Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Chciał bym zwiększyć liczbę km w mojej e46 , jest to 2.0 R6 benzyna (M52TUB20) dodam ze z skrzynia Trip-tronik. Obecnie posiada 150km (wd. katalogu ;d) no a chciał bym z niej wycisnąć więcej , prosił bym tez o podawanie przybliżonego kosztu każdej modyfikacji którą powinienem zrobić .

Opublikowano
SWAP. Silnika z resztą samochodu. Wyjdzie najtaniej, najmniej problemowo, najszybciej.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano

zacznij od sprawdzenia ile zostalo z fabrycznych 150

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Moim zdaniem najlepiej sprzedać auto którego moc nas nie satysfakcjonuje , i kupić mocniejsze . Można oczywiście jeszcze SWAP-ować jak napisał Niclukas ale to już jest zabawa przy której musimy liczyć się z ewentualnymi niespodziankami i przeszkodami . Natomiast nagonić kucy w silniku wolnossącym tak aby było to wyraznie odczuwalne ,to niestety potrzeba sporo gotówki i wiedzy w temacie . Takie jest moje zdanie .
Opublikowano

zwiekszanie mocy w tym silniku jest wrecz nieoplacalne ale warto sprawdzic ile zostalo ze 150km i jesli ich bedzie brakowac poszukac przyczyny i odzyskac koniki

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Po pierwsze w temacie powinien się chyba znaleźć zwrot "320i Zwiększenie liczby koni mechanicznych" lub co najmniej ilości koni mechanicznych. Bo z tego co wiem to konie mechaniczne są takie same i można zmienić ich liczbę, a nie wielkość. Ciekawe to by było "-ile masz koni w samochodzie? -aaa będzie ze 150 średnich" :D

Co do wzmacniania silników wolnossących to jest gorsza sprawa niż w przypadku diesla, czy benzyniaka uturbionego. W wolnym ssaku to jedyny zadowalający rezultat uzyskasz montując turbo czy kompresor. Czyli gra nie warta świeczki. Możesz kombinować przełożeniami, żeby była trochę wolniejsza ale za to szybciej się zbierała. Wiele jest kombinacji ale bez turbo szału nie zrobisz. A wiadomo montaż turbo pociągnie za sobą miliard innych części, które będzie trzeba wymienić/zmienić/rzeźbić. Lepiej przeznaczyć tą kasę na kupno 330Ci, czy w E90 bodajże jest 335i.

Opublikowano
Wiele jest kombinacji ale bez turbo szału nie zrobisz.

I bez turbo da się zrobić "szał" tylko potrzebny jest worek pieniędzy . A to się chyba mija z celem ,no chyba że ktoś jest ekscentrycznym milionerem i ma taką fanaberie

Opublikowano
miałem kiedyś takie tylko w budzie E36 nie dość że paliło to jak smok to w ogóle nie jechało a spalanie było podobne jak w 325i a jazda i osiągi tym drugim bez porównania.Nie wspomnę już o 328 lub 330i :)
Opublikowano
Moim zdaniem najlepiej sprzedać auto którego moc nas nie satysfakcjonuje , i kupić mocniejsze . Można oczywiście jeszcze SWAP-ować jak napisał Niclukas ale to już jest zabawa przy której musimy liczyć się z ewentualnymi niespodziankami i przeszkodami .

Właśnie myślałem o takim swapie jak Ty, tzn. polegającym na zamianie całego samochodu na inny, mocniejszy. Bawienie się w zamianę silnika to jest tyle roboty że ktoś kto to raz próbował drugi raz tego się nie podejmie. No chyba że mówimy o swapie w fiacie seicento gdzie silnik 1.2 8v wchodził plug&play w miejsce 1.1, można tam było nawet samą głowicę zmienić relatywnie plug & play.

Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
Opublikowano

Kordian witaj !

Piszesz

dodam ze z skrzynia Trip-tronik

Z automatami to hamownie mają problemy dokładnie zrobić pomiary a na dodatek to twoja skrzynia jest dostosowana do danej mocy silnika wiec ostrożnie bo można przekombinować .

Tak jak już inni pisali : zmienić auto a to Twoje sprzedać jakiemuś emerytowi i na pewno sie ucieszy.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Kordian witaj !

Pytanie zadałeś jak najbardziej na miejscu i sie nie przejmuj naszymi komentarzami.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
No coz widze ze jednak najlepsze co mozna zrobic to to czego sie spodziewalem czyli sprzedac a kupic z mocniejszym silnikiem . Dzieki za info ;)