Skocz do zawartości

320i. Akumulator się rozładowuje.

malarz84

Rekomendowane odpowiedzi

czesc witam wszystkich, mam e36 320i coupe z roku 96.

mam problem z elektryką, cos ze smakiem rozladowuje mi aku :). moje BM ma na kielichu wklejoną tabliczke dot. webasto i jest faktycznie webasto ale na 100% nie jest oemowe. nie moge nawet sprawdzic webasto ze wzgledu na to ze mam uszkodzenego pilota ale mniejsza z tym.

metodą odłączania odbiornikow jest dosc trudna, teoretycznie moge odlaczyc webasto i radio ktore jest orginalne bmw ale na tym opcje które przychodzą mi do glowy sie kończą.

Akumulator po naladowaniu jest ok 75 ah kreci rozrusznikiem wzorowo. Po 4 dniach nie zagladania do auta aku jest totalnie rozladowany.

nie swieci nawet 1 rurka od odwietlenia bagaznika !! nawet padajace aku podswietli mi jedną zarówke , tu zupelne 0

Czy ktos z was mial moze taki problem jesli chodzi o rozladowywanie sie akumulatora ? w jaki sposob zlokalizowac problem ?

z gory dzieki, pozdr

GRzechu

sprawdź czy nie swieci ci sie lampka w bagazniku albo w schowku jeśli nie to przydał by ci się miernik cęgowy albo i zykły multimetr moze być odłączas minus i puszczasz obwód przez miernik sprawdź ile pobiera prądu oczywiście wszystkie odbiorniku wyłączone odczekaj chwile po zgaszeniu auta jakieś 5 minut i zacznij mierzyć jeśli pobór pradu jest duży wyciągaj po pojedynczo przekazniki bezpieczniki sprawdzając na mierniku czy pobór prądu spada w ten sposób dojdziesz co pobiera ci prąd :)

• 1 miesiąc temu...

Wymieniłem jeża ktory byl uszkodzony i mieszaw w obsludze nawiewu.

Miałem nadzieje ze załatwi temat rozladowywania aku (bo spotykalem sie z takimi wieloma opiniami) ale niestety nic z tego. klimatronik dziala jak powinien ale aku w dalszym ciągu po 3 dniach pada, wydaje mi sie ze do tej pory padał po 4 - 5 ale to bez znaczenia, dalej cos jest nie tak

Sprawdzalem, lampka w bagazniku przy zamknietej klapie nie swieci. pozostalo mi sprawdzanie kazdego przekaznika ... :/

• Zasłużeni forumowicze
Żeby zlokalizować zródło poboru musisz odkręcić klemę podpiąć multimetr szeregowo i odczekać jakieś 10 min żeby modół komfortu przeszedł w stan uśpienia i wyciągać za koleją bezpieczniki pod maską obserwując multimetr.Jak po wyjęciu bezpiecznika pobór spadnie to masz obwód który kradnie prąd.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 1 miesiąc temu...
witam,jestem posiadaczem czerwonej e36 316i od pieciu lat.Dwa lata temu zminilem aku na Centra standard 50Ah,od kilku dni bmka odpala na zapych-o dziwo w mrozach nie bylo problemu,teraz jest odwilz i aku rozladowane.W zeszlym roku wymienialem szczotki i regulator napiecia w alternatorze wszystko bylo ok.Czy moze ktos wie jaka moze byc przyczyna takiego zachowania aku? :mad2:

witam,napiecie ladowania to slabe 10,5 a powinno byc pewnie wiecej...zaniedbalem troche moja bejce przez prace i brak czasu..zaluje.jeszcze jedno nie wiem jak wstawic zdjecie bety na profilu,bo chcialbym wam pokazac czym jezdze

Masz w panelu użytkownika opcję Profil i tam jest edytuj awatar,który wgrywasz bezpośrednio z komputera. Awatar musi mieć max rozmiar 125 x 125 bo inaczej nie dodasz.

Jeśli chcesz natomiast wstawić zdjęcie w podpisie to wklejasz w zakładce edytuj podpis adres url zdjęcia, które musisz mieć zamieszczone na jakimś serwisie(imageshack, fotosik, picassa itp)