Skocz do zawartości

Przegrzanie silnika wyciekanie płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich moje bmw e46 316i 1,9 opisze swój problem sam już nie wiem co dokładnie robić od kilku dni zauważyłem parowanie i wyciekanie płynu z zbiorniczka wyrównawczego temperatura silnika była ok aż do dziś gdy temperatura znacznie skoczyła i zaczoł wydobywać sie biały dym zatrzymałem samochód a tam wszystko zalane płynem odłączył sie wąż od nagrzewnicy który idzie do zbiorniczka i chłodnicy przypuszczałem że mam dziurawy zbiorniczek ale po rozebraniu go okazał sie że nie ma żadnej dziury teraz już sam nie wiem co mogło sie popsuć czy to pompa wody czy termostat jeśli ktoś doświadczył takiego problemu niech napisze będe wdzięczny pozdro.
Opublikowano
Miałem kiedyś podobny problem w E38 (3.0). Zapowietrzał się masakrycznie. W końcu pękł od tego jeden z węży układu chłodzenia. Robiłem testy na zawartość spalin w układzie itp., itd. A w końcu okazało się, że.... to przez korek od zbiornika wyrównawczego. 14zł i sprawa rozwiązana.
Opublikowano

Wygląda na brak obiegu,zazwyczaj to z dwóch powodów : termostat nie otwiera , albo pompa Ci padła.

Stary sposób na sprawdzenie termostatu to wrzucasz go do gotującej się wody, jak się otworzy to znaczy że sprawny i skup się na pompie a jak się nie otworzy to masz winowajcę.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Czyli jak jest tak jak piszesz

Z nowszymi już się nie sprawdzi bo termostat się otwiera przy ponad 100st

To wodą już nie zaleje bo termostat sie nigdy nie otworzy

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.