Skocz do zawartości

[e46] 320d nie łapie temperatury- niebieskie pole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Mam nietypowy problem. Otóż posiadam bmw e46 320d 136km i mam problem z osiągnięciem odpowiedniej temperatury silnika. Wskazówka nie opuszcza niebieskiego pola, temp. na wyświetlaczu to max. 47 st.C. Co ciekawe gdy wziąłem się za wymianę termostatów oba miały wyciągnięty środek. Wskazywało by to na to że auto dla poprzedniego właściciela się grzało. Jednak po zamontowaniu nowych termostatów temperatura jest taka sama jak poprzednio czyli wisi na niebieskim polu. Co mam zrobić żeby auto złapało tą temperaturę?

Opublikowano

Żaluzja, czujnik temperatury, to na pierwszy rzut. Drugie - czy poprzedni właściciel nie zdrutował czasem wentylatora na stałe - jeśli mu się grzał to wiesz...

Dogrzewacz masz elektro, czy spalinowy?

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano

A temperatura opada przy przepałowaniu albo po przegazowaniu na luzie ?

Czy jest jak jest i nie rośnie i nie opada.

Opublikowano

Żaluzje jest zamknięta. Czujnik temperatury? Nie wiem gdzie on może być umiejscowiony i jak go sprawdzić. Wentylator nie pracuje.

Co do dogrzewacza to mam chyba elektryczny, znajduję się on u mnie w lewym górnym rogu stojąc od przodu.

Opublikowano

Czy oby tu mówimy o termostacie takim jak w tym linku ?

http://autokult.pl/2012/09/25/termostat-co-to-jest-co-sie-w-nim-psuje-i-jak-go-naprawic-poradnik

Bo z termostatem to jest proste i tam elektroniki jeszcze niema, ale ty może masz problem z czujnikami temperatury ?

Najpierw zobacz jak Ci już kolega napisał czy po kilkunastu minutach jazdy chłodnica się nagrzewa bo bez jaj jak silnik pracuje to te ciepło gdzieś musi być oddawane.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
No właśnie trzeba sprawdzić rzeczy oczywiste, a nie wysyłać od razu na kompa. Nie raz było, że termostaty behra czy wahlera były "oryginalnie" uszkodzone i otwierały się zbyt wcześnie.
Opublikowano

Kiziak witaj !

Widzę że chyba nie bardzo się rozumiemy bo po twoim pisaniu wyglądało by że nie ogarniasz podstawowych układów jakie są w każdym aucie.

Przypuszczam że jesteś dobry w czymś innym ale auto najlepiej powierz dobremu zaufanemu mechanikowi bo po naszych doradach możne być jeszcze gorzej.

..........................................................................................

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Patrzyłem ostatnio chłodnicę i robi się ciepła po przejechaniu kilku kilometrów tak samo jak dolny wąż. Wygląda na to jakby nowy termostat był do niczego.
Opublikowano
Ja mam inny problem, ale podobny. U mnie wskazówka stoi pionowo, ale po wejściu w ukryte menu po przejechaniu około 15 km ( dodam że nie była to pierwsza taka trasa tego dnia) temperatura jaka mi się wyświetla to 75 C. Wina termostatu ? Ile jest w M47N ?
Sprzedam:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Główny do wymiany. Ogólnie są dwa, ale są wersje z jednym (ja mam taką).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dowiedziałem się, że drugi jest na zaworze EGR ale w wersji z normą EU4. Czy jest gdzieś na forum jakaś fotoporada jak się za to zabrać ?
Sprzedam:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie jest prawda, w euro3 też były. Zdejmujesz paski, odpinasz dwa przewody, odkręcasz 4 śruby i masz termostat główny w ręce.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

tylko ory, zamienniki taka sama cena albo drozsze

zreszta za ory to i tak smiesznie tanio krzyczą...

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
jakby ktoś wymieniał termostat egr to polift do przedlifta i odwrotnie pasuje z drobną modyfikacją. Jedyna róznica jest w króćcu który w jednej wersji jest gładki, a w drugiej karbowany. Można wyjąc zawleczke i przelozyć same koncówki :)
szukam
Opublikowano
Ja mam polifta, z tego co się orientowałem to do mojej wersji są tańsze, więc nie ma co kombinować. Dzisiaj troche poszalałem i po przyjechaniu na miejsce wszedłem w ukryte menu i pokazało 90.
Sprzedam:
Opublikowano
Ja to już nie mam siły do tego samochodu. Ostatnio znów walczyłem z tym termostatem, wyjąłem go wrzuciłem do wody i normalnie się otwiera i zamyka więc skąd się bierze to że dolny wąż jest tak samo ciepły jak górny. Tak w ogóle to miał ktoś kiedyś taką sytuacje że temperatura nie chciała przekroczyć niebieskiego pola?
Opublikowano

Kiziak witaj !

powiadasz

wyjąłem go wrzuciłem do wody i normalnie się otwiera i zamyka

Tylko w jakiej temperaturze sie otwiera ?

jak Ci się otworzy przy 50° C to silnik będziesz miał niedogrzany.

W BMW termostaty sie otwierają 88 , 92, 105 C .

Sprawdź według VIN jaki masz mieć termostat i czy w tej temperaturze sie otwiera, czyli najpierw sprawdzić temperaturę wody do której chcesz ten termostat wrzucić.

Opublikowano

Takie szybkie pyt nie zakładając nowego tematu.

Rok temu wymieniłem termostat główny, było ok, 2 tyg temu postanowiłem wymienic termostat egr bo auto długo sie nagrzewało. Po wymiane termastatu egr, nie było poprawy, wiec zakupiłem znów termaostat głowny po zdemontowaniu termoastatu okazuje se ze jest ok, nic mu nie dolega wiec oddałem do sklepu ten który zakupiłem.

I teraz moje pyt: W jakim czasie ew po jakim odcinku drogi wskazówka powinna stac w pionie? :?: U mnie jest tak ze po odpaleniu wskazówka staje w pionie dopiero jak dojade do pracy, a zajmuje mi to ok 10-15 min a dokładniej mam do przejechania 8km w tym swiatła przejazd kolejowy i kilka skrzyzowan. A z kolei jak włacze ogrzewanie to wskazowka dochodzi tylko do polowy miedzy niebieskim polem a pionem.

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak po zdemontowaniu stwierdziłeś, że termostat główny jest ok? Objawy wskazują ewidentnie na niego.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL