tomek1319 Opublikowano 21 Października 2013 Opublikowano 21 Października 2013 WitamKupiłem jakiś czas temu E30 z ważnym ubezpieczeniem aby mieć pewność czy dalej mogę na tym jeździć poszedłem do jednego z przedstawicieli Link4 zapytać co i jak. Dowiedziałem się, że wszystko w porządku można jeździć, a przyjść dopiero jak się skończy ważność polisy. Zrobiłem tak, ubezpieczyłem auto w innej firmie, a Link4 przysłało mi, że mam uregulować zaległości za ubezpieczenie w wysokości 400zł. Miałem dwie umowy bo osoba od której kupiłem widocznie musiała być pośrednikiem.Czy jeden z poprzednich właścicieli miał prawo wymówić ubezpieczenie tym samym zostawiając mnie na lodzie z nieważną polisą?
sfinks311 Opublikowano 21 Października 2013 Opublikowano 21 Października 2013 Jak najbardziej tak kolego..... W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
tomek1319 Opublikowano 21 Października 2013 Autor Opublikowano 21 Października 2013 Więc muszę płacić i płakać, że dałem się tak zrobić?
sfinks311 Opublikowano 21 Października 2013 Opublikowano 21 Października 2013 Kiedy była zawarta polisa?? W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Zasłużeni forumowicze mmw Opublikowano 21 Października 2013 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 21 Października 2013 Jak najbardziej tak kolego..... No co Ty. Wypowiedzieć OC może tylko nabywca pojazdu i ma na to o ile kojarzę miesiąc.
sfinks311 Opublikowano 21 Października 2013 Opublikowano 21 Października 2013 Wypowiedzieć może właściciel zaraz po sprzedaży przecież .....z powodu sprzedaży a jeśli tego nie zrobi i nie opłaci kolejnej raty składki to aktualny właściciel musi zapłacić i tyle :wink: :wink: W tej aktualnej sytuacji jak opisuje auto błąd polega na tym,iż nie wypowiedział polisy i została automatycznie przedłużona a ze ( tutaj gdybam,bo nie znam daty zawarcia polisy ) nie obowiazują tej konkretnej polisy nowe zasady podwójnego ubezpieczenia to i nie ma jak jej wypowiedzieć tylko zapłacić.Dziwię się agentowi,ze za klienta tego nie zrobił,bo to standardowa procedura,którą powinien mieć każdy agent wpojoną W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Zasłużeni forumowicze mmw Opublikowano 21 Października 2013 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 21 Października 2013 No właśnie nie. Sprzedający powinien zgłosić tylko do ubezpieczyciela sprzedaż samochodu w ciągu 14 dni i musi podać dane nabywcy. Nic więcej. Jeżeli tego nie zrobi to wtedy odpowiada wraz z nowym nabywcą pojazdu (i polisy) za nieopłacenie składki. Wypowiedzieć nie może, na takiej zasadzie, że odzyska resztę pieniędzy. Nowy nabywca może wypowiedzieć tę umowę, ale musi mieć już następną, żeby nie było pustej luki. Wypowiedzieć można w każdej chwili, nie ma już miesięcznego okresu na decyzję o czym błędnie pisałem wcześniej. Ja w ogóle nie rozumiem o czym pisze założyciel tematu. Najpierw stwierdził, że ma zapłacić 400 zł za polisę, którą używał, a potem pyta czy mógł zostać na lodzie bez polisy. Masło maślane. :) Jest jeszcze jedna kwestia. Z jakiego okresu to są polisy, bo nowe przepisy weszły w życie 11 lutego 2012 roku.
sfinks311 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Źle się wyraziłem :duh: :duh: Oczywiście chodzi o zgłoszenie o sprzedaży auta i jak najbardziej może wystąpić o zwrot wpłaconej składki .Ja tak robię z prawie każdym autem :cool2: no chyba,ze dogadam się z kupującym :wink: W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Zasłużeni forumowicze mmw Opublikowano 22 Października 2013 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 22 Października 2013 Ale kto może wystąpić o zwrot składki? Sprzedający?
sfinks311 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Tak....jak najbardziej i dlatego musi być to uzgodnione w momencie sprzedaży auta.Pomijam kwestię przepisania AC bo to inny temat :wink: :wink: W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Zasłużeni forumowicze mmw Opublikowano 22 Października 2013 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 22 Października 2013 Ale to Ci musi takie wypowiedzenie napisać nabywca chyba, bo inaczej jakim cudem?
sfinks311 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Wystarczy u ubezpieczyciela okazać umowę kupna sprzedaży ( jako sprzedawca ) i wypełniasz druk do zwrotu i tyle .Właśnie z powodu niewiedzy kupujący-sprzedający oraz niekompetentnych agentów ubezpieczeniowych są takie sytuacje jak ma autor tematu W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Zasłużeni forumowicze mmw Opublikowano 22 Października 2013 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 22 Października 2013 Nie pomyliłeś coś? Przecież polisa OC przechodzi wraz z samochodem na nabywcę. Ubezpieczalnia nie może obciążyć kosztem składki nabywcę samochodu do końca okresu na jaki jest polisa. Skoro nie mogą wziąć kasy od nabywcy to jakim cudem mogą Ci coś oddać? Kto w takim razie pokrywa koszty polisy na cały okres ubezpieczenia, a czasami to może być nawet 11 miesięcy.
sfinks311 Opublikowano 22 Października 2013 Opublikowano 22 Października 2013 Przechodzi ale w sensie przepisania i ew. dopłaty kolejnej raty polisy.Jeśli natomiast ja chcę zwrot za polisę ( nie jest w cenie auta ) to wypełniam wniosek ,podaję nr konta do zwrotu i tyle a co zrobi nowy nabywca to już mnie nie obchodzi.Dobrzy jest jednak gdy stan rzeczy prawda ??Polisę opłaca aktualny właściciel pojazdu i to on odpowiada za ew. nieopłacenie polisy ( lub kolejnej raty w czasie kupna-sprzedaży auta ) lub jej automatyczne przedłużenie,niewypowiedzenie itp. W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Zasłużeni forumowicze mmw Opublikowano 22 Października 2013 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 22 Października 2013 A powiedz mi. Ty piszesz o Polsce czy Danii? :) Bo jak o Polsce to chyba Ci się coś pomyliło. ;) Poczytaj ustawę o OC nową, bo jest w niej wyraźnie napisane, że sprzedający nie może wypowiedzieć polisy i odebrać resztę pieniędzy jeżeli nie zrobi tego nabywca. Nie ma takiej opcji w ogóle! To nabywca pojazdu decyduje czy kontynuuje polisę OC czy nie i tylko on. Jeżeli jej nie wypowie to sprzedający nie ma żadnego wpływu na jej dalszy los. Tu masz taki opis dość czytelny: http://rankomat.pl/aktualnosci/czy-polisa-oc-przechodzi-na-nowego-wlasciciela
tomek1319 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Opublikowano 22 Października 2013 Problem jest taki, że przez kilka miesięcy jeździłem na polisie poprzedniego właściciela bo przecież była ważna i nawet sam agent mi to powiedział. Problem pojawia się dopiero teraz gdy wraz z końcem ważności ubezpieczenia przeniosłem OC do innej firmy i wtedy Link4 przysłało mi pismo o uregulowaniu płatności. Mowa tu o polisie z okolic końca 2012 roku. Link4 raczej powinno mnie poinformować, że poprzedni właściciel wypowiedział umowę ale tego nie zrobili pewnie w obawie przed tym, że się przeniosę do innego ubezpieczyciela.
Zasłużeni forumowicze mmw Opublikowano 22 Października 2013 Zasłużeni forumowicze Opublikowano 22 Października 2013 No widzisz. Tu jest problem dat. Polisę tę z Link4 miałeś na starych zasadach, bo była zawarta jeszcze przed lutym 2012, dlatego nie obowiązywały ich zasady nowej ustawy i zarazem kontaktu z Tobą czy chcesz przedłużyć czy nie. Nową polisę jaką Ci przedłużyli mogłeś już wypowiedzieć od razu, bo zawarta była już w oparciu o nowe przepisy. Nie wiem właśnie jak to jest pod kątem przedłużenia polisy zawartej na starych zasadach i czy mogli to zrobić sami, bo w sumie obowiązywała już nowa ustawa. Musisz pogadać z kimś kumatym, jakimś brokerem co w tym siedzi. A dlaczego jak Ci się kończyła polisa w Link4 nie poszedłeś do nich, tak jak radził Ci ten agent z ich firmy gdy orientowałeś się czy możesz na niej jeździć?
tomek1319 Opublikowano 22 Października 2013 Autor Opublikowano 22 Października 2013 A dlaczego jak Ci się kończyła polisa w Link4 nie poszedłeś do nich, tak jak radził Ci ten agent z ich firmy gdy orientowałeś się czy możesz na niej jeździć?W Jeleniej Górze, jak sprawdzałem, mamy tylko agenta od Link4 i to wszystko było u niego załatwiane bo prowadzi multi-agencję.Druga sprawa to wysłaliśmy pismo z zapytaniem co z tym zrobić to oczywiście szanowna firma ubezpieczeniowa nie raczy odpowiedzieć...
Rekomendowane odpowiedzi