Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , jestem nowym na forum , mam zamiar kupić e38 w 3-ltrowym dieslu.Nie miałem jeszcze nigdy BMW więc prosiłbym o rady co gdzie i jak , jak spisują się automaty w tych wersjach i na co zwrócić szczególną uwagę podczas oględzin .Z góry dzięki i pozdrawiam.
Opublikowano
Trochę czytałem i już sam nie wiem , zacząłem zastanawiać się nad wersję 4.0d , ale jedni piszą tak inni srak .Koszty paliwa i oszczędność mnie nie interesują więc pozostaje sama eksploatacja , co z tymi automatami bo to też różnie opisują , czy te silniki są ok bo o 3.0d słyszałem że są bardzo dobre , już zgłupiałem totalnie . Jak wogóle wygląda cennik napraw skrzyni czy elementów przy silniku jeżeli takowe się zdarzają , czy te 4.0 są trwałe ?
Opublikowano
Dzięki za rady i podpowiedź , naprawdę zajebiste forum gdzie można wszystkiego się dowiedzieć .Już wiem dlaczego nigdy nie kupiłem niemca , ponieważ na ich temat nic nie można się dowiedzieć bo mając 20tyś zł i tak kupisz złoma.Pozdrawiam .
Opublikowano
Pewnie nikt nie odpisał, dlatego że na forum jest dość materiału i tematów zarówno o silnikach o które pytasz, jak i o skrzyniach... więc można sobie spokojnie wyrobić ogólne pojęcie, wystarczy poszukać. A tak naprawdę liczy się samo sprawdzenie konkretnego egzemplarza, a w tym to niestety Ci żadne forum nie pomoże, tylko warsztat najlepiej ze specjalizacją BMW i oględziny na żywo.

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/

Opublikowano
Dopiero uzyskałem odpowiedź jak już zakończyłem temat , pokaż mi takiego użytkownika który pozwoli swoją E38 pojechać na serwis ?! jeszcze do tego dieslem! A jeśli chodzi o pomoc to tu nie można nic znależć konkretnego , jedni piszą że tylko 3.0d inni 4.0d , że automat świetnie się spisuje inni że już trzeci raz robią . Interesują mnie koszta ewentualnej naprawy (nigdy nie miałem automatu) , na co zwrócić uwagę przy oględzinach , no musi byś coś takiego w tych autach co się psuje i jest jego bolączką ,Mam 607 3.0+gaz i na forum wszystkiego się dowiedziałem kupując to autko , niestety muszę go zmienić tylko dlatego że potrzebuję diesla a niestety francuzy to akurat diesli dobrych nie mają i z tego co czytałem to niestety bardzo kłopotliwe są więc czas na zmiany nadszedł.Z allegro i tablicy obdzwoniłem chyba już wszystkie autka które mnie interesowały i jakoś nikt nie chciał się zgodzić na serwis (już nawet mówiłem że zdaje sobie sprawę że nie jest bezwypadkowe i że nie ma 250tyś km , chodzi mi o to żeby nie było składane z 3 i żeby przebieg też nie wyrywał z butów ) kilka sprzedających mówiło że u nich nie ma w pobliżu aso i faktycznie sprawdzałem i nie ma , to jak takie auto sprawdzić ? Pojadę na stacje diagnostyczną i tyle , zbadam czujnikiem lakieru i już ,więc jak tu się nie wkurzyć , nie zm=nam nikogo kto ma taki samochód więc pozostało tylko forum ale tu na to wygląda że też pomocy nie dostane. Chyba wychodzicie z założenia kup , a jak kupisz grata to tylko opisz jak wszystko zrobiłeś żebyśmy my też wiedzieli .
Opublikowano
Nie wiem czy kupiłeś czy nie, ale bierzesz kogoś kumatego z kompem i wszystko ci posprawdza, co w silniku gra i nie gra. Poza tym oględnie silnik ma pracować czysto bez niepokojących odgłosów, skrzynia nie powinna szarpać czy stukać, co do elektroniki wnętrza to już loteria, albo będzie działać albo naprawisz sobie
Opublikowano
Dopiero uzyskałem odpowiedź jak już zakończyłem temat , pokaż mi takiego użytkownika który pozwoli swoją E38 pojechać na serwis ?! jeszcze do tego dieslem! A jeśli chodzi o pomoc to tu nie można nic znależć konkretnego , jedni piszą że tylko 3.0d inni 4.0d , że automat świetnie się spisuje inni że już trzeci raz robią . Interesują mnie koszta ewentualnej naprawy (nigdy nie miałem automatu) , na co zwrócić uwagę przy oględzinach , no musi byś coś takiego w tych autach co się psuje i jest jego bolączką ,Mam 607 3.0+gaz i na forum wszystkiego się dowiedziałem kupując to autko , niestety muszę go zmienić tylko dlatego że potrzebuję diesla a niestety francuzy to akurat diesli dobrych nie mają i z tego co czytałem to niestety bardzo kłopotliwe są więc czas na zmiany nadszedł.Z allegro i tablicy obdzwoniłem chyba już wszystkie autka które mnie interesowały i jakoś nikt nie chciał się zgodzić na serwis (już nawet mówiłem że zdaje sobie sprawę że nie jest bezwypadkowe i że nie ma 250tyś km , chodzi mi o to żeby nie było składane z 3 i żeby przebieg też nie wyrywał z butów ) kilka sprzedających mówiło że u nich nie ma w pobliżu aso i faktycznie sprawdzałem i nie ma , to jak takie auto sprawdzić ? Pojadę na stacje diagnostyczną i tyle , zbadam czujnikiem lakieru i już ,więc jak tu się nie wkurzyć , nie zm=nam nikogo kto ma taki samochód więc pozostało tylko forum ale tu na to wygląda że też pomocy nie dostane. Chyba wychodzicie z założenia kup , a jak kupisz grata to tylko opisz jak wszystko zrobiłeś żebyśmy my też wiedzieli .

Odpowiedź uzyskałeś późno, bo nie siedzę na forum codziennie, przynajmniej w moim przypadku nie mam na to czasu. Co do wyrabiania zdania z forum... jak już pewnie wywnioskowałeś w przypadku aut z automatem dużo zależy od poprzedniego właściciela. Osobiście nie kupiłbym auta, w którym właściciel nie ma udokumentowanych wymian oleju w automacie. Nie chce jechać do serwisu? To nie, od razu takie ogłoszenie odrzucam. Gdy szukałem swojej e38 to spośród wszystkich ogłoszen wybrałem dwa, szukałem ze 4 miesiące i wześniej nie było nic ciekawego, czasem po prostu trzeba poczekać. Ogólnie kupowanie używanego auta w Polsce to koszmar i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Co do szukania warsztatu, ja nigdy nie sprawdzałem w ASO, tylko zawsze szukam warsztatu polecanego na różnych forach ze specjalizacją w BMW i jak dotąd dobrze na tym wychodzę.

BMW i wszystko jasne :)

Least and most powerful of the '89:

http://imageshack.us/g/11/dsc0001gw.jpg/