Skocz do zawartości

E90 2006 320d 150KM Zmiana oleju w automacie ZF

kris-krak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałem przywitać wszystkich kolegów i koleżanki jeżeli takowe tu są ;-)

Jakiś miesiąc temu zdradziłem po latach Audi i obecnie oswajam moją 320;-)

Szukałem na forum tematu o zmianie oleju w tej skrzyni ale nie znalazłem jeżeli gdzieś jest to fajnie opisane to bardzo proszę o linka.

Mam ochotę sam zająć się tą zmianą niby nic ale mam parę pytań które mnie dręczą a mianowicie :

1-Jak już spuszczę ten ciepły olej odkręcę plastikową miskę to gdzie znajdę tuleję plastikową którą się też wymienia,

2- jak już ją zlokalizuję mam nadzieję z Waszą pomocą zakręcę nową miskę to rozumiem że wlewam przez ten boczny korek tyle oleju ile wejdzie i co dalej....

3- kiedy wlać resztę

4- jakieś temperatury mam przestrzegać?

Dzięki za pomoc

1-Jak już spuszczę ten ciepły olej odkręcę plastikową miskę to gdzie znajdę tuleję plastikową którą się też wymienia,

Tuleje wymienieniasz luzujac biały zatrzask. Jak w tym filmiku

Bedzie Ci przeszkadzac mocowanie wydechu, albo czegos podobnego (tego na filmie nie pokazali).

2- jak już ją zlokalizuję mam nadzieję z Waszą pomocą zakręcę nową miskę to rozumiem że wlewam przez ten boczny korek tyle oleju ile wejdzie i co dalej....

Odpalasz z wlanym olejem o dolewasz az sie bedzie przelewac, ot cala filozofia :D

3- kiedy wlać resztę

jak pojezdzisz kilka dni, spuszczasz tyle ile chccesz nalac, i uzupelniasz swiezym olejem

4- jakieś temperatury mam przestrzegać?

Takiej zeby nie ulec poparzeniu przy spuszczaniu oleju. Co do stanu to jest tak ze przy temp okolo 30-40 stopni przelewa sie, przy wyzszych >40 przelewa sie mocniej, a nastepnie jest wrazenie jakby bylo za mało (przestaje leciec). Dlatego nie dolewa sie na gorącym. To wszystko.

Xdrive

Koder

• Zasłużeni forumowicze

To faktycznie zle szukales bo na pierwszej stronie jest taki temat. Nascie tematów pod twoim wiec niezbyt daleko.

viewtopic.php?f=70&t=185155

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze

ad 1 nie spuszcza się gorącego oleju a najlepiej po nocy jak byś potrzebował zestaw do wymiany zapraszam

http://allegro.pl/sklep/26209178_ap-oil?category=699568&id=26209178

DZiękuje Wam bardzo ale wymiękłem tzn może nie do końca bo pojechałem do mechanika taki uczciwy koleś bo jak się zagrzeje to cos sie telepie i przy okazji przewiniłem mu że w sobote zabieram sie za wymiane w skrzyni ,zrobił wielkie oczy i powiedział ze on by tego sam nie robił ....

straszna miałem ochote ale odradzil mi zdecydowanie.....

i wyladowałem u specjalisty od skrzyń ....

została mi na sobote tylko wymiana oleju w silniku i powietrza chociaż tam sie pobawie ;-)

a tak przy okazji ile wchodzi tam tego 5w30 bo podobno ponad 5l?

• Zasłużeni forumowicze
ja u siebie dzisiaj akurat wymieniałem olej w skrzyni. też w serwisie skrzyń. cała operacja trwała jakoś 40 minut. myślałem,że dłużej to potrwa. nie jest to tania impreza,ale z drugiej strony co roku się tego nie robi.

• Zasłużeni forumowicze
40 min czyli bez zachowania procedur ZF czyli na odp.....ol taka jest niestety rzeczywistość

• Zasłużeni forumowicze
  • Zasłużeni forumowicze
nie no spoko ale coraz wiecej warsztatów robi to na sztuke i to za nie małą kase