Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich serdecznie, pozdrowienia dla wszystkich. jestem tu nowy i od trzech miesiecy mam bmw e46 320d :on: z 2001roku. pare dni temu chcialem wymienic pare rzeczy w mojej betce. zamowilem czesci wg danych z dowodu rejestracyjnego. kiedy rozgrzebalem auto, okazalo sie, ze musza byc inne czesci bo to nie jest 2.0 :on: 150KM tylko 2.0 :on: 136KM. najlepsze okazalo sie pozniej, w dalszym ciagu mi cos nie pasowalo i znajomy z salonu BMW rozkodowal mi caly nr vin, i tu sie okazala masakra, auto niby bylo sprowadzone z niemiec, gosciu przy sprzedazy nie mial zadnych dokumentow procz dowodu rej. i karty pojazdu, ale tak po vinie auto jest z anglii czyli byla pzrekladka, niby byly wszystkie szyby elektr, a ja mam tylko przod elektr., po vinie wyszlo jeszcze, ze byl tam silnik 2,5 benzyna :pb98: , a ja ma diesla. wiem, ze kazdy zaraz napisze, auto trzeba dobrze sprawdzic, ale jak na to patrzec? gosciu mi sprzedal BMW 320d :on: , silnik ok niby czesc zamienna, ale sprzedal mi 320d :on: , a to jest 325i :pb98: , co o tym sadzicie? juz nie wiem co z tym zrobic. moze uzyskam z waszej strony jakas pomoc. :( pozdrawiam
  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jak z oszczędności dodatkowo "umowa na niemca" to coś mi się wydaje, że nic nie wskórasz .............. niestety taka jest prawda, że kupując samochód używany bez względu na markę trzeba dokładnie posprawdzać to i tamto ........ .
Opublikowano
kolego silnik m47 czyli 136km rózni się samym wyglądem od m47n. m47 jest na pompie vp44 a m47n jest na CR. wiadomo części będziesz miał inne. jesli chodzi o podzespoły to raczej też bym zamawiał do diesla. a w dowodzie jaką masz moc?
Opublikowano
jestem w szoku :shock: że kolega w tak nieświadomy sposób kupił to auto.VIN to podstawa przy kupnie samochodu.Najpierw trzeba było usiąść i dobrze poczytać w necie albo tutaj chociażby na forum.Na temat kupna bmw jest tysiące porad i nie tylko na tym forum.Radek1832 tak zapytam...czy to twoje pierwsze auto?
Opublikowano

dobrego szczepana kupiles, nie ma co...

a tak na powaznie - ja sie pytam gdzie byli rodzice?

a moze zle vin spisales w dekoder? daj tutaj, tylko spisz dobrze to sprawdzimy.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

to byl 7 moj samochod, wiem ze sie sprawdza i zawsze to robilem, zawsze bylo ok i teraz to chyba na slowo uwiezylem, potrzebowalem na szybko samochod i tak jakos wyszlo. w dowodzie mam wbite 110kW czyli 150KM.

VIN :WBAAV32010FT16408

Opublikowano
OGOLNIE TO AUTO JEST OK, ale np wymienialem olej i dzwonie do kolesia jaki lał tam olej, a on na to ze 15w40, troche bylem w szoku, bo taki olej to ostatecznosc, poradzilem sie swojego mechanika i wlalem mu 10w40, jak na razie jest dobrze...wgl wychodza takie rzeczy, ze robil to jakis partacz, albo jakis mechanik - rumun z łapanki :D
Opublikowano

Dane pojazdu

Art.

