Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy, mam takie szybkie i pilne pytanie. Mam auto z kwietnia z 2003 roku kombiaka. Chcę wymienić olej, ale facet w sklepie albo mnie w rogi wali albo się nie znam. Czy ma znaczenie przy zakupie oleju czy samochód jest wyposażony w filtr cząstek stałych? Pytam bo róznica w cenie za ten sam olej - 5w30 - to blisko 100 złoty różnicy. Olej do auta bez filtru kosztuje mniej jak do filtru a pierwszy raz spotykam się aby była taka różnica. Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Dodam że jest to diselek

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie masz w aucie filtra cząstek stałych.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Sebastian witaj !

Pytanie sprzedawcy oleju było jak najbardziej na miejscu bo do aut z PDF zaleca się olej co wydziela mniej popiołów np : BMW Long Life LL-04 co jest niestety zazwyczaj trochę droższy.

A do aut bez PDF lub z wyciętym kat można lać LL-1.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Ważne, czy ma jakiś kabelek podłączony pod puchę pierwszą za turbo.

Moim zdaniem jak nie ma to nie ma.

Przynajmniej u mnie kwieceń 2004r nie było, pucha i tak wywalone ale lałem ll04 i leje dalej co 10k.

A! W vinie miałem, że niby spełnia normę LL04, już dokładnie nie pamiętam.

Opublikowano

Pomyliłeś chyba normę LL-04 z normą EU4 ;).

A co do DPF - ta niska popiołowość to i tak i tak pic na wodę - żeby zaszkodzić filtrowi cząstek stałych auto musiałoby palić więcej oleju niż ropy.

LL-01 w zupełności wystarcza i 5W30 to jak najbardzoej dobry wybór, choć ja leję i lałbym 0W30 ;). No ale ja mam M47 ;).

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

Nie pomyliłem ...

Stwierdziłem tylko, że u mnie w/g vin jest filtr/spełnia norme eu4, nawet ta zakichana nalepka była.

W każdym razie filtra nie było, albo pucha za turbo była inna niż w wersji z 2002r 150km bo patrzyłem.

Je leje LL04 i w sumie nie zaszkodzi lać bo czystszy ponoć , nie wiem jaka prawda i czy pic.

Opublikowano
E46 można doposażyć w DPF:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=18_0663&hg=18&fg=10

Nie będzie tego w winie, pozostaje tylko zajrzeć pod auto.

ja nie mam na realoem tego ze moge zalozyc niby???.... a tak na powaznie, wiem ze sie to wszystkim smieszne wyda, ale jakie sa koszta zalozenia czegos takiego?????

Opublikowano

Malacz witaj !

Widzę że Ci sie spodobał PDF i pytasz

ja nie mam na realoem tego ze moge zalozyc niby???.... a tak na powaznie, wiem ze sie to wszystkim smieszne wyda, ale jakie sa koszta zalozenia czegos takiego?????

Ja zakładam przez internet takie cacka tylko musisz musisz z laptopem podejść do auta i mam do wyboru zwykłe za 200zł posrebrzane za 300zł pozłacane za 400zł.

Jak do mnie dojdzie przelew to wyślę Ci emaila i jak go otworzysz w pobliżu auta to PDF się od razu zainstaluje, ale jest jedna niedogodność ale chyba ciebie nie dotyczy , bo jak osoba ma mniejsze IQ od 90 to tego nie zobaczy ;-) ale będzie dobrze działać.

A tak na serio to nie tylko kwestia wspawania puszki ale to musi być sterowane do wypalania więc to nie takie hop.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
E46 można doposażyć w DPF:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=18_0663&hg=18&fg=10

Nie będzie tego w winie, pozostaje tylko zajrzeć pod auto.

powiedz tylko po co ?

ten filtr jest Tobie potrzebny tak samo jak ku rw ie majtki

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg