Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem ze wspomaganiem, zerwało mi pasek od wspomagania po czym założyłem nowy i po przejechaniu 90km znowu go zerwało. Po raz kolejny wymieniłem pasek i po przejechaniu 15km widzę, że pasek znowu jest przetarty, nie siedzi idealnie w swoich "rowkach" tylko wysuwa go na "zewnątrz". Wygląda tak jak by po przejechaniu kilkunastu kilometrów samoczynnie wydostaje się z owych "rowków" prowadzących. Tylko czekam kiedy znowu zerwie mi pasek. Co może być przyczyną ? Ktoś spotkał się z podobną sprawą? Dodatkowo po założeniu drugiego paska, zaczęło coś mi dziwnie huczeć pod maską jak dodaję więcej gazu, jak odpuszczam to huczenie znika. Czy przyczyną może być pompa wspomagania? Czy ona także może powodować zrywanie i przesuwanie się paska? A może głównym winowajcą może być koło prowadzące? Proszę o rady, dzieki.

Opublikowano
prawdopodobnie masz zużyte koło pasowe wału korbowego,ma luz i nie jest w osi z pozostałymi kołami paska,"idzie krzywo" i dlatego tnie pasek,u mnie nie cięło paska tylko zrzucało go przy mocniejszym dodaniu gazu,sprawdź czy nie widać w okolicy koła małych opiłków metalu i zdejmij pasek i sprawdź czy koło nie ma luzu.
Opublikowano
Też mi to po głowie chodzi, ale czy te huczenie spod maski ma coś wspólnego z kołem pasowym? Bardziej mi to przypomina pompę wspomagania. I zastanawia mnie to czy taka pompa moze miec przyczyne i wpływ na zrywanie pasków?
Opublikowano
Też mi to po głowie chodzi, ale czy te huczenie spod maski ma coś wspólnego z kołem pasowym? Bardziej mi to przypomina pompę wspomagania. I zastanawia mnie to czy taka pompa moze miec przyczyne i wpływ na zrywanie pasków?

Tak, huczenie spod maski moze mieć wpływ na kończące sie koło pasowe, ja tez tak miałem, stukało coś, taki dziwny dzwiek, wymienilem koło pasowe na nowe Ori bmw, i problem jak reka odjal... mi koło padło przy 180tys. mam nowe i spokoj... cisza :) i przy wylaczaniu silnika nie trzepie, jest idealnie.

Opublikowano
Auto ma przejechane 305000tys wiec wielce prawdopodobne, że to koło pasowe, Jutro jade na dokładną diagnoze. Zastanawia mnie jeszcze ten dziwny huk spod maski jak auto wkreca sie na obroty.
Opublikowano
300k zrobione i nie było nigdy wymieniane ? nieźle... chyba że sporo tras auto robiło więc może tak być. Ja miałem luzy przy 140k i wymieniałem już wtedy pro forma ;)

Sprzedam:

1. Ekran, IDrive, radio, gniazdo aux do F30

2. Sprzedam tłumik do F30 328i z wersji sportline

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ostatnio przy wymianie oleju, zwróciłem uwagę na pasek. Od brzegu zaczyna łysieć. :shock:

Od połowy już wygląda dobrze.

Samochód ma przejechane 117tys.km. Pasek na pewno wcześniej nie był wymieniany.

Zamówiłem drugi pasek. Dobrze, ze taki temat powstał. Zanim założę ten nowy, sprawdzę wszystkie kółka, napinacze

i rolki. Dzięki! :wink:

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
Dokładnie, auto bardzo często pokonywało spore trasy. Więc raczej prawdopodobne, że koło wytrzymało tyle km. Chyba, że poprzedni właściciel z Francji coś zmieniał wcześniej. Podczas mojego użytkowania a wiec jakieś 110000km teraz dopiero mam pierwsze problemy z tymi paskami i kołami. Jak będę wiedział dokładnie co do wymiany to napiszę.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
sprawa wyjaśniona, wymieniłem koło pasowe, okazuje się, że poprzednie koło służyło ok 150tys. A więc z moim przebiegiem przyszła pora na wymianę :) Auto zdrowe :)