Skocz do zawartości

Kopcenie na czarno/szaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To co pokazałeś na zdjęciu to jest EGR. Jak masz w środku zasyfiałe to trzeba wyczyścić z nagaru. Urządzenie które tym steruje to jest to co ci pokazałem ja w linku, elektrozawór EGR. Dotrzesz do tego idąc tym wężykiem podciśnenia, który odpiąłeś. Jak nie wymieniałeś tych wężyków podciśnienia nigdy to też dobrze byłoby je wymienić. Każda nieszczelność powoduje zasysanie lewego powietrza i błędne działanie całego układu. Po co jest EGR, jest pełno na necie. Możesz poczytać np tu:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=140671

Dzięki. Zamówiłem ten zaworek. Póki co przejechałem kilkaset km na trasie (z zaślepionymi wężykami) i od czasu do czasu przechodził w "tryb awaryjny" na jakiś czas. Trochę to niebezpieczne szczególnie przy wyprzedzaniu jak nagle osłabnie - to robi się ciepło.

Czy wymiana tego zaworku to raczej od góry czy od spodu? (e46 330d)

Dzięki i pozdrawiam - dam znać co i jak po wymianie żeby mam nadzieję zamknąć temat z rozwiązaniem i wielkimi podziękowaniami za wszelkie sugestie i oczywiście rozwiązanie problemu.

Opublikowano
Ja jeździłem z odpiętym podciśnieniem i ani razu nie wszedł w tryb awaryjny, a mam normę Euro 4 i świecił mi się chęci. Coś tam masz chyba grubszego do roboty.

Ja mam Euro 3. Tryb awaryjny wszedł kilka razy ale po 300 km przejechanych idzie już normalnie. Przed zaślepieniem zaworka i EGR nie było trybu awaryjnego ani razu - tylko kopcenie.

Jutro wymieniam zaworek.