Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie szybkie pytanie...

W poniedziełk szykuję się do wymiany oleju plus filtry, według wpisów olej jakie jest wlany w aucie to Mobile 1 5W50 Peak Life. Trochę czytam i wywnioskowałem, że okres od wymiany do wymiany zależy od zalanego oleju + styl jazdy. Jak to jest z wymianami oleju jeśli chodzi o BMW E90 320i?? Co ile km tak naprawdę WARTO (czyt. lepiej) wymieniać olej??

PS. Przepraszam jeśli temat już wałkowany ale nie mam czasu szukać a w poniedziałek serwis (olej, filtry, uszczelnienie pompy vacu, być może uszczelka pod pokrywą zaworów)

Opublikowano

Jak w każdym innym samochodzie.

Najlepiej wymieniać co 1000 kilometrów :D

Warto wymienić co 10-12tys. :cool2:

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano (edytowane)
No właśnie, to teraz jak rozumieć wskazania komutera, który pokazuję wymianę za około 13 000 a nalepka z ostatniej wymiany wskazuje, że auto zrobiło od ostatniej wymiany jakiś 17000 km... nie czaje! Pewnie ktoś grzebał w komputerze :evil: Włąśnie, jak zresetuję komuter z palca, to jaką wartość pokaże mi do następnej wymiany?? Edytowane przez Dawidzio83
Opublikowano

Stary jak nie masz czasu szukać, do Poniedziałku masz jeszcze kupę czasu, a znalezienie info z olejem zajęło by ci może max 1/2 H.

Bmw zaleca wymiane co 30.000 wg mnie i całej reszty użytkowników to bzdura ,

i wymieniają co 15 tyś, ja osobiście wymieniam 15-20 tyś.

lub co rok.

Opublikowano

Dobra Kumplu bez spiny, czasu nie mam bo zaraz wyjazd i powrót poźnym wieczorem w niedzielę bez dostępu do neta. Dzięki za odpowiedź. Czyli wlewam jaki był i wymiana co 15000-20000 km. Dzięki jeszcze raz.

PS.Co 30000 nawet dla silników benzynowych.

Opublikowano
Dobra Kumplu bez spiny, czasu nie mam bo zaraz wyjazd i powrót poźnym wieczorem w niedzielę bez dostępu do neta. Dzięki za odpowiedź. Czyli wlewam jaki był i wymiana co 15000-20000 km. Dzięki jeszcze raz.

PS.Co 30000 nawet dla silników benzynowych.

Tak.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano
Jak w każdym innym samochodzie.

Najlepiej wymieniać co 1000 kilometrów :D

Warto wymienić co 10-12tys. :cool2:

Co tysiąc to chyba tylko w F 1 wymieniają i to razem ze skrzynią biegów i silnikiem :mrgreen:

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Czyli wlewam jaki był i wymiana co 15000-20000 km. Dzięki jeszcze raz.

.

euh nie nie wlewasz Mobika 5W50 ten olej nie jest w zaden sposob dobry dla E90 320i, nie wiem jaki debil to wlal wczesniej

Masz wlac olej LL 04, 5W30, 5W40 lub 0W40. Dobre marki to Valvoline, Amsoil, Millers... ale nawet jak wlejesz Castrol LL04 bedzie lepiej niz Mobil 5W50....

Jak mowil bbrys najbezpiecznej wymieniac olej co 10-12 tys kilometrow

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Panowie jeszcze szybkie pytanie do tematu. Po resecie z palca inspekcji oleju wyskoczył mi przebieg 40 000 km do następnej wymiany... normalne to jest?? Oczywiście wymienię wcześniej ale dla własnej wiedzy, drugie pytanie co do inspekcji mikrofiltru, jak zresetuje olej to indpekcja filtru też się resetuje czy oddzielnie??
Opublikowano
A czemu nikt nie wspomniał o shellu 5w30? :D Też jest dobrym olejem.

i jak dla mnie zawsze za stwierdzeniem idzie wytlumaczenie a wiec pytanie : dlaczego tak uwarzasz ?

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
A czemu nikt nie wspomniał o shellu 5w30? :D Też jest dobrym olejem.

i jak dla mnie zawsze za stwierdzeniem idzie wytlumaczenie a wiec pytanie : dlaczego tak uwarzasz ?

Nie rób błędów.

Dlaczego?Już Ci mówię, bo użytkuje ten olej 8lat i nic się z autem nie dzieję ..

Dlatego tak uważam.

Proszę odp. :D

Opublikowano

Proszę odp. :D

Zdejmij glowice, zrob zdjecia , ja w tym roku kupilem z 2007 od goscia ktory lal olej z ladnym opakowaniem gdzie producent sie nie chwali danymi technicznymi... = remont silnika za 6K, i nic sie nie dzieje to znaczy co ? wzorowa konsumpcja rzepaku w twoim ursusie ? jakie zuzycie oleju ? jaka kompresja na cylindrach ? Moze jezdzisz na 3/4 mocy i o tym nie wiesz bo sie przyzwyczailes stopniowo do utraty mocy., kiedy byles na hamowni ? nie wymieniales nic w silniku ? jaki przebieg ? masz samochod od nowosci ?

Moze oprocz subiektywnej oceny nie popartej zadnymi danymi na temat sredniego oleju dal bys jakies fakty. Dzieki.

Akcentow nie mam na klawiaturze, polski to moj czwarty jezyk, nauczony na zywo od 9 lat. A na tyle jest niepotrzebnie skomplikowany, ubogi i ciezki w uzyciu dla osoby ktora nie wlada nim od dziecinstwa aby moj poziom aktualny mnie zadawalal jak na razie. Dopoki srednia krajowa uzywa k... zamiast przecinka to czuje sie komfortowo.

A jak juz wytykasz obcokrajowcowi bledy ortograficzne na forum motoryzacyjnym bo brak ci argumentow to dodaj ogonek pod e w

Już Ci mówię, bo użytkuje ...
bo inaczej to ci troche wiocha wychodzi ze skarpetek. Bo tutaj juz ten biedny korektor ortograficzny automatyczny zintegrowany z forum (ale nie dzialajacy w obcojezycznych systemach) nie pomoze, trzeba znac reguly koniugacji w swoim rodzinym jezyku.

Moja La Bunia

DO E9x :

Opublikowano

rozmawiałem kiedyś w ASO z gościem, i mi mówił ze oni zalewali olejem 0w30 bo taki dostawali od BMW, teraz dostają 5W30, pytałem się czemu ta zmiana i czy on jest lepszy.. to konsultant powiedział ze to odgórnie wszystko i tyle.

ja jak stałem przed kupnem oleju to sugerowałem się tą tabelką:

http://motoshow.info/wp-content/uploads/2013/09/oleje-tabela.jpg

http://motoshow.info/wp-content/uploads/2013/09/oleje-tabela.jpg

oraz takimi filmikami jak ten :

http://www.youtube.com/watch?v=OWiQyR7PWII

Biorąc pod uwagę, ze w Polsce w zimę są temp dochodzące czasami do -30, a tegoroczne lato dawało nam temp +40

to wybrałem olej 0W40, uważając iż będzie to najbardziej optymalny olej.