Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od razu zacznę od tego ze tematu szukałem ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. A wiec zastanawiam sie nad swapem hamulcy do mojego 320d z 330d, z tego co mi si wydaje to ktoś już taka rzeźbę robi. Pytanie, co i jak? Gdybyście mogli wskazać co trzeba wymienić żeby jedno do drugiego pasowało, i czy trzeba jak zawsze "powiedzieć" komputerowi ze auto ma nowe hamulce?

Na innym forum przeczytalem ze zwrotnice i piasty sa takie same, czyli wystarczy nowy zacisk. Prawda?

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Mam jedno pytanie :)

Po co ?

Ja Ci odpowiem , jak mi powiesz dlaczego woda jest mokra? Albo ile to jest troszkę ?

Ja podepnę sie pod ten temat... jak wygląda przekładka na tarcze od 335d do 330d... co muszę wymienić? tarcze , klocki i jarzma to wiem , ale trzeba bedzie wymienic felge na 18? A co z pompą i softem? Też trzeba wymienić?

Edytowane przez alduwiel
Opublikowano

No co?

jak sie chłop pyta po co wymieniać tarcze w 320d na te od 330d to co mu miałem odpowiedzieć?

Ja podepnę sie pod ten temat... jak wygląda przekładka na tarcze od 335d do 330d... co muszę wymienić? tarcze , klocki i jarzma to wiem , ale trzeba bedzie wymienic felge na 18? A co z pompą i softem? Też trzeba wymienić? (nie widzę sensu zakładania nowego tematu...)

Opublikowano (edytowane)

to wejdzie czy nie wejdzie?

A dystans i fegla 17 da radę?

z tego co mi w serwisie powiedzieli ,ale to nie pewne info bo akurat byłem spity to mozna było kupic 335d na 17 ... przynajmniej on w kompie miał jeden model felg w 17 i reszte w 18 i kilka wzorów w 19 a to wszystko do 335d

Edytowane przez alduwiel
Opublikowano
aha czyli coupe 330d ma takie same tarcze jak w 335d ... czyli to sedan i kombi ma mniejsze tarcze? To jak z tymi felgami- Kacpercio wejdzie do Ciebie 17'' ?

Panowie ja wychodzę z prostego założenia - jeśli dawało się (a dawało) skonfigurować 335d/i u dealera z felgami 17" to znaczy że wejdzie - chyba że jakieś bardzo nietypowe felgi byście znaleźli...

Kolega z forum jacek85 robił swapa na hamulce z 335 (viewtopic.php?f=158&t=169007). Wiem od niego że w przypadku swapa 320d --> 335 trzeba zmienić tarcze, klocki, zaciski wraz z jarzmami, osłony blaszane (50 zł szt w ASO) i czujnik zużycia. Z autopsji niestety nie wypowiem się bo ostatecznie nie zrobiłem tej modyfikacji.

Zwracam uwagę na jeszcze jedną alternatywę - hamulce BMW Performance. Zestaw zawiera tarcze, zaciski i klocki i przynajmniej do mojego modelu kosztuje to łącznie ca. 5200 PLN. Ktoś z Was miał okazję używać tych hamulców?

Opublikowano

Po co ?

Ja Ci odpowiem , jak mi powiesz dlaczego woda jest mokra? Albo ile to jest troszkę ?

Ja podepnę sie pod ten temat... jak wygląda przekładka na tarcze od 335d do 330d... co muszę wymienić? tarcze , klocki i jarzma to wiem , ale trzeba bedzie wymienic felge na 18? A co z pompą i softem? Też trzeba wymienić?

Aaaale zablysnales :duh:

To ze lepiej hamują to wiem :twisted:

Ale jeszcze raz pytam PO CO ?

Opublikowano

a po co ludzie, a aktywni na tym forum uzytkownicy w szczegolnosci, obnizaja zawieszenie, montuja elementy wizualne bmw performance, wymieniaja listwy w srodku, wymieniaja nerki na czarne, kupuja oddzielny komplet felg na lato, doposazaja w mpaki, koduja sobie migajace BFD albo inne "niekrytyczne" funkcjonalnosci itd??

Moze autor wątku ma taki kaprys ze chcialby miec lepsze hamulce, albo ma hobby takie ze lubi grzebac, albo po prostu czerpie satysfakcje z modow swojego samochodu.

Bo to ze lepiej hamuje jest oczywiste.

W temacie watku zastanawia mnie jeszcze jedno - 6 cylindrowe silniki maja funkcje automatycznego osuszania tarcz. Dziala to tak ze hamulce co pewien czas (niezauwazalnie dla uzytkownika) dociskaja do tarcz, rozgrzewajac je i eliminujac wilgoc. Jak (i czy) da sie to zrobic po swapie hamulcow i - jesli sie nie da - to czy z tytulu braku tej funkcji po swapie nie bedzie zadnych problemow, bledow itp?

Opublikowano

A co z hamulcami z M3 - zaciski 360 będą pasować do zwrotnic od 320d?

Zwrotnice są na pewno inne, ale i inny jest również rozstaw osi M3.

Jak szaleć to na całego. Zawsze można zrobić przeróbkę z zacisków od prosiaka, ale to już dłubanina.

Opublikowano

Po co ?

Aaaale zablysnales :duh:

To ze lepiej hamują to wiem :twisted:

Ale jeszcze raz pytam PO CO ?

DLA BEZPIECZEŃSTWA - to oczywiste