Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych użytkowników X5 :)

Proszę o porade : jakie kupić opony zimowe.... tzn. stosunek ceny do jakości. |Rozbieżność cenowa jest dość spora np. Matador ... od 500 zł do michealin nawet do 2000 zł (rozmiar 255/55/18)

Oczywiście rozumie, że każdy będzie chwalił to co ma założone (bądż nie będzie chwalił :duh: ), ale szukam opini osób które wypróbowały już kilka opon ....

Proszę o jakieś sugestie osób zorientowanych w pytaniu

:cool2:

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano

Rewelacyjnie jezdzilo mi sie na Dunlopach 3D niestety nie sa najtansze , wszelkie modele Conti uwazam za godne polecenia - tylko troche szybciej sie zuzywaja ,

osobiscie nie polecam Pirelli - niestety gina w oczach ( scorpion 4x4 , sotto zero i snow sport tez ) i tez tanie nie sa.

Wg. mnie rewelacyjny stosunek jakosci do ceny znajdziesz w nowych Barum Polaris 3 - marka jest wlasnoscia i korzysta z technologii Continental , ja kupilem je od razu po premierze i uzytkuje w aucie Zony - tez duzy i mocny Suv i przez 2 sezony i nie wykazuja absolutnie zadnych slabosci w stosunku do opon z tzw. najwyzszej polki , sa ciche i komfortowe i nie zuzywaja sie za szybko a

byle czym sie nie zadowalam , jezdzilem wieloma autami na w sumie wielu roznych gumach. W 100 % moge polecic te Barumy - sam kupowalem tez bez przekonania , trafilem na dobra oferte i sie skusilem , rozmiar to tez 255/55/18.

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E31 850ci cudo:)

E53 X5 4.4i

E46 328ia

E39 540ia

E39 535i

E39 528i

i sporo innych ale już nie BMW 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Każdy producent chwali swoje, ale warto sprawdzić te testy:

http://www.pirelli.com/tyre/pl/pl/car/genericContent/test-results-scorpion-winter.html

http://www.pirelli.com/tyre/pl/pl/car/genericContent/test-results-scorpion_winter_autozeitung.html

Nie wszystkie są w wersji ROF. Ja wybrałem Pirelli Scorpion Winter (to nowy model z ubiegłego roku) w wersji ROF 18".

Wstępne wrażenia pozytywne, cichsza niż letni ContiSportCont5, zobaczymy jak spadnie śnieg.

Z innego dużego auta nie do pobicia były ContiWinterCont TS 830P, dużo lepsze niż Michalin Alpin. Jednak w naszych rozmiarach i ROF są tylko stare Conti4x4WinterCont (wprowadzone w 2002r) i to mnie zniechęciło do pozostania przy marce.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
ja kupiłem te:

http://www.leebmann24.de/bmw-winter-komplettraeder-sternspeiche-209-18-zoll-silber-bmw-x5-e70-36110417594.html

głównie chodziło mi o drugi komplet felg; a opony zmienię jak się zużyją na Vredestein

Dziwie się tylko, że mają indeks prędkości H-210 km/h, powinni sprzedawać z wyższym indeksem tym bardziej oryginalny zestaw bo te samochody więcej jadą :)

A co mi polecicie mi najlepszego pod względem ciszy? Zależy mi żeby opony były ciche no i oczywiście pewne w wprowadzeniu. Do tej pory miałem Michelin'y i pod względem hałasu są takie sobie.

"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano

Gdybym miał teraz wybierać opony zimowe to zastanawiałbym się nad Nokianami lub wróciłbym do opon Continental.

Jednak nokiany w warunkach zimowych chyba mają przewagę

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Opublikowano
Mam Nokiany w e65 są fajne ale niestety głośne. Zastanawiam się teraz nad Conti albo Goodyear Ultra Grip z tego co czytam mają najlepsze oceny.
"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
Mam Nokiany w e65 są fajne ale niestety głośne. Zastanawiam się teraz nad Conti albo Goodyear Ultra Grip z tego co czytam mają najlepsze oceny.

Jezdziłem na zimowych Continentalach i złego słowa nie mogę powiedzieć. Każde dobre zimówki będą głośne. To jest coś za coś - albo chcemy mieć super opony na kiepskie warunki albo ciszę w samochodzie.

Teraz rozważałbym też Nokiany

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

Opublikowano
A niby pisali ze dobre .. Kupilem teraz goodyear ultragrip + suv. Zobaczymy jak sie beda sprawowac ;)
"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
Dunlop 3d odradzam....przejechalem na nich 2000 km...i jutro wywale do kubla, nigdy wiecej tego szmelcu.

też je przyjmę jeśli mają 2000 przebiegu; skąd można odebrać ?