Wartość

Numer podwozia  WBAAV32010FT16408

Kod typu  AV32

Typ  325I (EUR)

Typoszereg E  E46 (4)

Seria  3

Rodzaj konstrukcji  LIM

Układ kierowniczy  RL

Drzwi  4

Silnik  M54

Pojemność skokowa  2.50

Moc  141

Napęd  HECK

Skrzynia biegów  MECH

Kolor  TOPASBLAU METALLIC (364)

Tapicerka  STOFF FLOCK RAUTE/GRAU (E3TT)

Data prod.  2001-02-28

Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S249A  MULTIFUNKTION FUER LENKRAD  Wielofunkcyjność dla kierownicy

S255A  SPORT-LEDERLENKRAD  Kierownica sportowa ze skóry z poduszką

S279A  LM RAEDER/STERNSPEICHE 45  Obr. BMW, st. le. spr. gwiaz. 45

S302A  ALARMANLAGE  Instalacja alarmowa

S411A  FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN  Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S428A  WARNDREIECK  Trójkąt ostrzegawczy i apteczka

S431A  INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND  Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S434A  INTERIEURLEISTEN  Wyp. wn., powierzchnia aluminium

S441A  RAUCHERPAKET  Pakiet dla palących

S470A  KINDERSITZBEFESTIGUNG ISOFIX  System Isofix

S473A  ARMAUFLAGE VORN  Podłokietnik przedni

S508A  PARK DISTANCE CONTROL (PDC)  Park Distance Control (PDC)

S534A  KLIMAAUTOMATIK  Klimatyzacja automatyczna

S661A  RADIO BMW BUSINESS  Radio BMW Business (C43)

S692A  CD WECHSLER I-BUS VORBEREITUNG  Instalacja zmieniarki BMW na 6 CD I-Bus

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S785A  WEISSE BLINKLEUCHTEN  Lampy kierunkowskazów białe

L812A  ENGLAND/IRLAND AUSFUEHRUNG  Wersja krajowa Wielka Brytania

S850A  ZUSAETZL. TANKFUELLUNG EXPORT  Dodatkowe napełnienie zbiorn. na eksport

S863A  SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA  Spis dealerów, Europa

S877A  UEBERKREUZBEDIENUNG ENTFALL  Brak obsługi krzyżowej

S880A  ENGLISCH / BORDLITERATUR  Literatura pokładowa, angielski

Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S520A  NEBELSCHEINWERFER  Lampa przeciwmgłowa

S550A  BORDCOMPUTER  Komputer pokładowy

S832A  BATTERIE IM KOFFERRAUM  akumulator w bagażniku

S853A  SPRACHVERSION ENGLISCH  Wersja językowa, angielski

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
zastanawia mnie jedna sprawa, jak wpisze sie vin, obojetnie na jakiej stronie to wychodzi, ze samochod byl wyprodukowany w niemczech, a po rozkodowaniu wychodzi ze to anglik, wiec o co tu chodzi???
Opublikowano
i tak to chyba wychodzi, co tu gadac wtopa i tyle, masakra. juz sie nie wkurzam, trzeba isc na spokojnie do pracy, jak przyjda wam jakies pomysly to piszcie.pozdro
Opublikowano
może nie ma co aż tak panikować bo jeśli auto dobrze jest przerobione i poskładane to będzie bezproblemowo jeździło tylko z odsprzedażą w przyszłości będziesz miał duży problem bo nikt go nie kupi na 100% chyba że trafisz na kompletnego laika lub sporo zjedziesz z ceną
Opublikowano

Witam,

coś mi tu nie gra. No bo pomijając już ewentualną przekładkę z anglika to przecież nie zgadza się silnik i wyposażenie !!!!!! To nie jest niestety moim zdaniem fabryczny i oryginalny VIN twojego auta !!!!!! Ktoś wziął rozbitego anglika w kolorze pasującym do pacjenta i wstawił ćwiarę z VIN. Ogólnie wygląda to na śmierdzącą sprawę... Kiedyś już ktoś na forum miał podobną sytuację, auto kupił w Szwajcarii, niezgodność wyposażenia no i wszystko wskazywało na to że nabył auto kradzione. Na koniec... Kto by robił przekładkę z anglika i zmieniał prawie całe auto z diesla na beznyne???? silnik, cały układ przeniesienia napędu, zegary.......... naprawdę ciężko mi w to uwierzyć... Zacząłbym się rozglądać w tym aucie na cokolwiek, co oznaczałoby korzenia benzynowe, średnica tarcz hamulcowych, zaciski itd... ale niestety myślę że auto walone :cry2:,

i jeszcze niezgodność pojemności i mocy obecnie zapisane w DR... co raz więcej rzeczy niepokojących. "gosciu przy sprzedazy nie mial zadnych dokumentow procz dowodu rej. i karty pojazdu" - :modlitwa: w których posiadanie wszedł wraz z ćwiarą albo całym wrakiem. Ludzie, przecież to jest jakaś paranoja... Jedź do jakiegoś ogarniętego lakiernika niech zbada czy auto miało zmieniana ćwiarę...

Opublikowano

No przecież mówiłem, że szczepan :mrgreen:

W najlepszym razie zostaniesz ze szczepanem, w średnim razie, jeździsz taką rzeźbą, że DaVinci się nie umywa, a w najgorszym pchniesz to padło dalej, żeby pozbyć się problemu "po polsku".

Ponawiam pytanie - gdzie byli rodzice?

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
"zawsze bylo ok i teraz to chyba na slowo uwiezylem, potrzebowalem na szybko samochod i tak jakos wyszlo" - no to fajnie wyszło :)
Opublikowano

Żeby się nie okazało, że masz kradziony samochód z przebitymi numerami. Nikt o zdrowych zmysłach nie robił by takiej rzeźby. Wymiana silnika z benzyny na diesla to nie jest tania i prosta sprawa, do tego wyposażenie etc. Albo ulep spawany, albo samochód po kradzieży... W sumie nie wiadomo co lepsze :lol:

Ile za niego dałeś, to musiała być tak zwana "okazja"?

Opublikowano
radek 1832 sprawdź czy nr Vin jest wygrawerowany na prawym kielichu,naklejka na lewym kielichu lub poniżej blisko lewego reflektora,naklejka na lewym środkowym słupku,nr Vin na podszybiu i czy wszystko to jest zgodne.Będziesz wtedy wiedział coś więcej na temat zakupionego auta.Poczytaj sobie na przykładzie modelu 330i ten wątek http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=158705
Opublikowano

Napisz kiedy dokładnie kupiłeś auto, czy od handlarza, oraz z kim podpisywałeś umowę - z jakimś helmutem czy z faktycznym sprzedawcą?

Na pierwszy rzut oka sprawa jest dość podejrzana, tak jak pisano wcześniej - albo auto ma wspawaną ćwiartkę z numerem z powodu wypadku, albo faktycznie ktoś zadał sobie dużo trudu i zrobił konwersję na diesla. W najgorszym wypadku auto może być kradzione i nieudolnie legalizowane VIN-em innego.

Działaj szybko bo może Cię spotkać niespodzianka jak jednego z moich klientów którego X5 z niemiec okazało się być kradzione i mieć przebity VIN co wyszło przy okazji przypadkowej kontroli a skutkowało zajęciem go przez prokuraturę w toku postępowania.

Kupię komplet felg styling 270
Opublikowano
slady ze byl to benzyniak, znalazlem na wlewie paliwa, korek jest z napisem diesel, ale na klapce jest naklejka i malymi literkami jest zaznaczone pb. zastanawiam sie czy cos mi to da jak pojade obejrzec te papiery w urzedzie gdzie byla pierwsza rejestracja. ogolnie jezeli na umowie kupilem model 320d a buda jest 325i to jest oszustwo. wlasnie dzisiaj bylem nie tyle co na zbierznosci, a na geometrii, wszystko jest ok, katy i te inne bajery, wszystko szlo ustawic, takze chyba rama jest ok. jakie wasze zdanie, jechac ogladac te papiery w tym urzedzie, dzwonilem i powiedzieli, ze mi udostepnia do wgladu.....
Opublikowano
foty moge na maila wyslac, nr vin jest na prawym kielichu, na lewym , jest wybity i pokryty taka folia, naklejka jakas, a cena to chyba zadna okazja, ponad 16 tys
Opublikowano
auto kupilem od prywatnego goscia, jak mi zaczelo cos smierdziec to dzwonilem do niego, tlumaczy sie ze on juz takie cos sprowadzil, okaze sie po przegladnieciu papierow, tez troche kiepsko bo auto kupilem jakies trzy miesiace temu, ale slyszalem ,ze jak jest takie oszustwo, to sprawe mozna nawet po kilku miesiacach uaktywnic