Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie,walnela mi linka od skladania fotela w coupe.Trzeba zdjac tyl ale nie mam pojecia jak to zrobic?Wiem ze sa wkrety pod spodem ale po wykreceniu nawet nie chce drgnac

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem jak jest w e36 ale w e30 jak odkrecilem wkrety to trzeba bylo pociagnac ten plastik w dol (dosc mocno) i oslona wychodzila z zaczepow.

Potem to juz zobaczysz ale zaopatrz sie w jakas linke (np od hamulcow od roweru) co by nie rozbierac tego 2 razy.

• Moderatorzy
Opublikowano

Witam,

Miałem to samo wiec zdjąłem zagłowek i ten plastik pod nim oraz sciagnąlem tapicerkę z oparcia i odchyliłem gąbkę- może 2 min roboty. Linkę wymieniłem i działa dalej. Linak w ASO kosztuje ok 27 pln

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

W coupe z tego co zauwarzylem masz dwa rodzaje foteli.

W jednych na dole z tylu masz takie jakby wsuwki a w drugich ( chyba nowszych ) sa srobki, ktore musisz odkecic.

A te uchwyty po bokach do skladania fotela musisz poprostu z calej sily pociagnac i wyjda - przynajmniej u mnie tak bylo.

Jak odkecilem srobki i wyciaglem uchwyty to sciagnelem tylnia "maskowniece" i mialem dostep do calego fotela.

http://img270.imageshack.us/img270/6336/imageshack7qh.jpg
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE71&mospid=47426&btnr=52_0630&hg=52&fg=10

Chodzi o pękniętą linkę - element 12. Praktycznie zawsze pęka przy rączce - element 11.

"Czy już (borys77) usunąłeś problem z fotelem. Bo ja mam nadal ten problem. Dzisiaj zacząłem walkę; zdjąłem zagłówek, wyjąłem plastik, obkręciłem 2 torx`y spod niego I CO DALEJ ??"

Tapicerki nie trzeba całkowicie ściągać trochę odgiąć i od góry można się dostać i wymienić tą linkę

Opublikowano
Więc rozumiem, że mam się szarpać z tą tapicerką dalej. Wczoraj próbowałem ale naprawdę ani drgnęła. Proszę o pomoc !! Nie chcę nic popsuć bo moje fotele są raczej trudno dostępne(M3). (i po co te 2 śruby od góry ??)

///M3T: 545KM 671Nm

Moje zabawki ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26716

Opublikowano
Też miałem ten problem w compakcie. Trzeba było wyciągnąć na siłę te uchwyty po bokach oparcia (te od składania fotela) odkręcić dwie śrubki na od dołu fotela i tył oparcia sam opadł. Jako że nie mam ASO w pobliżu sprawdziła się świetnie linka od hamulca rowerowego za 2zł :D którą trzeba było tylko trochę skrócić i po kłopocie :cool2:
Tomek
Opublikowano
A u mnie jest troche odwrotnie, bo w kupecie , a teraz w cabrio specjalnie sciągnąłem linke od strony kierowcy i wcale nie mam zamiaru jej zakłądać :twisted2:

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Sie podlacze bo tez mam problem z fotelem w E36 coupe a mianowicie urwala mi sie ( a w zasadzie to slamazarny pasazer mi urwal :evil: ) raczke od uchylania fotela pasazera. nie iwecie moze gdzie moge takie ustroistwo znalesc? Bo teraz to mi tylko wystaje kawalek blachy i jak sie za niego lapie to rece rysuje i nie mozna fotela latwo skladac a jak biore za ta raczke od strony kierowcy lapie (ta mniejsza) to nie zawsze lapie.
Opublikowano
No ja bym poprosil tylko rączkę od składania tego prawego fotela a Coupe :) Jak chcesz go na czesci dac to daj znać :) jestem chętny bo nie wiem gdzie moge taką dzwigienkę znaleźć a na tej stronce realOEM to piszą koszt smieszne 3 $
Opublikowano
No ja czekam na twoja propozycję :) ile byś chciał i czemu tak drogo? :) Jeszcze musze tylko jutro zobazcyc czy wogole bede potrafil rozkrecic ten cholerny fotel i jakos dostac sie do tych czesci.
Opublikowano
fotel jest calutki na czesci bo na tapicerke wylalo mi sie torszke elektrolitu wiec nie wyglada najlepiej...ale mechanicznie jest sprawny...chyba ze ktos chce caly w tanim prajsie...