Skocz do zawartości

[E46] Webasto Thermo Top c (diagnoza/naprawa)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

znalazłem palnik ze świecą za 150 zł

http://allegro.pl/palnik-webasto-thermo-top-z-c-swieca-kolek-kpl-i3660214718.html

sterownik to już kosmiczne pieniądze...

a całe webasto uzywane sprawne mozna kupic za 390 zł

http://allegro.pl/dogrzewacz-analogowy-thermo-top-c-z-c-d-webasto-i3661780001.html

więć jeśli miałbym kupić sterownik to taniej wyjdzie kupić całe webasto...

bezsens

• Odpowiedzi 76
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

witam kolego.

mam to samo webasto i miałem ten sam problem.

Webasto buczało ale nie paliło. Po trzech próbach webasto się blokuje, musisz odłączyc zasilanie na 15min.

Sprawdzałem u gościa programem i tez nie chciał się połączyc, wiec się wkurzyłem i rozebrałem.

U mnie okazało się że w komorze gdzie odpala świeca były zasyfione dziurki odpowietrzające i zablokowany wentylator.

Przeczyściłem i chula jak złoto.

Pozdrawiam

Opublikowano
Bardzo dobry patent z tym guzikiem. Shaft czekam tez na info co z webastem, bo zima juz niedlugo. Moze znajde w sobie odwage i je rozbiore :roll:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

witam.

Ja posiadam taki moduł http://www.elmes.pl/?p=produkty&act=prodpok&prod=117

http://www.elmes.pl/admin/upload/pliki/GSM2%20instrukcja%20rozszerzona.pdf

Super sprawa. Przed wyjsciem z pracy dzwonie sobie do auta i się włańcza. Można ustawiac jak się chce. Jest program.

Osobno mam wyłącznik. Chętnie bym pomógł jak to jest zrobione ale myśle że z tej instrukcji wiadomo.

Super sprawa i polecam.

Opublikowano
Moze znajde w sobie odwage i je rozbiore

Marcin ja również będę swoje rozkładał w celu jakiejś wstępnej diagnozy etc, więc jakby co nie jesteś sam :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no ot rozbiórkę macie na poprzedniej stronie.

moja na dniach pierwszy rozruch miała bo poniżej 7 stopni było.

ludzie dziwnie się patrzyli na jasny siwy dym ze środka podwozia :mrgreen:

na szczęście już się przepaliła.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano
Yoshi to ja chyba poczekam, az Ty rozbierzesz :) sprobuje najpierw pogrzebac INPA a reszta sie zobaczy. Licze, ze jak sie zabierzesz to zrobisz z tego dobry material dla potomnosci :cool2:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Jestem swiezo po diagnozie webasta INPA.

Mam blad circulation pump. Wychodziloby, ze pompka walnieta, ale znajac moje szczescie to pewnie tez sterowanie :mad2:

Yoshi,

Dzialasz juz cos w tym kierunku :?:

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano
Marcin to u Ciebie chociaż tyle dobrego, że INPA komunikuje się ze sterownikiem webasto :cool2: Ja jeszcze nic nie działam w tym kierunku, bo auto na drugim końcu kraju. Szczerze mówiąc, to myślę, aby wysłać cały układ do Trandolfa, bo On po porstu zna na wylot ten system. Więc lepiej oddać w ręce fachowca :wink:
Opublikowano
Zaczynam wam zazdrościć Webesto bo tu w Kanadzie to by sie przydało , ale nie jest w modzie , tylko pozostało zapalania auta z pilota aby się samo nagrzało.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
w końcu zadzwonił do mnie fachowiec u którego leży mój piecyk - zdiagnozował że winny jest (tak jak pisaliście) sterownik. Po podmienieniu elektroniki na swoją sprawną piecyk ruszył. Więc czeka mnie regeneracja / naprawa / wymiana sterownika. Koszt tego jak patrze jest dosyć spory... Ciekawe czy uda mi się w jakiś sposób zniwelować koszty tej naprawy.
Opublikowano

diagnoza trafiona, walnięty sterownik, regeneracja z czekaniem 2 tygodnie 300 zł.

Przegięcie - zabrałem swój sterownik i zawiozłem do zaprzyjaźnionego elektronika - zauważył że jest pęknięta dioda i prostowniczek uwalony. Więc napięcie nie dochodzi do sterownika dlatego nie szło się z nim skomunikować interfejsami. Elektronik postara mi się wymienić diodę i ten prostowniczek i może wyniesie mnie to dobrą flaszkę a nie 300 zł.

Dam znać czy po naprawie bez regeneracji ruszy :)

Opublikowano

Sorki za double post ale post UP

Mój elektronik powiedział że diodę do przelutowania już znalazł, ale wypalił się również tranzystorek obok diody i wypalił się na nim numer. Więc elektronik nie wie jaki tranzystor wstawić w miejsce tego spalonego, a musi być identyczny. Czy posiada ktoś Webasto Thermo Top c (samo dogrzewanie płaszcza silnika) bmw z 98 roku żeby sprawdzić numerki na tym tranzystorku, albo może dysponuje ktoś schematem tego sterownika? Byłbym wdzięczny.