Skocz do zawartości

E60 520D opiłki metalu oraz piasek w filtrze oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Co może być przyczyną pojawienia się opiłków metalu oraz drobinek piasku w filtrze oleju?

Czy może być, że poprzedni właściciel uzkodził panewki? Olej wygląda na niedawno wymieniany.

Dodam, że silnik dość głośno pracuje i klekocze na postoju i wyje na obrotach od ok 2000+

Opublikowano
No prawdopodobnie uszkodzona, auto przyspiesza jak muł jakby miało 80 koni a nie 160. Ciągnie ale to lekko dopiero powyzej 2000obrotow ale może to być również wina zapchanego dpf
Opublikowano

Po prostu strzeliłem wtope z zakupem auta od pośrednika :/

Teraz będę musiał to auto remontować, bo przecież w tym stanie go nie sprzedam.

Opublikowano

gratulacje, tutaj chyba wymiana silnika na inny bedzie lepszym i tanszym rozwiazaniem.

Opublikowano
Najpierw zdiagnozuj - bo być może to tylko turbina.

Nie kupuj na razie motoru - zdiagnozuj co dokładnie jest.

diagnoze mozna sobie zrobic, jak piach i opilki metalu sa juz w oleju to praktycznie juz jest wszystko pozamiatane.... To ze turbina sie wysypala to takze oczywista sprawa. W nastepnej kolejnosci pujdzie pompa wysokiego cisnienia oraz wszystko inne co smarowane jest olejem... Remont przewaznie przekracza kwote nowego bloku.

Opublikowano

Auto jest już u Pana Andrzeja w Luzinie.

Auto wcześniej spędziło ok 2-3tyg w serwisie ASO w Hamburgu jakies 4 mies temu.

Od tamtej pory przejechało ok 1000 km

Albo stwierdzili w Niemczech że nie opłaca się im naprawiać, albo je sklepali żeby tylko przyjechało na handel. Napewno wymienili olej na nowy. Zauważyłem że materiał pod klapą jest trochę zaolejony, tak jakby ktoś dolewając olej zapomniał zakręcić korek i wydmuchało mu olej. Być może wtedy ktoś uszkodził panewki.

Jedyne co jest pocieszające to to, że silnik pracuje poprawnie przy obrotach od 1200-2000. Wtedy nie da się rozpoznać że coś jest nie tak. No ale przy innych obrotach albo wibracje albo buczenie no i brak przyspieszenia. Jak kupowałem, to byłem niemalże pewien że jest do zrobienia dwumasa (wibracje), dpf(buczenie), turbo (brak przyspieszenia) I o te koszta była przecena. Ale do głowy mi nie wpadło że to mogą być uszkodzone panewki :/

Poza tym spalanie na trasie wyszło mi ok 5.2 litra więc silnik nie ma jakichś większych oporów.

Opublikowano

A masz może filmik jaki to hałas, jak auto pracuje ? U mnie jest chyba podobny objaw takiej pracy silnika, niestety diagnozy nie mam postawionej. Wrzucił bym filmik jak to u mnie pracuje ale chwilowo nie mam samochodu.

P.S miałem również opiłki w oleju, pochodziły z rozsypanej pompy Vacum - objawy to brak turbo i hmulcy ale to raczej u ciebie jest sprawne ?

Opublikowano

Teraz nie mam jak nagrać, bo auto jest u mechanika.

Na wolnych obrotach klekocze trochę jak diesel w starym fordzie transicie. Drży kierownica, gałka zmiany biegów i pedał sprzęgła.

Na obrotach ok 2500 i powyżej buczy lub wyje jakbyś włączył subwoofer na częstotliwość rezonansową, aż dosłownie elementy kokpitu łącznie z szybą wpadają w drganie.

Jak puszczasz sprzęgło na postoju to spadają obroty jakby się trochę dusił.

Auto przyspiesza z opóźnieniem. jak wciśniesz do dechy to dopiero po ok 1,5 sek zaczyna się coś dziać.

Telepie przy gaszeniu auta.

Hamulce sprawne.

Opublikowano
No to chyba inna sprawa, u mnie tak w zakresie 2-3,5k zaczyna chałasować silnik (wyje) ale tylko jak mocniej wciskam gaz. Przy normalnym rozpędzaniu tego efektu nie ma. Nic nie szarpie nic nie drga, jedynie przy gaszeniu autem zatelepie ale to chyba inna bajka. Chciałem porównać pracę silika bo jak byłem na hamowni mechanik powiedział żebym sprawdził panewki i tłoki bo dzwięk jest podejrzany. Spróbuję nagrać film, może ktoś podpowie co może być przyczyną.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Diagnoza:

Uszkodzony wał korbowy, kompensator mas zespolu korbowego, panewki, dwumasa, rysy na bloku i tłokach, zapchany dpf.

