Skocz do zawartości

M43TU - Szarpie przy gwałtownym dodaniu gazu..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki problem, od kilku dni szarpie przy mocniejszym, gwałtowniejszym dodaniu gazu. Przy łagodnym wciskaniu nic takiego nie występuje.

Wcześniej te szarpnięcia występowały dopiero gdy silnik złapał temperaturę, na zimnym nic się nie działo.

Teraz już bez znaczenia na temperaturę, a dodatkowo przy pierwszym szarpnięciu zapala się kontrolka od ASC.

Wczoraj pojechałem podłączyć pod komputer, żadnych błędów...

Wymieniłem świece, przewody, filtr paliwa.

Brak pomysłów co dalej..

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Może silnik ci chce wyskoczyć od twojego gazu ? czyli sprawdź poduszki.

A jak się z jednym uporasz to na inne rzeczy przyjdzie czas.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

A może po prostu tym gwałtownym gazem palisz opony tz dostajesz lekkiego poślizgu o układ to wyłapuje ?

Jak opony nie mają takiej samej przyczepności to układ robi wariacje.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Nie, bo te szarpnięcia na każdym biegu, w każdym zakresie obrotów występują, przy mocniejszym dodaniu gazu.

Jeżeli jest to jednostajne przyśpieszanie nic się nie dzieje.

Nie wiem jak to określić, tak jakby za mało paliwa dostawał w tym momencie...

Opublikowano
Mam ten sam silnik u mnie szarpało tylko przy <3100 obr a przy 160km/h odcinało dopływ paliwa na kompie pokazało, że to sonda lambda wymieniłem na nową bosch i jest wszystko idealnie. Spróbuj wyłaczyć ASC całkowicie(przez przytrzymanie klawisza ASC ok 1min do momentu aż kontrolka na liczniku będzie świeciła non stop bez względu ile razy wciśniesz guzik) i sprawdź wtedy czy dalej szarpie
Opublikowano

Przepływomierz masz do wymiany.

A z tym wyłączaniem ASC to nie słuchaj kolegi bo on myli ASC z DSC a poza tym co ma piernik do wiatraka.

Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano

Hmm... już kiedyś wymieniałem przepływomierz. Tylko wtedy objawy były dużo gorsze, znacznie mocniej i częściej szarpało i nie miał mocy. Teraz to są 2-3 szarpnięcia.

A czy na komputerze nie powinno pokazać błędu przepływki?

Opublikowano
niekoniecznie. Przepływka oryginał? Jeszcze może to być wina odmy.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.