Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy na fabryczne koła 235/50/18 mogę załozyc łańcuchy ? Nie grozi to uszkodzeniem skrzyni rozdzielacza ? I - jak myslę - zakładać na tył ?

Pzdr

Opublikowano

Śmiało możesz założyć...nic się nie dzieje :wink: :wink: :wink: i na 4 zakładasz :cool2: :cool2: :cool2:

Jeszcze kiedyś widziałem na forum coś takiego ale nie testowałem to nie wiem jak działa :mrgreen: :mrgreen:

http://blog.norway.com/wp-content/uploads/2009/10/autosock_430x3001.jpg

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Śmiało możesz założyć...nic się nie dzieje :wink: :wink: :wink: i na 4 zakładasz :cool2: :cool2: :cool2:

No dobra..\

Ale muszę na 4 koła (żeby obwód koła się nie zmienił) czy wystarczy na tylną oś ?

Pzdr

Opublikowano

No dobra..\

Ale muszę na 4 koła (żeby obwód koła się nie zmienił) czy wystarczy na tylną oś ?

Pzdr

Datajan możesz mi powiedzieć gdzie ty chcesz jeździć na tych łańcuchach? Osobiście używam X3 około 3 lat w kraju który raczej słynie z zimy (Islandia) i jakoś nie widzę sensu używania łańcuchów chociaż czasami opony z kolcami spełniły swoje zadanie. Nasz X mają napęd na 4 koła i naprawdę trudno ten pojazd "zakopać". Oczywiście jakiś cel masz w używaniu łańcuchów i jeśli możesz zdradź ten sekret

Opublikowano

Datajan możesz mi powiedzieć gdzie ty chcesz jeździć na tych łańcuchach? Osobiście używam X3 około 3 lat w kraju który raczej słynie z zimy (Islandia) i jakoś nie widzę sensu używania łańcuchów chociaż czasami opony z kolcami spełniły swoje zadanie. Nasz X mają napęd na 4 koła i naprawdę trudno ten pojazd "zakopać". Oczywiście jakiś cel masz w używaniu łańcuchów i jeśli możesz zdradź ten sekret

Osobiście udało mi się zakopać poprzednią terenówkę (suzuki grand vitara) podczas ferii na Słowacji.

Planuję wyjazd na ferie - i myślę tylko hipotetycznie o zabezpieczeniu się na wypadek dużych opadów sniegu.

A poza tym słyszałem, że w pewnych rejonach Austrii istnieje obowiązek posiadania łańcuchów.

Pzdr

• Moderatorzy
Opublikowano

Panowie wystarczy sięgnąć do instrukcji E83!!

Dozwolony jest montaż łańcuchów tylko na tylne koła!!

• Moderatorzy
Opublikowano

Twoje auto Twoja sprawa.

A może w BMW nie znają się na swoich autach :mrgreen:

Opublikowano

E tam....coś tam wiedzą :wink: ale jak założyłem 4 to zdecydowanie lepiej idzie w śniegu więc nie widzę problemu.Na dwóch mimo zaleceń szału nie ma chociaż pewnie zależne jest to od tego na jaką przeszkodę się trafi .

Testowałem naprawdę w dobrych warunkach :wink: :wink: :wink:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Jak w instrukcji tak pisze to tak powinno być ale jak tylko na tylne koła to z powody zmienionego obwody opony w oczach komputera nie jest w ciągłym poślizgu ?

Chyba że instrukcja miała na myśli założenie łańcucha na 15 minut aby wyjechać z zaspy ?

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.