Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zgrałem mapy BMW Nawigation DVD Road Map Europe Premium CIC 2014-1, przygotowałem pendrive USB jak należy, wpisałem kod FSC i zainstalowało się. Bez błędów.

I co widzę?

Ano jest problem. W mojej miejscowości poznikały ulice (w poprzedniej wersji 2013-2 były wszystkie). Czy może ktoś sprawdzić, czy w miejscowości Przeźmierowo jest przykładowo ulica Kościelna?

Tak na oko, to brakuje jakieś 80% ulic. Nie ma ich na mapie ani w wyszukiwarce. Nie wiem jak w pozostałych miejscowościach, ale mogę się spodziewać tego samego...

Podsumowując, proszę kogoś, kto już wgrał sobie 2014-1 o sprawdzenie i o info - czy to jest problem mapy, czy może mojej instalacji.

P.S. Jutro wgram zdjęcia.

Pozdrawiam!

Robert

• Odpowiedzi 380
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Moderatorzy
Opublikowano
Jest ulica Kościelna w Przeźmierowie :wink:
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, która nota bene mnie trochę zmartwiła...

U mnie po zainstalowaniu 2014-1, oprócz zniknięcia dużej części ulic, zauważyłem też inny niekorzystny objaw - ulice, które pozostały na mapie, wyglądały jakoś dziwnie. Stały się jakby cieńsze, tzn. ulica 'główniejsza' była jeszcze OK, ale boczne ulice podrzędne, niezależnie od ustawionego zoom-u, były zawsze szerokości jednego piksla.

Przywróciłem poprzednią wersje, czyli 2013-2, i wszystko jest w porządku. Dziś po pracy spróbuję jeszcze raz 2014-1.

Dam znać.

P.S. Moje auto to F10 z 2011r.

Robert

Opublikowano

Chciałem się powstrzymać z napisaniem o tym fakcie na forum, ale mam dokładnie ten sam problem.

Mapy zassałem z linków na forum i zainstalowałem bez zastrzeżeń.

W mojej miejscowości nie mam połowy ulic, punkty poi są w polu.

Powróciłem do 2013-2, bo ta mapa to jakiś żart.

Postąpiłem jak kolega wyżej i wgrałem ponownie 2013-2 i po tym 2014-1 ale efekt jest ten sam.

Dziwne, że w serwisie mapy 2014 są niedostępne na CIC.

Mapy ponoć wyszły ale ich nie ma :)

Opublikowano

Zobacz zdjęcia:

Wersja mapy:

http://imageshack.us/a/img546/2202/sw1e.jpg

Brakujące ulice:

http://imageshack.us/a/img692/4787/gx7d.jpg

Pozdrawiam!

Robert

Opublikowano
Mam ten sam problem, mimo iż mapy pobrałem z torrenta, którego kolega wyżej poleca. W czym może tkwić problem? Generalnie jak długo wam się taka mapa instalowała? Sprawdzi ktoś czy jest np. ulica Chopina w miejscowości Kotlin woj. Wielkopolskie, u mnie nie było :/ Jak przywrócić poprzednią mapę?
Opublikowano
Ta wersja jest dostosowana do wgrywania mapy przez usb w schowku przed pasażerem. Nie było chyba wejścia na USB w schowku w 3 z 2008roku?
Opublikowano

Przywróciłem wersję 2013-2. Poniżej mapa mojej miejscowości:

http://imageshack.us/a/img189/5199/xuyr.jpg

Porównajcie to zdjęciem tego samego obszaru mapy 2014_1 (kilka postów powyżej). Jest różnica. W wersji 2013-2 wszystko jest OK. W 2014-1 większości ulic brak.

Do Derlej: sprawdziłem Kotlin. Ulicy Chopina brak. Poprzednią mapę wgrywa się tak samo jak nową. Auto wtedy nie pyta już o kod FSC.

Do Kruk: ja w Przeźmierowie mam jednak ulicę Kościelną (wyżej napisałem, że jej nie mam), ale to jest tylko jej mały fragmencik (na mapie 2013-2 jest cała). A możesz sprawdzić czy masz w Przeźmierowie ulicę Majową?

Spróbowałem, po przywróceniu wersji 2013-2, jeszcze raz nagrać 2014-1. Niestety problem się powtórzył. Za chwilę po raz kolejny będę nagrywać 2013-2.

Proponuję osobom, którym wydaje się, że u nich mapa 2014-1 działa OK, aby sprawdziły jak wyglądają jakieś małe miejscowości. U mnie np. Poznań wygląda dobrze i gdybym nie sprawdził Przeźmierowa, to nie zauważyłbym żadnych błędów. Wg mnie coś z mapą jest nie tak, a objaw jest taki, że z nieznanych powodów jednym działa (a może im tak tylko się wydaje, że działa) a innym nie. A ci, którym działa, niech to dokładnie sprawdzą, by nie okazało się mapa 2014-1 ich zawiedzie akurat wtedy, kiedy będą jej potrzebować.

Po mojemu, trzeba poczekać na oficjalną wersję mapy 2014-?.

Na wszelki wypadek zgram torrenta i porównam pliki mapy 2014-1, ale idę o zakład, że będą takie same jak te co już są nagrane na moim pendrive.

Pozdrawaiam!

Robert

Opublikowano

Dziwne to wszystko, ja szukałem kilka większych i mniejszych ulic w moich rejonach i nic nie mogło znaleźć, mało tego, jadąc na drodze gminnej, która istnieje od kiedy żyję, pokazywało mi, że jadę po polu! A w nawigacji professional 2012 w innym aucie wszystko jest ok, z tą drogą i innymi.

Chyba muszę wgrać na razie wersję 2013-2. Koledzy a ile wam się te mapy instalują? Mi z płyt około 2-3h, musiałem mieć auto odpalone.

