Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panów. Temat pewnie znany wszystkim. Chodzi o to czy da rade wrzucić skrzynie 6 biegową do 318i 98' np. od 320d . Z tego co sie orientuje to srednica wałka jak i ilość frezów pasują tylko kwestia długosci wałka i tego czy podszedł by dwumas i mocowania, no i wał chyba krótszy. ktoś sie orientuje?
Opublikowano
Rafii czytalem ten temat i nic nie wnosi do 318i, chyba ze dwumas jest ten sam co w 320d w co wątpie. Chodzi mi głownie o to żeby może zmniejszyć delikatnie spalanie (w co wątpię) i nie "piłować" silnika przy 160-170 km/h co za tym idzie ciszej w środku i wiekszy komfort... nie jeżdżę z v-max a z takimi wlasnie predkosciami jak napisalem- wystarcza zeby sie komfortowo i dostatecznie szybko przemieszczac po niemieckich i czeskich drogach. A że auto od jakiegoś czasu robie pod siebie i nie mam zamiaru sprzedawac to staram sie dokładac różnego rodzaju udogodnienia tak aby bylo jak najbardziej komfortowo :) kurcze mam spory dylemat czy kupic skrzynie w ciemno, zaryzykowac i zobaczyc czarno na bialym czy podejdzie czy nie :mrgreen:
Opublikowano
Różnice są dość spore wynikające głównie z uwagi na fakt że mówimy o przekładce z silnika większego do mnieszje skrzyni biegów. Podstawa to sprawdz na ile śrób na (jeśli dobrze pamiętam nazwę) "sprzęgło wału". W dużych silnikach na ogół jest na 3 śrubach, w mniejszych na 4 z uwagi na fakt, że mniejsza moc silnik generuje. Potem teoretycznie pozostaje kwestia sprawdzenia miejsca otworów montażowych. Trochę roboty jest przy tym. Nie wspomnę o tym że różne długości wału będą na pewno. Pomagałem zrobić sporo czasu temu podobną przekładkę ale w innym aucie. Nie jestem mechanikiem więc wybacz jeśli nazwy pomyliłem :)
Opublikowano
tył skrzyni i miejsca montarzowe sie zgardzaja, tylko wał napędowy jest krótszy. głownie chodzi mi o sprzęgło dwumas i wałek skrzyni czy podejdzie. Dlatego pytam na forum żeby skuchy nie zrobic :D