Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a gdzie go kupiłeś?

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

szkoda bo myślałem że Mazowieckie.

pomógł bym.

tak to za daleko.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

Siema Radek.

Zaciekawił mnie Twój przypadek i dzisiaj co nieco podpytałem mojego wykładowce z prawa o takim przypadku.

Widziałem że przy kupnie otrzymałeś dowód rejestracyjny i kartę pojazdu. A czy otrzymałeś 2 zestawy kluczyków?

Jest pewien przepis w kodeksie karnym (o ile sie nie myle art. 292) że jeśli podczas zakupu byłeś świadomy lub mógłbyś podejrzewać, że samochód pochodzi z lewego źródła i go kupiłeś to stajesz się (w rozumieniu prawa) osobą przekraczającą prawo. A mianowicie chodzi o to, że każdy kto kupuje samochód oprócz wszystkich kart pojazdu i innych pierdół musi dostać 2 komplety kluczyków. Jeżeli dostałeś 1 i okazało się, że VIN inny, w ogóle szrot i składak to możesz być pociągnięty do odpowiedzialności karnej. Czyli nie dość że Ci zabiorą samochód, to nie dostaniesz nic zadośćuczynienia (chyba że złapia handlarza i się przyzna i akurat gdzieś będzie miał Twoje pieniądze).

Kara to grzywna i często nawet wyrok w zawiasach.

Dlatego jeśli mogę coś doradzić to najlepiej czym prędzej złap handlarza i się z nim dogadaj. Postrasz go najlepiej jakimiś paragrafami i niech Ci zwróci hajs.

Radziłbym nie iść z tą sprawą na policje bo tylko sobie tym zaszkodzisz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

witam, dostalem dwa kluczyki i raczej wygladaja na org, oba sa zaniedbane i widac, ze byly uzywane.

najlepsze, ze dzisiaj dzwonilem do wydzialu komunikacji gdzie niby byla pierwsza rej i sie dowiedzialem od naczelnika urzedu, ze nie moge miec wgladu do dokumentow, musze sie dowiedziec czy tak faktycznie jest.dobrze ze nie pojechalem, bo tylko bym zrobil mase km.

moze wy wiecie czy mozna miec wglad do takich dokumentow sprowadzanego auta?

Opublikowano
wlasnie sie tam wybieram, moze mi cos podpowiedza, ale juz dzisiaj jakies glupie mysli przychodzily do glowy, a mianowicie, ze maja uklad nawet w urzedzie. bo jakies dwa tygodnie temu tam dzwonilem i niby nie bylo problemu i moglem podjechac ale nie udalo sie (problemy zdrowotne).