Skocz do zawartości

320d czy to poduszki czy coś grubszego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Mam taki nawyk (wiem, że pewnie niezbyt dobry), że prawą rękę trzymam na drążku zmiany biegów, szczególnie w mieście, gdzie trzeba się sporo namachać stojąc w korkach. W momencie gdy ciut mocniej docisnę wajchę do przodu w przypadku pierwszego biegu albo do tyłu w przypadku drugiego, a następnie puszczam sprzęgło i dodaję gazu to czuję jakby drążek się minimalnie przesuwał do tyłu. Nie chodzi mi o drobne drgania z dużą częstotliwością, tylko o takie stałe przesunięcie się drążka wyczuwalne pod ręką, szczególnie gdy chcę szybciej wystartować. Czy może to być wina poduszek pod silnikiem lub skrzynią? Przypuszczam, że nie są już najnowsze i chcę je wymienić w przyszłym miesiącu, ale chciałbym się upewnić, czy aby mój problem nie wynika z jakiejś grubszej sprawy.

Uprzedzając pytania a sprzęgło i dwumasę: wydaje się ok, nie ma żadnych dziwnych dźwięków, sprzęgło bierze dosyć nisko, drgania budy są takie same na wciśniętym sprzęgle jak i podczas jazdy (nie są duże, ale są stąd pomysł wymiany poduch).

Opublikowano

Jeżeli nie były wymieniane od nowości, to jak nie są zerwane to na pewno są ubite, więc wymagają wymiany.

Zużyte poduchy silnika nie będą chyba aż tak miały wpływu na 'biegałkę'. Spr. - wymień też poduszkę skrzyni biegów.

http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Poduszki skrzyni są dwie. Po wymianie czterech poduch nie poznasz auta :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak już zdecydujesz się na wymianę pod silnikiem to pod skrzynią wymieniaj z automatu. Wydatek niewielki a różnica kolosalna.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785