Opublikowano

Koledzy a ile wam się te mapy instalują? Mi z płyt około 2-3h, musiałem mieć auto odpalone.

Z usb jest wyraźnie szybciej. Jak masz szybkiego pendrive, to całość zamyka się w około pół godziny.

Robert

Opublikowano

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, nie wiem czy ma to coś wspólnego z działaniem. Na mapie 2014-1, kręcąc pokrętłem od zoom-u, pojawiła mi się opcja 'auto'. Z tego co pamiętam na mapie 2013-2 czegoś takiego nie ma.

Robert

• Moderatorzy
Opublikowano
Z USB tyło ze schowka pasażera.
Opublikowano
Na wszelki wypadek zgram torrenta i porównam pliki mapy 2014-1, ale idę o zakład, że będą takie same jak te co już są nagrane na moim pendrive.

Sprawdziłem - pliki z torrenta są niestety takie same jak z innych linków.

W mojej opinii, obecnie dostępna mapa 2014-1, to jakaś wersja przedsprzedażowa, z ewidentnymi błędami.

Do lopico: jak w starszych wersjach ustawić tryb zoom-u auto? U mnie jest tak, że kręcąc pokrętłem, zmienia się skala od 25m do 1000km. I 'auto' się nie pojawia. W 2014-1, o ile dobrze pamiętam, po dojechaniu do 25m, potem było jeszcze 'auto'.

Robert

Opublikowano

Jako ciekawostkę dodam, że po porównaniu MAPY EUROPE 2013-2 i EUROPE 2014-1 można łatwo wywnioskować,

że zamiast powiększyć swoje rozmiary, mapa uległa zmniejszeniu:

2013-2 ----- 21,6 GB (bajtów: 23 230 341 764)

2014-1 ----- 21,2 GB (bajtów: 22 765 700 041)

Co wzbudza nie tylko moje wątpliwości...

Coś jest NIE TAK

Pozdrawiam !

• Moderatorzy
Opublikowano
Być może to zbyt wczesna wersja :)
Opublikowano

Sprawdziłem - pliki z torrenta są niestety takie same jak z innych linków.

W mojej opinii, obecnie dostępna mapa 2014-1, to jakaś wersja przedsprzedażowa, z ewidentnymi błędami.

Do lopico: jak w starszych wersjach ustawić tryb zoom-u auto? U mnie jest tak, że kręcąc pokrętłem, zmienia się skala od 25m do 1000km. I 'auto' się nie pojawia. W 2014-1, o ile dobrze pamiętam, po dojechaniu do 25m, potem było jeszcze 'auto'.

Robert

O ile dobrze pamiętam zoom-u auto nie ma w widoku perspektywy w pozostałych widokach pojawia się.

Auto pojawia się przy granicy min lub max zbliżenia (dokładnie nie pamiętam).

Auto pierwszy raz widziałem jak w sierpniu wgrałem 2013-2

Opublikowano
Ta wersja jest dostosowana do wgrywania mapy przez usb w schowku przed pasażerem. Nie było chyba wejścia na USB w schowku w 3 z 2008roku?

Kolego nie zauważyłem Twojego postu wcześniej :oops: Do mojego auta oczywiście te mapy nie podejdą, ale rzecz jasna jestem tego świadomy i akurat mówiłem tu o aucie z nawigacją CIC :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a ja słyszałem, że oficjalna mapa 2014-1 ma się pojawić na początku grudnia.

i przy okazji pytanie. Mam wersję Road Map Europe Premium 2013. Czy w związku z perturbacjami wersji 2014-1 warto zaktualizować do wersji 2013-2?

Opublikowano
a ja słyszałem, że oficjalna mapa 2014-1 ma się pojawić na początku grudnia.

i przy okazji pytanie. Mam wersję Road Map Europe Premium 2013. Czy w związku z perturbacjami wersji 2014-1 warto zaktualizować do wersji 2013-2?

Jak sam piszesz, OFICJALNA mapa 2014 ma się pojawić w grudniu w salonach. Też tak mi powiedzieli w salonie. Nie chcieli też potwierdzić, że wiedzą cokolwiek o jakichkolwiek dostępnych już mapach 2014 - OFICJALNIE ICH NIE MA!

Śledzę uważnie wątki o nawigacjach, bo mam swoją wersję od nowości auta (marzec 2010) i wkurza mnie brak naszych pięknych nowych autostrad! Ale czytam je właśnie dość dokładnie i dlatego... nie odważę się instalować map w ten sposób, choćby miały kosztować grosze, a zdaje się, że do zaoszczędzenia jest 200-300 PLN. Mapa zakupiona w salonie i tamże zainstalowana po prostu będzie musiała działać, bo za nią odpowiada wtedy BMW i serwis! Ale... żyjemy w wolnym kraju i każdy może zrobić jak zechce.

Warto zaktualizować tylko do naprawdę najnowszej wersji, bo mapa 2013-2 nie ma np. warszawskiej obwodnicy z Konptopy do Puławskiej, ale jak widzę - tylko mapa CIC Premium w wersji 2014-1 ją już ma.

Opublikowano
Stary, nie przesadzaj. Po co od razu serwis ma ciągnąć kasę za robociznę przy wgrywaniu mapy? Grunt to nabyć orginalne mapy BMW z certyfikatem i samemu można sobie je wrzucić do auta. Sam proces z płyt trwa ok 2,5 godziny i polega na wkładaniu płyt jedna po drugiej. Czekamy na oficjalne płyty, ot.co.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Nawet jeśli zainstalujesz nieoficjalna a na oficjalnej będą poprawki to nowa instaluje się już bez podania kodu.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.