Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ktoś może mi podpowiedzieć co może być przyczyną takowego zjawiska w moim e46 318i?

Mianowicie zauważyłem, że przy maksymalnym skręcie w lewo jak i w prawo - do końca może 1obrót kierownicy, słychać dość głośne skrzypienie.

Zjawisko występuje tylko na postoju, po kilku próbach zaskrzypienia :-) znika i trzeba przejechać kilka metrów, zatrzymać się i znowu można sobie poskrzypieć. Dodam że jakieś 3 tygodnie temu wymieniane były oba wahacze z przodu - ale zjawisko takowe występowało już przed wymiana.

Cóż to może być? Krzyżak na kolumnie kierowniczej, maglownica?

Pozdrawiam

Opublikowano
Normalnie taki objaw skrzypienia dają zazwyczaj sworznie zewnętrzne. Ale skoro wymieniłeś wahacze, to nie to. Możliwe więc, że to górne łożyska amortyzatorów - też lubią sobie poskrzypieć. najłatwiej jednak byłoby wsadzić kogoś za kółko, niech kręci, a Ty głowa pod maskę, ucho do kielicha amortyzatora i osłuchiwać, badać ;).

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Wszystko wskazuje faktycznie na górne łożyska amortyzatorów. Fakt faktem dźwięk się rozchodzi po elementach ale najbardziej słyszalne jest to skrzypienie przy kielichach. Do tego poczytałem jeszcze sporo i faktycznie możne być to to bo są jeszcze 2 objawy o których nie napisałem wcześniej. Mianowicie przy zatrzymywaniu się jak i ruszaniu czasami słychać jakieś stukniecie lekkie. Do tego czasami po zaparkowaniu i zostawieniu auta ze skręconymi kołami czuje jakby zacięcie kierownicy - wystarczy trochę mocniej szarpnąć kierownica i odpuszcza. W czasie jazdy nie mam jednak takich problemów - na wszelki wypadek jednak auto odstawie do mechanika dzisiaj - jeszcze jakaś tragedia mi się przytrafi.

Jeśli to łożyska to jakie kupić najlepiej. Bo widziałem ze zakresy cenowe są mniej więcej od 25 do 90 zł za stronę.

Opublikowano
Lemforder, Febi - ale tylko z pewnego źródła, na przykład od Maćka z polecanego na forum sklepu.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Kurcze ale moje łączniki były wymieniane wraz z gumami niecały rok temu. Dziury omijam, krawężnika nie zaliczyłem.
Opublikowano
przekładnia Ci padłą mam to samo :/ zobacz czy nie masz płynu od wspomagania na osłonie silnika i wahaczu lewym. Mi skrzypi dokładnie w tym samym momencie a problemy jest w miejscy wejścia drążka kierowniczego do maglownicy olej na początku lekko się sączy i skrzypi potem już mocniej daje i dlatego nie skrzypi zobacz czy Ci dużo płynu do wspomagania ubyło
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie skrzypi tylko jak jest wilgotno ale co ciekawsze skrzypi przy kręceniu kierownicą ale jak podlewaruje auto i opuszczam też skrzypi. Podejrzewam gumy na stabilizatorze albo końcówka wahacza w tej gumie. Górne mocowanie raczej przy opuszczaniu nie ma co skrzypieć. :?

Daj znać jak rozwiążesz problem.

Opublikowano

Dziś bylem u mechanika. Podjechałem żeby zobaczył co autu dolega tym razem i jakie części ewentualnie zamawiać. Parkuje, sprawdzam jeszcze przezornie czy aby na pewno skrzypi - jest git skrzypi (jakkolwiek by to nie zabrzmiało :-) Facet wychodzi, a tu nic. Cisza. No ale nie poddałem się, zrobiłem kółeczko po placu no i faktycznie zaczęło skrzypiec. Mechanik stwierdził walnięte łożysko prawego amortyzatora i nie jest pewien lewej końcówki stabilizatora. Niestety wizytę mam dopiero w przyszły wtorek, wiec cierpliwości na pewno dam znać co i jak.

Pozdrawiam

PS

Sabaleo.

Mi nie przestaje skrzypieć - mogę przejechać 100km i tez skrzypi. Sęk w tym, że czasami nie skrzypi a za chwilę znowu zaczyna i skrzypienie to słychać tylko na postoju. Odkryłem, że aby "wywołać" owe zjawisko trzeba przejechać kilka metrów po łuku (jazda na wprost nic nie daje). Płynu od wspomagania nie ubywa.

No to jeszcze raz pozdrawiam :-)