Skocz do zawartości

F10/11 geometria

Lassar

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Ja jako pierwsze opony zimowe też miałem Dunlopy WinterSport 3D.

Przez pierwszy sezon było OK, ale już w drugim się wyząbkowały i wylądowały na śmietniku, zostały zamienione na Conti WinterContact, które w F11 mam do dzisiaj.

I te Dunlopy to były jedyne RunFlat, z którymi miałem problemy.

Wszystkie pozostałe RunFlat wspominam dobrze (może poza Bridgestone Turanza, które żona ma w F48 - bo są dość głośne i twarde, ale fakt, że auto prowadzi się bezbłędnie).

Tak więc problemy z geometrią i prowadzeniem - to niekoniecznie kwestia RunFlat, a często konkretnych opon (modelu)...

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Jezeli przy jezdzie na wprost kierownica jest odchylona w lewo o kilka stopni to koryguje sie to zbierznoscia czy kalibracja czujnika? Jak to jest w F10? Mam active steering. Na forum wyczytalem ze wszystkie f10 majace AS mają tylną oś skretna, u mnie po vin jest tylko S2VH czyli integral active front steering. Pytam bo mam wlasnie kiere lekko w lewo i nie wiem czy pierw kalibracja i dopiero zbieżność czy sama zbieżność to koryguje. Bledow brak.

🙃🙃

Jezeli przy jezdzie na wprost kierownica jest odchylona w lewo o kilka stopni to koryguje sie to zbierznoscia czy kalibracja czujnika? Jak to jest w F10? Mam active steering. Na forum wyczytalem ze wszystkie f10 majace AS mają tylną oś skretna, u mnie po vin jest tylko S2VH czyli integral active front steering. Pytam bo mam wlasnie kiere lekko w lewo i nie wiem czy pierw kalibracja i dopiero zbieżność czy sama zbieżność to koryguje. Bledow brak.

Geometrię proponuje zrobić i problem zniknie.

Zasuwik w Piasecznie.

• 5 tygodni później...

Witam

Panowie mam pytanie do znawców tematu geometrii, na poniższym zdjęciu jak widać kąt nachylenia przedniego lewego koła wynosi plus 26min . Moje pytanie jest następujące jaki wahacz kupić , z regulowanym kątem czy odrazu wahacz z minus 30min

Pozdrawiam

Tomek

http://i63.tinypic.com/iz224x.jpg

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Mogę otrzymać jakąś odpowiedź na wyżej zadne pytanie ?

Regulowany to będzie zamiennik od Meyle: https://www.cartech-one.co.uk/en/product/170489-wishbone-arm?gclid=CjwKCAjwp7baBRBIEiwAPtjwxDMyYKVtMHenFok3hEDj4MU8RRGRWrfkhjAGDrCLQCK43u5iJc4G0xoCJc0QAvD_BwE

Ori będzie -30

• 2 lata później...
Słyszałem że Bayern Service w tuchomiu ma dobry sprzęt, ale tego u nich nie robiłem. Sam jestem przed wymianą amortyzatorów i chcę się do nich wybrać na zbieżność po wymianie. Jak byś robił u nich daj znać jak ogarniają temat. Ciężko u nas w Trójmieście z dobrym miejscem do serwisowania auta. Bujam się od dawna z wibracjami w zakresie100-140. I nikt jeszcze nie wystawił konkretnej przyczyny. Koła, wał wyważone, nowe hamulce ori, jedna Piasta bo delikatnie szumiała i jak było tak jest.
Paweł.