Skocz do zawartości

Bezpiecznik tablicy rejestracyjnej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ponieważ od jakiegoś czasu nie mam oświetlenia tablicy rejestracyjnej dlatego wziąłem się za wymianę żarówek (obie były przepalone). Jednak po ich wymianie oświetlenie wciąż nie działa. Wnioskuję, że może to być bezpiecznik. Niestety w skrzynce znajdującej się nad schowkiem nie znalazłem takiego bezpiecznika. Czy jest jeszcze inna skrzynka z bezpiecznikami czy może źle szukam w tej pierwszej?

Opublikowano
kolego jest to prawdopodobnie problem całej listwy, jest to znana bolączka e83, wymienia się całą listwę
Opublikowano
kolego jest to prawdopodobnie problem całej listwy, jest to znana bolączka e83, wymienia się całą listwę

Też tak uważam. Wymieniałem listwę - u mnie najpierw przestała świecić jedna żarówka, później zaniemógł switch otwierania klapy.

Jakbyś potrzebował pomocy przy wymianie, to pisz.

Pzdr

Opublikowano
No to żeście poradzili wymienić całą listwe to pewnie każdy potrafi,metoda jak w ASO.Ja akurat nie mam tego problemu ale jak by mi się przytrafiło to bym szukał rozwiązania mniej kosztownego czyli np.poprowadzenie nowych kabli lub wymiana mikrowłącznika,ale każdy robi tak jak lubi albo solucja albo metoda na ASO.
Opublikowano
No to żeście poradzili wymienić całą listwe to pewnie każdy potrafi,metoda jak w ASO.Ja akurat nie mam tego problemu ale jak by mi się przytrafiło to bym szukał rozwiązania mniej kosztownego czyli np.poprowadzenie nowych kabli lub wymiana mikrowłącznika,ale każdy robi tak jak lubi albo solucja albo metoda na ASO.

Chłopie widziałeś jak ta listwa wogóle wygląda?

Zamiast krytykować sam wykaż się dobrą radą bo teoretyką to każdy z nas może się zajmować.

Wracając do listwy to ją demontowałem bo mam ten sam problem. Jest pozgrzewana dookoła i rozebranie jej to raczej bez zniszczenia się nie da. Druga sprawa że dostawała mi się do niej dłuższy czas woda i ścieżki są zaśniedziałe chyba w każdym miejscu. Kupno drugiej używanej na alledrogo to koszt od 100-200 zł. Więc sam sobie odpowiedź na swoją bezkonstruktywną krytykę.

POZDRAWIAM pomocnych członków tego forum

Opublikowano

Zamiast krytykować sam wykaż się dobrą radą bo teoretyką to każdy z nas może się zajmować.

Wracając do listwy to ją demontowałem bo mam ten sam problem. Jest pozgrzewana dookoła i rozebranie jej to raczej bez zniszczenia się nie da. Druga sprawa że dostawała mi się do niej dłuższy czas woda i ścieżki są zaśniedziałe chyba w każdym miejscu. Kupno drugiej używanej na alledrogo to koszt od 100-200 zł. Więc sam sobie odpowiedź na swoją bezkonstruktywną krytykę.

Chłopa to sobie w rodzinie poszukaj bez urazy ale nie lubie tego zwrotu.

W tym przypadku to jest moja teoria i nie naprawiałem tej listwy ale nie raz naprawiałem coś co fabrycznie jest nie rozbieralne,nie da się to otworzyć parasola w du...ie.Trzeba spróbować skoro tak jak piszesz listwa i tak jest na straty a nie iść na gotowizne jak w ASO i nie chodzi tu nawet o koszt a o satysfakcje że zrobiło się coś samemu i w ten sposób sam sobie odpowiedziałem na "bezkonstruktywną krytykę"

Pozdrawiam.

Opublikowano

Chłopa to sobie w rodzinie poszukaj bez urazy ale nie lubie tego zwrotu.

W tym przypadku to jest moja teoria i nie naprawiałem tej listwy ale nie raz naprawiałem coś co fabrycznie jest nie rozbieralne,nie da się to otworzyć parasola w du...ie.Trzeba spróbować skoro tak jak piszesz listwa i tak jest na straty a nie iść na gotowizne jak w ASO i nie chodzi tu nawet o koszt a o satysfakcje że zrobiło się coś samemu i w ten sposób sam sobie odpowiedziałem na "bezkonstruktywną krytykę"

Pozdrawiam.

To forum nie jest po to żeby sie sprzeczać ale skoro już piszesz coś w swoim stylu to nie jest to żadna pomoc i dlatego CI odpisałem w ten sposób.

Pomocne są posty w stylu: viewtopic.php?f=86&t=213545

To co napisałeś wcześniej nic nie wniosło do tematu założonego odnośnie tablicy rejestracyjnej.

Postaraj się bardziej zamiast krytykować.

Opublikowano
Z tym podświetleniem tablicy to jak dostanie się woda szkoda czasu na rozbieranie i naprawę.Używana listwa do kupienia za grosze ( sam kupowałem ale nie wymieniałem osobiście ) zresztą tak jak pisze kolega.Wiadomo,ze co można zrobić samemu to przyjemność :wink: :wink: ale rzeczy akurat tego typu się nie uda naprawić szczególnie po takim uszkodzeniu.
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano

Też tak uważam. Wymieniałem listwę - u mnie najpierw przestała świecić jedna żarówka, później zaniemógł switch otwierania klapy.

Jakbyś potrzebował pomocy przy wymianie, to pisz.

Pzdr

Aaa tam.

Uszczegóławiając - gdy nie świeciła jedna zarówka, to kabelkiem - bez rozbierania listwy - przepuściłem brakujący +. Ale jak po kolejnych miesiącach padł switch to wymieniłem listwę.

A tak w ogóle to równie często jak usterka "wewnętrzna" listwy pojawia się usterka samego gniazda. Wtedy wystarczy spiąć kable na krótko.

Pzdr

Opublikowano
kolego jak masz czas i chęć, naprawiaj, ale moim zdaniem to strata czasu i druciarstwo, biorąc pod uwagę koszt zakupu nowej listwy, dodam, że kolejne stadium choroby listwy to samoczynne otwieranie się klapy bagażnika także w czasie jazdy :mrgreen: , przynajmniej u mnie tak było
Opublikowano
Dziękuję za podpowiedzi. Pewnie i tak bym doszedł do problemu z listwą tylko chciałem się upewnić, że bezpiecznik jest cały zanim będę rozbierał klapę. Dam znać jak usunę usterkę.
Opublikowano
Dziękuję za podpowiedzi. Pewnie i tak bym doszedł do problemu z listwą tylko chciałem się upewnić, że bezpiecznik jest cały zanim będę rozbierał klapę. Dam znać jak usunę usterkę.

Powodzenia. Na początku sprawdź kostkę łączącą listwę z instalacją - widziałem już przegnite piny w tym miejscu w E83 z 2005r.

Aha - w ASO BMW ciężko o listwę - jeden z klientów czeka już 6 tygodni.

Pzdr