Skocz do zawartości

[E36] Problem z ciepłym nawiewem Compact 1.6 lpg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, kupiłem swoje pierwsze autko i jest to E36 Compact z silnikiemi 1.6 na zwykłej instalacji gazowej. Od razu mówię jak masz mnie wyśmiewać że E36 w compact'ie 1.6 na gazie to opuść temat.

Problem mój dotyczy ciepłego nawiewu w samochodzie. Autko ładnie się grzeje do 90 stopni, silnik chodzi równo na benzynie jak i na gazie, układ jest szczelny, chłodnica ciekła ale została wymieniona na nową zalana płynem, termostat ładnie puszcza ogólnie wszystko ok. Węrze do nagrzewnicy są gorące, wsadziłem głowę pod pedały i dotknięciu rurek do nagrzewnicy oparzyłem palca więc obieg jest, pokrętło na panelu sterowania jest ustawione na ciepłe (panel popękany moze to jego wina?), silnik ma 90 stopni a nawiew leci zimny, wręcz lodowaty, czasami jak się pobawię nawiewem na szybe/nogi/twarz to lekko się ociepli nawiew ale nie na długo, dodam iż wiatrak wieje tylko na 4 biegu. Jest to uciążliwe bo nie mamy już lata i pasuje mieć dobre grzanie w aucie.

Możecie coś doradzić? Jestem zielony w tym temacie, jest to moje pierwsze auto i nie chcę za bardzo oddawać do mechanika i płacić stówkami na pewnie jakaś błachostkę którą mogę zrobić z kumplem w garażu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :))

Opublikowano
W bmw z nawiewu na twarz nie poleci cieple powietrze zeby nie usypiac kierowcy, tylko na nogi i szybe
Kiedy znajdziemy się na zakręcie ... Redukcja but i odcięcie ^^
Opublikowano
W e36 compact jak najbardziej poleci ciepłe powietrze przez nawiew centralny. Do sprawdzenia linka od pokrętła. Jest odpowiedni temat na forum. :search: