Skocz do zawartości

Podgrzewanie tylnej szyby Touring

Młody528

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam problem z podgrzewaniem tylnej szyby w e34 Tds Touring rocznk 1994. Chodzi o to,że w moim samochodzie zarwany jest kabel od podgrzewania tylnej szyby. Na lewym tylnym słupku tuż nad mocowaniem siłownika unoszenia klapy wychodzą dwa kable. Problem wygląda w ten sposób, że z szyby wychodzi tylko jeden przewód. Złączyłem dwa przewody wychodzące z z słupka i podłączyłem do szyby sądząc,że jeden z nich jest z podgrzewania tylnych bocznych szybek (tych na wysokości bagażnika) i musi być zachowany obwód. Efekt jest taki,że wywala bezpiecznik od podgrzewania pod tylną kanapą. Pytania są takie: Czy aby moja wsteczna szyba jest tą,która powinna być w samochodzie? Czy aby podłączyłem to dobrze, jeżeli tak, to gdzie szykać przyczyny przepalanych bezpieczników?

Kolego, możesz mi napisać jak podłączyłeś te kable? Twoja instalacja wygląda w ten sam sposób ? Może wspólnymi siłami do czegoś dojdziemy :)

Sprawdź sobie styki w modułach pod kanapą (wydaje mi się,że odpowiedzialny jest za to moduł komfortu, bo ogrzewanie jest przecież czasowe, więc przez jakiś modłuł musi to przejść, a przycisk nie jest "on" "off" tylko impulsowy) - to raz, a dwa,czy do szyby dochodzi prąd, a trzy,czy nie ma przerw w drucikach na tylnej szybie :) Sprawdź jeszcze styki pod całym tym plastikiem w którym są moduły. Aha.. jeśli masz jakiś jakiś miernik pradu, to przyłóż sobie kolejno do każdego z drucików na szybie. Nie wiem jak Tobie,ale mi wydaje sie,że te druty na szybie powinny być zaizolowane na pomarańczowo. U mnie nie są, więc mogły się powypalać. Najpierw chciałem uzyskać rzetelną informację odnośnie czy to podłączenie jest prawidłowe ;)