Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Borykam się z problemem. Nie mogę się doszukać informacji jakie powinienem mieć ciśnienie w oponach. Tabliczka znamionowa w drzwiach kierowcy ma podane ciśnienie tylko dla 16" (2.0/2.4).

E90 325i (2006r, silnik nietypowo 3.0). Założone opony to 225/45/17.

Obecnie mam 2.2 przód, 2.5 tył ale mam wrażenie że to nie jest dobre. Możecie wskazać jakieś poprawne tabele lub po prostu doradzić?

Dzięki!

KRS

Teoria jest wtedy gdy wiesz wszystko, a nic nie chce działać.

Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa, a nie wiesz dlaczego.

Ja łącze teorię z praktyką. Nic mi nie działa i nie wiem dlaczego !?

(moje pięć) (moje trzy tbd)

Opublikowano
Borykam się z problemem. Nie mogę się doszukać informacji jakie powinienem mieć ciśnienie w oponach. Tabliczka znamionowa w drzwiach kierowcy ma podane ciśnienie tylko dla 16" (2.0/2.4).

Obecnie mam 2.2 przód, 2.5 tył ale mam wrażenie że to nie jest dobre. Możecie wskazać jakieś poprawne tabele lub po prostu doradzić?

Dzięki!

KRS

Ja przy 225/45/17 mam 2.4 z tylu i przodu,tak mi radzili wszyscy oponiarze jakich pytalem.Nie wiem czy przy 205/55/16 sie cos zmienia,bede zakladal zimowki w takim rozmiarze to sie dowiem

Opublikowano

Dzięki!

KRS

Ja przy 225/45/17 mam 2.4 z tylu i przodu,tak mi radzili wszyscy oponiarze jakich pytalem.Nie wiem czy przy 205/55/16 sie cos zmienia,bede zakladal zimowki w takim rozmiarze to sie dowiem

Przecież kolega nie pyta o ciśnienie w 16-stkach bo ma napisane na słupku kierowcy :duh:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Dzięki!

KRS

Przecież kolega nie pyta o ciśnienie w 16-stkach bo ma napisane na słupku kierowcy :duh:

Przeciez napisalem wyraznie koledze jakiego cisnienia uzywam przy 17-stkach i jakie jest niby zalecane :!: A o 16-stkach to pytam przy okazji bo sam nie ufam temu co napisane na tabliczce :duh:

Opublikowano

Przeciez napisalem wyraznie koledze jakiego cisnienia uzywam przy 17-stkach i jakie jest niby zalecane :!: A o 16-stkach to pytam przy okazji bo sam nie ufam temu co napisane na tabliczce :duh:

To że napisałeś koledze na temat 17-stek do doskanale wiem ale nie wiedziałem że wulkanizatorzy lepiej wiedzą jakie ciśnienie pompować do opon niż zaleca tabliczka :duh:

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Na tym ich praca polega,i na tym powinni sie teoretycznie znac,pozatym sugerowalem sie podobnym watkiem na zagranicznym forum z ktorego wynikalo ze prawie nikt nie stosuje sie do tej tabliczki,bo zastosowanie jej powodowalo ze wiekszosc odczuwalo iz jest cos nie tak
Opublikowano
Ok, mam nadzieję że nie uraziłem cię.

Opublikowano

Pamiętajcie, że tabliczki z ciśnieniami tyczą się opon rekomendowanych przez BMW - czyli tak ogólnikowo typu ROF.

Znajomy "oponiarz", który notabene też jeździ BMW zalecał mi przy oponach nie ROF dmuchać 0,1-0,2 więcej niż tabliczka mówi - a to ze względu na mniejszą sztywność zwykłych opon.

Opublikowano

Ja w dalszym ciągu nie wiem ile mam nabić żeby było dobrze. Powiedzcie co sądzicie o tabeli ze strony Oponeo:

http://www.oponeo.pl/narzedzia/tabela-cisnien/dla-bmw/3e90/3-0/170

Podane wartości wydają się być strasznie duże ... min 2.5/3 max 2.9/3.4

Waham się czy nie zadzwonić z pytaniem do serwisu BMW

Opublikowano (edytowane)

możesz dać nawet max 4 bary do niskoprofilowej - nie wybuchnie- można jechać bezpiecznie ... (jak wróciłem z niemiec za młodu z nowym/używanym autem, a był to velsatis to opony tam były wszystkie nadygane do 4,6bara !!! :roll: po zpuszczeniu do 2,2 bara auto zrobiło się miękkie jak przystało na renault i zaczęło palić 2 litry więcej :d straciło ze 30 koni :/

ile dasz to twoja decyzja ,a im więcej dasz tym auto mniej pali- za to zawieszenie się szybciej wykańcza... pamiętaj tez ,ze za dużo prowadzi do wybrzuszenia opony i nie rownego jej scierania

ja do niskoprofilowej zazwyczaj daję 2,9 to powoduje mniejsze spalanie auta za to nie jest jakos tam katastrofalnie twarda- polecam ci 4x 2,9 bara..

potestuj sam ...

Edytowane przez alduwiel
Opublikowano

Kolejna strona, kolejne wskazania: http://www.rezulteo-opony.pl/opony-do-bmw/seria-3/berline-e90/325i-2.5-l-218

Ciśnienie opon do BMW Limuzyna (E90) 325i (2.5 L 218) (2005)

Ciśnienie w oponach przednich : 2.2 bar

Ciśnienie w oponach tylnych : 2.6 bar

Ciśnienie w oponach przednich (z obciążeniem) : 2.6 bar

Ciśnienie w oponach tylnych (z obciążeniem) : 3.1 bar

Obecnie skłaniam się do tego, żeby podbić ciśnienie do 2.4/2.8 - jeżdżę raczej bez obciążenia. Będzie dobre?

Opublikowano

...Obecnie skłaniam się do tego, żeby podbić ciśnienie do 2.4/2.8 - jeżdżę raczej bez obciążenia. Będzie dobre?

tak , a nawet nie...wszystko zależy od ciebie - co lubisz, a czego nie...

ja mam identyczne opony jak Ty 225/45/17 i mam wszędzie 2,9 bara- polecam

Opublikowano
U mnie na tabliczce jest do 225/45/17 do 91H - 2.1 przod 2.5 tyl i na szesnatki takie samo cisnienie zalecane. Dopiero od 225/45/17 94h zalecaja wyzsze. Ja mam teraz 205/55/r16 i mam nabite jak na tabliczce 2.1/2.5.
Opublikowano
U mnie na tabliczce jest do 225/45/17 do 91H - 2.1 przod 2.5 tyl i na szesnatki takie samo cisnienie zalecane. Dopiero od 225/45/17 94h zalecaja wyzsze. Ja mam teraz 205/55/r16 i mam nabite jak na tabliczce 2.1/2.5.

Ja mam podane tak jak Ty, tylko, że na tył 2.6.

• 2 lata później...
Opublikowano

podłącze się :)

założyłem zimówki 16 cali nie RFT - według tabliczki znamionowej cisnienie to 2,1 przód i 2,4 tył

to moje pierwsze bmw i dziwi mnie fakt że z przodu gdzie jest silnik jest mniej niż z tyłu - w audi było odwrotnie

Czy kierować się tabliczą czy stosować jakieś inne cisnienie ( tabliczka czasem nie podaje cisnienia dla RFT)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Podobny temat (nowy na forum): mam 325xi E92 z kolami styling 135, opny continental 245/40 R18 93Y z BMW E60. Jakie cisnienie powinienem w nich miec?

Btw jakis tydzien temu wyskoczyla mi kontrolka z niskim cisnieniem - dopompowalem w wszystkich, zrestartowalem kontrolke.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano