Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, chciałem sprawdzić poziom płynu chlodzacego w zbiorniczku wyrównawczym i ku mojemu zdziwieniu w środku nie ma tego tzw pływaka :shock: teraz nie wiem: po pierwsze gdzie się podział a po drugie ile uzupełnić płynu! Poziom wydaje się być ewidentnie za niski. Widzę lustro cieczy tak prawie na dnie zbiorniczka. Ktoś miał taki przypadek? Czy możliwe, że pływak wypłynie po uzupełnieniu płynu? W takiej sytuacji ile powinno go być w zbiorniczku? Nie chciałbym przelać.

Bardzo dziękuje za odpowiedzi.

Opublikowano

Jesli byla wczesniej, i wykluczamy dzialalnosc spolecznosci romskiej, to pewnie jest na dnie.

Mi przy wymianie termostatow tez nie "odbil" po napelnieniu zbiornika.

Trzeba go poszturchac troche. Oczywiscie w ramach rozsadku, nie za silno, i powinien wyskoczyc.

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

Tak.

U mnie tak bylo.

Nazbieralo sie troche nalotu na sciankach plywaka i sie zablokowal na dnie.

Odkrec, wez latarke i zobacz :).

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano

A któryś z kolegów wie, na jakiej dokładnie zasadzie działa czujnik poziomu płynu chłodniczego? Tzn gdzieś słyszałem, że ten właśnie plywak gdy dotknie dna to daje sygnał czujnikowi, że poziom jest zbyt niski. Co zatem w sytuacji,gdyby ten plywak uległ uszkodzeniu - czy to oznacza, że czujnik nie zadziała nawet w sytuacji gdy płynu znacznie ubędzie? Czy jednak czujnik elektryczny jest od tego niezależny?

I jeszcze - ile płynu jest w zbiorniku aby był na full? Pytam, gdyby sie jednak nie udało ocalić tego plywaka a chciałbym uzupełnić płyn.

Dzięki wielkie !

Opublikowano

Czujnik do zbiornika wyrownawczego jest wpinany od dolu, tak jak na rysunku.

http://img.ec24h.pl/auto-voll/tmp/9/6/e/2/czujnik-poziomu-oryginal-bmw-2.800x600-s.jpg

Plywak jest jedynie informacja dla Ciebie, ile masz dolac, aby pompa wody nie przeciazala sie pompujac co jakis czas powietrze w ukladzie.

Plywak moze byc nawet uszkodzony, a w przypadku zbyt niskiego poziomu powinien zadzialac czujnik w spodzie zbiornika (bo wg. tego co widze na schemacie, to sa dwa osobne elementy).

W calym ukladzie moze byc nawet 8,4 litra plynu, w zaleznosci od wersji silnika.

Ja mam mniej-wiecej 3/4 zbiornika wyrowanawczego zalane.

Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanko. Czy gdyby jednak odpukać ten pływak sie rozleciał, to czy mógłby narobić jakiś szkód? W sensie dostać się gdzieś gdzie nie powinien ? Tak teoretycznie. Czy się raczej nie przejmować.
Opublikowano

Rozleciec?

W sensie na kawalki?

Baaardzo watpliwe.

Nawet jesli jakies kawalki przedostaly by sie przez sitko na dnie, co jest raczej niemozliwe, to dawno by juz pompa wody padla.

Opublikowano

A jeszcze pytanie. Czy w przypadku gdyby padł czujnik (w tym przypadku plynu chłodniczego ale równie dobrze np ciśnienia oleju itp) to może nie pokazać, że poziom nie jest prawidłowy? Czy też raczej zawsze pokaże że jest za niski jak padnie (taka sytuacja wydaje się logiczna że względów bezpieczeństwa) jak to jest?

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
A któryś z kolegów wie, na jakiej dokładnie zasadzie działa czujnik poziomu płynu chłodniczego? Tzn gdzieś słyszałem, że ten właśnie plywak gdy dotknie dna to daje sygnał czujnikowi, że poziom jest zbyt niski. Co zatem w sytuacji,gdyby ten plywak uległ uszkodzeniu - czy to oznacza, że czujnik nie zadziała nawet w sytuacji gdy płynu znacznie ubędzie? Czy jednak czujnik elektryczny jest od tego niezależny?

I jeszcze - ile płynu jest w zbiorniku aby był na full? Pytam, gdyby sie jednak nie udało ocalić tego plywaka a chciałbym uzupełnić płyn.

Dzięki wielkie !

czujnik zadziała pomimo, iz pływak uległ uszkodzeniu

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

KODOWANIE, PROGRAMOWANIE, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC/NBT, AKTUALIZACJA, CARPLAY

telefon +48 504384405

http://menupolskie.pl/foto/bmw/baner.gif

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podepne sie.U mnie też nie ma pływaka.Ostatnio wymieniałem termostat,wymieniłem płyn,wyjołem sobie zbiorniczek (prosta robota)i zaczołem telepac nim.Zaczeło grzechotac właśnie tym plywakiem.10 minut telepałem nim zanim wszystko wypadło.Okazało sie ze został połamany na 4 cześci.Opłukałem pare razy wodą wyleciało troche syfu.Założyłem zalałem płynem Prestone 8litrów 2x4litry i wydaje mi sie że jest za połową, i tak zostawiłem.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
A jest ktoś w stanie ktoś co ma ten pływak napisać w jakiej odległości od powierzchni pływaka jest zaznaczone poziom max i min??