Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Niedlugo zaczynam swoje poszukiwania tego modelu. Chce kupic cos miedzy 2000 a 2001 rokiem. Chcialbym poznac opinie na temat roznic miedzy silnikami 2.5 i 3.0 w dieslu. Spalanie znam, raczej interesuja mnie szczegoly dotyczace uzytkowania, serwisu i roznic w kosztach z tym zwiazanych.

Mysle jeszcze ( prosze nie krzyczec ) nad audi a6 2.5 tdi lub a4 1.9 tdi po 2001

czy ktos z was, szanownych uzytkownikow BMW posiada wiedze w tej sprawie i zechce sie podzielic ?

aha, szukalem w archiwum i w necie, korzystalem z linkow na tym forum, ale nic ciekawego nie znalazlem.

Pozdrawiam ( chwilowo z Sydney ).

Opublikowano

Nie jestem specem w tego typu sprawach i to co powiem jest po prostu moim zdaniem.

Ja bym brał 3.0D z kilku prostych powodów:

- więcej mocy;

- większy moment obrotowy (a zawsze dobrze jest mieć trochę mocy w zapasie pod nogą);

- nowszy silnik więc troszkę inna technologia (podobno mniej awaryjny);

- spalanie na mniej więcej tym samym poziomie.

Mam 525TDS ale i jeździełm 530D i różnica jest wyrażnie odczuwalna.

Opublikowano
Mam 525d (nie mylić z TDSem) i moge gorąco polecić. Miałem i A4 1.9 TDI i A6 2.5 TDI i żadne z tych aut nie pasuje do BMW i mówie tu obiektywnie i każdy kto pojeździł tymi modelami potwierdzi moje słowa.
http://img27.imageshack.us/img27/1430/10008058vw.jpg
Opublikowano
Obecnie uzytkuje 525d i coraz czesciej mysle, ze 530d byloby idealnym rozwiazaniem. Spalanie jest porownywalne a mocy i momentu obrotowego wiecej. Oczywiscie szukal bym w automacie.
Opublikowano
Mam 525d (nie mylić z TDSem) i moge gorąco polecić. Miałem i A4 1.9 TDI i A6 2.5 TDI i żadne z tych aut nie pasuje do BMW i mówie tu obiektywnie i każdy kto pojeździł tymi modelami potwierdzi moje słowa.
Potwierdzam..w zupełności się z Tobą zgadzam.

Co do wyboru to bym brał 530d-tak jak koledzy pisali, więcej mocy, więcej Nm=więcej frajdy.

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano

widze ze nie tylko u mnie rodzi sie po pewnym czasie tzw. glod mocy ;)

zdecydowanie 3.0D, a ja pisze calkiwiecie obiektywnie, kolega kupil 525d i po miesiacu zamienil na 530d, jezdzilem obiema. Inny swiat. o ile 525d radzi sobie w 5-tce w miare dobrze, o tyle 530d jest po prostu idealnym polaczeniem osiagow, ekonomi i frajdy z jazdy

[email protected]

gg 1041

PROJEKT SZYBKA ETA STAGE 2

http://img516.imageshack.us/img516/8284/113863664644f590e20953anv7.jpg

Opublikowano
pytanie bylo o koszty serwisu- wiec 2.5i jest sprawdzona jednostka i o dosc dobrych osiagach. Bedziesz bral auto 5 letnie a wiec Diesel z Niemiec bedzie mial ponad 200 000 przejechane a serwis takiego silnika jest bardzo drogi- w Dieslach BMW klekaja turbiny- nowa 8 000zl a regenaracja 2000zl, wtryski- 1000 zl jeden i jesczze pare innych "pierdol". Widzialem ostatnio w Poznaniu w warsztacie staly 3 szt 530d i 2 320d i mechanik tlumaczyl to zla jakascia ropy w Pl.Do tego dochodza problemy zima przy mrozach, koniecznosc nagrzania turbiny do dynamicznej jazdy i schlodzenia jej przed wygaszeniem silnika po takiej jezdzie. A 2.5i jest praktycznie bezawaryjny i koszta serwisowania nieporownianie mniejsze. Jezeli moglbym kupic takiego Diesla z pewnej reki np od kolegi i wiedzialbym ze ma przejechane np 150 000km a nie 300 000 i byl serwisowany to wzialbym, jezeli nie mialbym tej pewnosci- nie ryzykowalbym i wzialbym 2.5i. Ps - a co do audi 2.5d kolega wymienial w zeszlm roku jakas pompe- 6 000zl w Audi a uzywka nie do dostania, powiedzieli tez w serwisie ze to najgorszy silnik w audi- po 200 000 konczy sie.
Opublikowano

dzieki za wszystkie odpowiedzi :)

w takim razie mozna wyciagnac wnioski ze :

2.5 tds to skarbonka

3.0 d to rowniez skarbonka ale mocniejsza

2.5 w audi to tragedia i padnie po 200 tys

1.9 do a4 jest za slaby ( taka odpowiedz dostalem na innym forum )

a generalnie kazdy diesel nie wytrzyma bo jakos paliwa w polsce jest fatalna. benzyny nie kupie bo poprzednio mialem 406 2.0 na gazie i spalal mi prawie 20 l, a poprzednio cadillaca sts 4.6 ktory spalal mi rowniez 20 ale benzyny. czyli tak :

gazu nie lubie

benzyna za droga

olej napedowy zlej jakosci

wiosna idzie moze kupie rower ? ;)

Opublikowano

1.9 tdi w audi A4 (130km) nie jest taki słaby..a po wirusie pięknie śmiaga ale to nie jest BMW.Właściwości jezdne obu marek to niebo i ziemia :D

Bierz 530d :D i chip zastosuj :twisted2:

Poziom poczucia humoru jest wprost proporcjonalny do Twojego IQ.

http://img407.imageshack.us/img407/5961/roxbury9je.gif

Opublikowano

no wiadomo ze mocniejszy-fajniejszy, ale nigdy nie mialem bmw, nic nie wiem na temat tych aut. nie chce ryzykowac napraw po 5 tys zl :)

znacie moze jakies strony na ktorych sa porownania silnikow bmw ? moze chociaz zeby byly pelne dane dane techniczne ?

dzieki