Skocz do zawartości

Silnik mi się rozszczelinił M73 v12 - popsuty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

No i popsuło się... coś jak by się rozszczelnił silnik i je powietrze nie przez filtry

i włączył się tryb awaryjny.....

to normalna usterka ? czy coś się powyginało od ciągłej jazdy "na pełne piździe" ?

generalnie syczy jak zimny - ale jeszcze chodzi dalej na 12cyl

co to może być ?

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Sprawdź ósme jak miałem e39 i podobny objaw (silnik jakby brał lewe powietrze) każdy stawiał na uszczelkę ale kumpel powiedział żebym kupił odmę i po sprawie.
Opublikowano

właśnie to się pojawiło jakiś czas temu to wymianie takich 2 uszczelek gumowych co gdzieś tam z tyłu silnika są (takie coś niby rurka),

tylko z czasem średnio - a silnik syczy tylko zimny, jak ciepły to ok.

Opublikowano

error mi się zaświeca, chyba coś z kabelkiem do któregoś wtryskiwacza nie tak - to trochę mocy zredukował - tylko znowu trzeba auto na chwilę zostawić :(

ale generalnie tak - na niskich (do 2k rpm) możliwe że jest jakiś problem, tylko go nie czuć, a na wysokich nie wydaje mi się.

generalnie się tym jeździ po korkach na 1.3...1.9k rpm i jest normalnie jak zawsze, raz na jakiś czas - np co 20 sekund - zgubi iskrę, to czuć a tak to ok.

Opublikowano
to dziwne a może masz problem z głównym kablem zasilającym (na łączeniu pod dywanikiem pasażera) jak chcesz mogę podać nr do mechanika powiesz mu objawy a może coś podpowie.
Opublikowano

tz. jak auto było u mechanika, bo coś tam wymieniałem to mi zaczął mówić że syczy i pokazywał że jak dociśnie silnik to przestaje ;)

z obu stron, podobnie, coś jak by się góra rozszczelniła (od przegrzania ? ).

odebrałem takie bo czasu brak - a jeździć trzeba ;)

ale róże cuda robiłem z poprzednimi autami i puki nie eksplodowało to silniki działały (dość dobre konstrukcje, nie tracące mocy

po katowaniu ale ekstremalnie drogie w częściach - porównując do v12).

no... poza jednym nagle zaczął wodę żreć i olej na raz i generalnie mieszał wszystko ze wszystkim i paliwem, ale to nie v12 tylko 12v było,

za to mocy nie stracił ;) (wszystkie uszczelki wypruło).

pewnie gdyby miał 4 cylindry to by od tego pracował nierówno, tu nie czuć różnicy, ale coś jak by z mocą nie tak i się pojawia

jak się mocno depnie lub się nagrzeje i "uszczelni" (ciepły nie syczy).

nie sądzę żeby był problem z elektryką, generalnie auto jeździ i jeździ i nic się dziwnego nie działo nigdy (poza błędami softu DSC)

i tym ze mi się stacyjka rozleciała. A właśnie tempomat mi nie działa (mechanika) - podobno to może mieć związek z silnikiem ?

Auto będzie u mechanika bo od walenia po dziurach na wprost (założyłem te tanie amortyzatory - bo nie mam EDC i testuje ile wytrzymają)

się rozwaliła osłonka tarcz hamulcowych na jednym kole, trze, iskrzy i hałas robi więc "w końcu trzeba" ;) i się dowiem co nie tak.

tylko mówi ze to silnik wyciągnąć trzeba - dobrze że to normalne auto i od góry wyjdzie :)

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

nic się nie bój... "Niemiec płakał.... by jak by wiedział co się z tym autem stanie" (już układam tekst na ogłoszenie - "auto sprawia wiele radości!, zarówno przy kupnie jak i sprzedaży")

no i fotka z Mirkiem Handlarzem musi być !

właśnie się znowu popsuł.... kurde !!! zaczyna mnie to wkurzać - straciłem 40minut !!!

nalałem mu oleju (do niemieckich), bo się kończył przy hamowaniu (kontrolka się świeciła ze niski stan)

http://oi42.tinypic.com/28v5e6d.jpg

http://

no i na złość mi się popsuł 20min potem - zaciągnięty na sznurku Roverem 75, obok złom lub mechanik - może się auto samo wystraszy i naprawi ;)

http://oi44.tinypic.com/33cx2cx.jpg

Opublikowano

[BAD]

ja juz nie ogarniam tego trolla

wlej olej do japonczykow to bedziesz mial WYSOKOOBROTOWY MOTOR [BAD]

a najlepiej to motocyklowy olej wlej to bedziesz mial 500 koni od razu (taki 300V do wyczynow)

Opublikowano
spoko, teraz muszę wyjeździć 8kkm żeby się miejsce na nowy olej zrobiło
Opublikowano

jak już mi się popsuje to tytuł będzie: "E38 v12, nie bite, nie skakane, lekko driftowane, 2999pln"

a w treści będzie "sprzedam spokojnej osobie o bardzo stabilnej pozycji materialnej, bo auto będzie wymagało nowej skrzyni"