Okazało się że był robiony rozrząd ale był źle ustawiony,turbina regenerowana,

Szukam teraz za używanym silnikiem tylko że ciężko takowy w dobrym stanie znaleźć, a zakup oryginalnych części do regeneracji albo nowego silnika wyniesie mnie więcej niż koszt zakupu całego auta.

Mam nadzieję że znowu nie trafię na jakiś chłam, bo tracę już cieprliwość do tego auta, juz ponad miesiac stoi uziemione.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Współczuję :(

Kiedy szukałem A6 3.0TDI (finalnie skończyło się na E61 i nie żałuję :) ) znalazłem ładne A6 z rozwalonym silnikiem (jak większość C6 prędzej, czy później) i skontaktowałem się z tymi ludźmi:

http://www.wymiensilnik.pl/

Wydawali się dość konkretni i kompetentni a rysowany przed klientem obraz obsługi był taki, jakiego szukałem.

UWAGA! Finalnie nie musiałem korzystać z ich usług więc nie wiem, czy nie są naciągaczami!

Opublikowano (edytowane)

Tak się składa, że kontaktowałem się z tą firmą wymiensilnik, ponieważ mają oni taki blok jaki potrzebuję.

Szef firmy odebrał i powiedział że za 20min oddzwoni jak zorientuje się czy ten silnik napewno będzie pasować. Nie oddzwonił.

Dzwoniłem 30min później nie odbiera. Dzwoniłem godzine później - nie odbiera. Dwie godziny pozniej - nie odbiera.

Dzwonię na drugi tel, a tam miła pani mówi że szef wyjechał do Czech. No ładne jaja sobie robią - myślę, a jescze bardzo mi zależało żeby jescze w ten sam dzien zamówić, a tu sobie gość pojechał i telefon zostawił...

Albo nie mieli na miejscu tego silnika albo lekceważą klienta.

Widząc ich podejście i brak jakiegokolwiek kontaktu czy zaangażowania darowałem sobie zakup u nich - wnioskuję że nie zależy im żeby cokolwiek sprzedać.

Tym bardziej w razie gdyby trzeba było odesłać silnik a oni by nie odbierali telefonu to miałbym problem.

Na allegro mają swój profil:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=23647145

Widać że więcej robią zakupów jak sprzedają. pozytywy: 267 kupionych / 6 sprzedanych.

Po numerach aukcji widać, że jakieś wina i Lenory kupują :lol:

Wielcy mi handlarze częściami samochodowymi.

Edytowane przez razorpl
Opublikowano

Najlepsze jest to, że oni mają tylko 12 sprzedanych i aż 6 negatywów.

Ta firma to jakiś mega wał.

Widzę też, że sobie niedawno odkurzacz kupili, trampki converse i podgrzewacz do butelek.

Na czymś trzeba te pozytywy nabijać :lol:

Opublikowano

Co to zanczy kupilem u "posrednika" ? Komis ? - jak komis to reklamuj z wade ukryta - wbrew pozorom sprawa jest do wygrania w 100% !

Tak czy inaczej skontaktuj sie ze sprzedawca - zwrocic pewnie nie bedzie sie dalo ale moze uda sie wyszarpac co nieco na naprawe ...

No chyba ze kupiles auto za czapke gruszek i miales ryzyko silnika wkalkulowane w cene :mrgreen:

Opublikowano

Co to zanczy kupilem u "posrednika" ? Komis ? - jak komis to reklamuj z wade ukryta - wbrew pozorom sprawa jest do wygrania w 100% !

Tak czy inaczej skontaktuj sie ze sprzedawca - zwrocic pewnie nie bedzie sie dalo ale moze uda sie wyszarpac co nieco na naprawe ...

No chyba ze kupiles auto za czapke gruszek i miales ryzyko silnika wkalkulowane w cene :mrgreen:

Kupilem u gościa, który sprowadził to auto z niemiec i sprzedał na niemieckiego właściciela, więc wątpię abym mógł cokolwiek wywojować.

Poza tym zarzekał się on że te wady to tylko dwumasa, a wyszło że cały silnik. Jakby to był komis to sprawa byłaby prostrza.

Po długim targowaniu i tak dałem za to auto sporo, co najmniej o wartość sprawnego silnika za dużo.

Opublikowano

tak czy inaczej pogadaj z nim ... czasem (niestety tylko czasem) trafia sie uczciwy handlarz, nawet jak jes w jakims % dolozy to i tak sie bedzie lzej

A jak sie okaze chamem to na dodajoszusta.com :twisted: