Skocz do zawartości

E60 530d 2003 automat - problem z diagnostyką

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nikt nie jest w stanie zdiagnozować problemu w mojej e60-tce, byłbym bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś z Was mógłby mi zasugerować co może być przyczyną, a jeżeli nie to może znacie specjalistę z okolic Wrocławia, lub ewentualnie Opola i Nysy, który mi pomoże.

Największym problemem jest komunikat:

Engine oil pressure too low.

Dalej jest napisane, że możliwe uszkodzenie silnika i nie można kontynuować podróży.

Komunikat ten wyrzuca zawsze po szybszej jeździe, po zgaszeniu i ponownym odpaleniu samochodu nie pojawia się.

Poza tym żre ogromne ilości oleju - przy średniej jeździe litr na 1000km, a jeżdżąc szybko potrafi wyrzucić litr na niecałe 300km...

Co dziwne silnik obojętne czy zimny, czy ciepły nie dymi ani odrobinę, ani w zimie, ani w lecie. Nie dymi jak się maksymalnie przyspiesza itd, ogólnie jeszcze mi się nie zdarzyło, aby choć raz zadymił, obojętne czy na czarno czy siwo.

W dodatku auto ma stosunkowo mało mocy, zwłaszcza przy ruszaniu się to odczuwa - startując odjeżdża mu prawie każde auto, zbierać się zaczyna dopiero na wysokich obrotach. Nie wiem czy brać się za porządną diagnostykę (i gdzie to zrobić) silnika czy skrzyni biegów...

Olej wymieniam co 10000km wraz z filtrami. ODMA nie była wymieniona, a powinna być zrobiona już dawno, ale jakoś przy ostatnich dwóch wymianach mechanicy jej nie zrobili, "bo nie mogli dostać" i dlatego jest stara. Czy może to mieć jakiś związek na problemy z olejem? Czy może to całkiem coś innego?

Samochód był kupiony w salonie w Polsce przez poprzedniego właściciela, serwisowany przez niego tylko w ASO (Inchcape Wrocław i jeden salon w Niemczech). Przebieg i wszelkie akcje serwisowe zostały mi wydrukowane w salonie (około 50 stron a4). Zgodnie z tym auto by miało obecnie 262 tkm. Automat, produkcja grudzień 2003, dynamic drive, active steering, 218km.

Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.

Pozdrawiam

Opublikowano

Obejrzyj czy przez zapchaną odmę nie wywala Ci oleju po ścianie silnika. Nie byłoby to zbyt bezpieczne ,bo odma jest od strony kolektora wydechowego oraz turbiny. Czy masz DPF? Nie pamiętam czy 2003 już były DPF'y. Jeżeli olej szedł Ci w wydech np. przez uszkodzoną turbinę to zakleiło Ci DPF i dlatego auto słabo się zbiera. Dopiero ,gdy zrobi się ciśnienie w układzie wydechowym (przy wyższych obrotach silnika) to zaczyna dopiero jechać. Poza tym wszystkim polecam sprawdzić kompresje oraz szczelność cylindrów. Zacznij od wymiany odmy i to w natychmiastowym tempie ,bo każdy kolejny km może sprawić że zniszczysz silnik np. poprzez przepalenie całego oleju w cylindrach. A z racji ,że masz automat to niestety ale samochodu w żaden sposób nie uda Ci się zdławić i zgasić gdy powstanie samozapłon oleju.

Mam nadzieje ,że gdzieś Cię już nakierowałem na jakiś trop.

Pozdrawiam

Używane części do BMW e36 e38 e39 e46 e53 e60 e87 e90 f01 f10 f30

tel .: 731 885 885 Zapraszam :)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=39682621

Opublikowano

Nawet nie wiedziałem, że w Nysie kogoś od BMW mamy, za dwa tygodnie będę w domu niestety dopiero, bo w ten weekend czeka mnie wyjazd do Poznania, ale na pewno go odwiedzę :D

Tak, wypowiedź pomogła, jutro odwożę samochód na wymianę odmy i kasowanie błędów, przy okazji poproszę, żeby sprawdzili DPF'a (bo już mam w moim modelu niestety).

Jeżeli to nie wystarczy to zabiorę ją na całkowitą diagnostykę silnika, rozebranie wtrysków i cylindrów, może w Stando, czy ich usługi są tak dobre, że warto zapłacić więcej?

Bardzo dziękuję Wam obu i pozdrawiam