Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, w końcu udało mi się namierzyć model gdzie sprzedający nie ma żadnych problemów. Co myślicie. Jutro jadę oglądać i ewentualnie kupić. Autko ma służyć jako rodzinne (ja + żona + 2 letnia córka). 8500e to rozsądna cena? Auto jeżdżone w belgii i w belgii będzie dalej eksploatowane ponieważ ten kraj aktualnie zamieszkujemy.

http://www.2dehands.be/autos/autos/bmw/e91-touring-319d-full-opties-167789977.html?prijsmin=7000&prijsmax=9000&auto_brandstof=diesel&start=70

Rozkodowany Vin:

Art.

Wartość

Numer podwozia WBAVU11040K003466

Kod typu VU11

Typ 318D UL (EUR)

Typoszereg E E91 ()

Seria 3

Rodzaj konstrukcji TOUR

Układ kierowniczy LL

Drzwi 5

Silnik M47/T2

Pojemność skokowa 2.00

Moc 90

Napęd HECK

Skrzynia biegów MECH

Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Tapicerka SENSATEC/BEIGE (KAB4)

Data prod. 2006-06-27

Składanie Wyposażenie

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S1CAA SELEKTION COP RELEVANTER FAHRZEUGE Selekcja COP ważnych pojazdów

S240A LEDERLENKRAD Kierownica skórzana z pod.pow.

S249A MULTIFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S2BHA LM RAEDER DOPPELSPEICHE 156 Obr. BMW, st. le. podw. spr. 156

S320A MODELLSCHRIFTZUG ENTFALL Brak napisu modelu

S321A EXTERIEURUMFAENGE IN WAGENFARBE Zakr. wyp. zewn. w kolorze pojazdu

S386A DACHRELING Reling dachowy

S431A INNENSPIEGEL,AUTOMATISCH ABBLENDEND Lusterko wewn. ściemniane automatycznie

S493A ABLAGENPAKET Zespół schowków

S494A SITZHEIZUNG FUER FAHRER/BEIFAHRER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera

S4AEA ARMAUFLAGE VORNE VERSCHIEBBAR Podłokietnik przedni, przesuwany

S507A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control z tyłu (PDC)

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S540A GESCHWINDIGKEITSREGELUNG Tempomat

S563A LICHTPAKET Pakiet oświetlenia

S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S620A SPRACHEINGABESYSTEM Wejście głosowe

S644A HANDY VORB. MIT BLUETOOTH-SCHNITTS. Instalacja tel. kom. z Bluetooth

P7RPA ADVANTAGE PAKET Pakiet Advantage

P7RSA COMFORT PAKET Pakiet Comfort

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S868A SPRACHVERSION NIEDERLAENDISCH Wersja językowa, niderlandzki

S886A HOLLAENDISCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, holenderski

S8S3A AUTOM. VERRIEGELUNG BEIM ANFAHREN Automatyczne ryglowanie prz ruszaniu

S8SPA COP STEUERUNG Sterowanie COP

S9AAA AUSSENHAUTSCHUTZ Zabezp. zewn. pokrycia z tworzywa szt.

Składanie Wyposażenie seryjne

Kod

Nazwa (interfejs)

Nazwa (ETK)

S4AGA INTERIEURLEISTEN TITAN MATT Listwy wewnętrzne tytanowe matowe

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

Opublikowano

Rok produkcji z Vin;u to 2006 jak widać, ale belgi wszyscy podają datę pierwszej rejestracji samochodu. Podobnie jest w przypadku ubezpieczenia, datę pierwszej rejestracji się podaje. Ale temat poruszę na jutrzejszym spotkaniu ze sprzedającym.

Czekam na opinie kolegów :)

Opublikowano

Znalazłem taką info na innym forum:

BMW na USA oferuje też sztuczną skórę (tzw. Leatherette) a w Europie nazywa się to Sensatec. Osobiście nigdy nie miałem okazji siedzieć czy nawet widzieć tego więc trudno mi cokolwiek wnioskować.

Niemniej jednak wiele osób na forum e90post.com twierdzi, że Sensatec jest trudny do wykrycia jako nienaturalna skóra, wiele osób nabierało się, że to skóra naturalna. Wrażenia dotykowe i zapachowe też in plus. A cena koło 1/5 - 1/4 skóry naturalnej.

Opublikowano
Za 20min wyjeżdżam oglądać autko. Po powrocie opisze wrażenia. Życzcie powodzenia :) pozdrawiam
Opublikowano

Oględziny przeniesione na jutro :( a co do ruszania się z domu to wiele nie tracę bo mam 19km :) no i dodam, że auto z prywatnej ręki, nie komis czy handlarz. Natomiast bylem w salonie zapytać o historie to niestety powiedzieli mi tylko, że ostatni serwis w salonie bmw był robiony przy 154tys. km. więc wiele się nie dowiedziałem. Jutro się okaże :) natomiast jak nie ta, to mam na oku jeszcze to:

http://www.kapaza.be/nl/bmw/bmw-320-77786453.htm

Oględziny wstępnie na sobote a VIN ma przyjść smsem jutro.

Opublikowano
No właśnie czytając opinie nawet na tutejszym forum to zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że jak ktoś pedantem nie jest to różnicy nie zauważy a inni zupełnie na odwrót. Zastanawiam się nad trwałością bo bardzo ciężko znaleźć cokolwiek na ten temat. Natomiast jeżeli po 190 000 przebiegu i 6 latach użytkowania wnętrze będzie dalej w dobrym stanie to chyba z tą trwałością nie jest aż tak źle. Sam nie wiem co myśleć....
Opublikowano
A czy ta sztuczna skóra jak będzie w dobrym stanie zachowana to warto?

Widziałem u kolegi tą dermę po ok 80 tyś km. to wyglądała gorzej niż źle. Popękana jakby złuszczona odpadała po malutkich kawałkach. A że była czarna to miejscami były białe placki i widać było jej podkład. Masakra :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pęka boczna część siedziska ta najczęściej używana przy przebiegach nawet poniżej 150 tys km. Wydaje mi się, że trzeba by tę "skórę" jakoś pielęgnować żeby była ciągle elastyczna i nie będzie problemu.
Opublikowano

No więc... byłem.... oglądałem.... jeździłem....

Po zewnętrznych oględzinach samochodu dopatrzyłem się zarysowania nad prawym tylnym kole praktycznie niewidocznego, ale było. Jedna lampa z przodu posiadała w środku krople wody (normalnie wilgotna w środku ale akwarium nie było).

Wewnątrz wszystko naprawdę w bardzo dobrym stanie, jedynie fotel kierowcy nosi ślady użytkowania oraz wytarty trochę plastik przy sterowaniem otwierania szyb (tam gdzie się łapie żeby drzwi zamknąć). Zrobiłem tym samochodem ok 40km (miasto, teren pozamiejski, autostrada) i muszę przyznać, że nie było się do czego przyczepić poza tym, że przy ok 120km/h na autostradzie były odczuwalne drgania na kierownicy (wrażenie jak by dochodziły z tyłu).

Po dyskusji z właścicielem ocenił on, że drgania prawdopodobnie spowodowane są użyciem zestawu reperacyjnego w kole bo był kapeć.

A więc do rzeczy... w Belgii sprzedający ma obowiązek przed sprzedaniem samochodu dokonać jego szczegółowego przeglądu w stacji diagnostycznej. Więc podstawowe rzeczy takie jak zawieszenie itp sprawdzają tam. Zobowiązał się do wymiany 4 opon na nowe, naprawę lampy oraz wyeliminowanie drgań. Jutro jadę zobaczyć jak mu poszło i jak wszystko będzie ok to zdecydowałem, że biorę. W poniedziałek robi przegląd i pozostanie rejestracja i ubezpieczenie :)

Mam jeszcze tylko pytanie ponieważ we wcześniejszych modelach jakie oglądałem za pomocą menu "serwis" na wyświetlaczu można było podejrzeć kiedy mniej więcej można spodziewać się wymiany takich elementów jak klocki, olej, serwis itp. i na samym dole tego menu zawsze widniał "Filtr cząstek stałych" a tutaj tej opcji nie było. Możliwe? 318d, 06/2006. Dodam jeszcze, że w belgii nie ma opcji usunięcia tego filtra i komputerowo przeprogramować kompa, że go nie ma bo poprostu nie przejdzie przeglądu. Jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane. Co myślicie?

Opublikowano
A więc do rzeczy... w Belgii sprzedający ma obowiązek przed sprzedaniem samochodu dokonać jego szczegółowego przeglądu w stacji diagnostycznej. Więc podstawowe rzeczy takie jak zawieszenie itp sprawdzają tam. Zobowiązał się do wymiany 4 opon na nowe, naprawę lampy oraz wyeliminowanie drgań. Jutro jadę zobaczyć jak mu poszło i jak wszystko będzie ok to zdecydowałem, że biorę. W poniedziałek robi przegląd i pozostanie rejestracja i ubezpieczenie :)

Polsce sporo do Belgii brakuje...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
No więc aby nie zostawiać sprawy niedokończonej można zamknąć temat. Samochodu nie kupiłem bo sprzedający zaczął kąbinować. To opony drogie, to to, to sramto i cenę sobie tylko do góry windował. Zakupiłem inny pojazd, marka i model ta sama :) Tak więc jestem szczęśliwym posiadaczem E91 320D z popielatym wnętrzem i prawdziwą skórą :) i dodam, że z mojego punktu widzenia różnica w prawdziwej skórze jest kolosalna. Wcześniej nie miałem porównania ale teraz bo obejrzeniu kilku modeli.... naprawdę jest duuuża różnica. Pozdrawiam