Skocz do zawartości

e46 problem z niedogrzaniem silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam problem z niedogrzanym silnikiem. E46 320d 136km.

Sprawdzilem termostat EGR i faktyczne byl uszkodzony (dmuchalem w niego jak w rurke), zakupilem nowy termostat i sytuacja nie poprawila sie, mimo, ze termostat jest w 100 procentach sprawny.

Silnik nie dogrzewa mi sie nawet po przejechaniu 50km, kreska ledwo co wychodzi za niebieskie pole, zdenerwowalem sie dzisiaj i poszukalem infa o odpowietrzaniu, odpowietrzylem uklad (nie wiem czy poprawnie) i po 10 km kreska doszla do pionu, a zaraz potem zeszla przed niebieskie pole i tak juz zostalo przez kolejne 50km.

Czy moglbym mi ktos napisac jak dokladnie i dobrze odpowietrzyc uklad? dodam, ze nie chce spuszczac starego plynu i zalewac nowego, poniewaz 2 tygodnie temu to juz robilem, dlatego prosze o wskazowki odpowietrzenia ukladu juz z plynem. Wydaje mi sie, ze problem polega glownie w odpowietrzeniu mojego ukladu, ewentualnie glowny termostat lub chlodniczka spalin.

Czekam na odp i pozdrawiam.

P.S dodam jeszcze, ze na klimie silnik dochodzi prawie do pionu, a na ogrzewaniu ledwo co wychodzi z niebieskiego pola jak napisalem powyzej.

Opublikowano
Zazwyczaj to w takiej sytuacji termostat jest stale w pozycji otwartej co nie powinno mieć miejsca.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Kolejny marzyciel. Jeśli auto się nie nagrzewa, nagrzewa się, ale temperatura spada podczas jazdy, wzrasta pod większym obciążeniem, żeby zaraz po zabraniu obciążenia spaść - do wymiany masz główny termostat. Nie odpowietrzenie. Jakbyś miał zapowietrzony układ, to za daleko byś nie pojechał, już nie mówiąc o ogrzewaniu kabiny.

Raz jeszcze - główny termostat wymień, zalej płyn zgodnie z instrukcją dostępną na każdym możliwym forum BMW i dopiero zacznie to działać poprawnie.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Evo5555 witaj !

Piszesz :

Czekam na odp

Już kiedyś założyłeś wątek o problemie z zawieszeniem i zostały Ci udzielone rady a Ty nie raczyłeś zakończyć wątku opisując jak rozwiązałeś ten problem !

Tu nie jest serwis porad BMW ale forum społecznościowe, zadajesz pytanie i dostajesz porady ale w zamian za to po rozwiązaniu problemu opisujemy co było usterką.

Pozdrawiam

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
ja mam podobny problem do kolegi, ile trwa wymiana termostatu i czy jest jakos szczególnie skomplikowana. czy jest jeden termostat czy dwa e46 2.5 benzyna pozdrawiam
Opublikowano
Koledzy dobrze Ci radzą. Do wymiany masz termostat główny. Czy masz objaw taki, że wskazówka łapie pion podczas stania w korku, na postoju, a po ruszeniu z miejsca i pokonaniu jakiegoś odcinka znowu spada? Jeżeli tak to jest właśnie termostat główny.
Opublikowano
ja wymieniłem termostat dzis i jest git ale była chwila grozy bo po załozeniu dolałem płynu i jak wracałem do chaty wskaznik temp pokazał maksa wiec poczekałem chwile wystudziłem silnik dolałem płynu i jest git
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
może być do wymiany podgrzewacz wody pod maską w lewym górnym rogu, jeżeli po wymianie termostatów i odpowietrzeniu układu dalej nic się nie dzieje.
Opublikowano
może być do wymiany podgrzewacz wody pod maską w lewym górnym rogu, jeżeli po wymianie termostatów i odpowietrzeniu układu dalej nic się nie dzieje.

Wydaje mi się, że bez podgrzewacza powinien się nagrzać, tylko długo dłużej, a tu kolega napisał, że przejedzie 50 km i nic się nie dzieje z temperaturą. Jak dla mnie nie te objawy jak na podgrzewacz.