Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pytanie jak w temacie.

Samochód ma 175tys niemieckiego przebiegu i jak dotychczas skrzynia pracuje rowno i cicho.

Krążą dwie skrajnie opinie. Jedni mówią "wymieniać" inni "absolutnie nie".

Wiem, że BMW nie zaleca...

Zatem co zrobić?

Edytowane przez Nightsabes777
http://imagizer.imageshack.us/v2/320x240q90/196/nduk.jpg
Opublikowano

Temat wałkowany, generalnie ja Ci polecam wymianę jak najbardziej. Sam ostatnio zrobiłem, mam samochód z 2010 roku i przebieg 185k km, skrzynia 6hp19, kupiłem 10l oleju i miskę z filtrem, wymieniłem sam. Koszt całkowity to 900 zł. Polecam użytkownika allegro AP-OIL http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=26209178, jest tutaj na forum jako gorik79, skontaktuj się z nim, na pewno dobrze Ci doradzi.

Mi skrzynia pracowała idealnie i olej był ładny, jednak dla świętego spokoju wymieniłem i jeżdżę bezpiecznie. Koszt nieduży a satysfakcja gwarantowana ;)

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Oczywiscie ze wymieniac, producent skrzyni zaleca wymiane oleju co 80000 KM, fachowy zaklad we polsce 60000 KM.

BMW poleca wymieniac skrzynie.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio robiłem rozrząd i przy okazjii wymienilem olej, + separator + tloczki i okular.

Ogarnął mi to gośc od rozrzadu.

Przebieg 187tys

Po wymianie skrzynia nie do poznania.

Generalnie nikt kto jezdził moim samochodem nie widzial jej delikatnych wad - wkur... tylko mnie.

Niby plynnie, niby dobrze ale nie idealnie.

Nieraz zdarzalo sie delikatnie szarpnąc(choc moze szarpniecie to troche naduzycie - ale bylo zdecydowanie czuc), redukcja prawie zawsze byla dosc twarda , 40% zmian biegow bylo odczuwalne - szczegolnie na srednim przyspieszeniu.

Po robocie 95% zmian plynniutkich. Redukcja jak w masło - nawet uzywajac kickdown.

Od nowa ciesze sie autem - jak po zakupie :).

Jezeli masz zamiar pojezdzic autem polecam.

Edytowane przez galczych
Opublikowano
100% wymieniac bo olej to juz dawno stracil wlasciwosci smarne. Duzo marek nie zaleca wymiany oleju w automatach, ale naprawde warto i Ci powiem ze to jest pierwsza lub druga rzecz na liscie jaka bym zrobil po kupnie auta. Olej oczywiscie kupiony w serwisie BMW, tutaj nie ma co oszczedzac. Juz nie raz widzialem olej wylewany z automatu i na prawde czarny. Dla przykladu dodam ze Audi tez powiedzialo aby oleju nie wymieniac, ale jak Audi zaczelo zjezdzac do serwisow to szybko zmienili zdanie. TAK, olej w szkrzyni tez sie zuzywa bo sa elemeny cierne i nie widze dlaczego nie wymieniac. Duzo osob pisze NIE, dlaczego ? Bo jak auto jest z Niemiec (tfuuuu. :D ) po korekcji przebiegu to czesto skrzynia jest juz w zajechana i taka wymiana ja tylko dozyna. Nie raz jest tak ze auto po wymianie nawet nie ruszy z miejsca. Ale generalnie olej sie wymienia i wiecej jak 60kkm bym na nim nie zrobil. To moze teraz nie wymieniac oleju w silniku ?? To juz zostawiam dla ciebie. PZDR. :idea:

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano

Wymieniam w każdym aucie po zakupie i zawsze wszystko chodzi dobrze ;)

A producent nie zaleca chyba tylko po to żebyś przyszedł do nich po nową skrzynie :D

Opublikowano
oczywiście, że wymieniać. Ale w fachowym miejscu albo samemu.

jak to zrobic samemu ?

jezeli pytasz to daj to mechanikowi do zrobienia, automat to troche drogi sprzet aby sie uczyc

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• Moderatorzy
Opublikowano

Wymieniac. Ja sie niedlugo wybieram do kolegi gorlik79 na wymianke.

ASO mowi zeby nie wymieniac- jak nie wymienisz oleju to wymienisz potem cala skrzynie i zarobia :). Producent skrzyni zaleca wymiane

Opublikowano

Dzięki za odzew Panowie :cool2:

Zatem, bez dwóch zdań, wymieniam. Przekonaliście.

Jest jeszcze jedna kwestia.

Dzwoniłem dzisiaj do Hurtowni części i powiedzieli, że za olej do silnika + filtry + olej do skrzyni + misa + filtr oleju, wychodzi 1150zł.

Kiedy ich zapytałem ile wchodzi oleju do skrzyni powiedzieli, że u nich, zgodnie z katalogiem wchodzi 1,3L oleju...

To chyba jakaś pomyłka? Dobrze mi się wydaje? :?

Wydawało mi się, że więcej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oczywiście ze pomyłka, zależnie od technologi wymiany powinno wejść minimum 5-6l w górę
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki za odzew Panowie :cool2:

Zatem, bez dwóch zdań, wymieniam. Przekonaliście.

Jest jeszcze jedna kwestia.

Dzwoniłem dzisiaj do Hurtowni części i powiedzieli, że za olej do silnika + filtry + olej do skrzyni + misa + filtr oleju, wychodzi 1150zł.

Kiedy ich zapytałem ile wchodzi oleju do skrzyni powiedzieli, że u nich, zgodnie z katalogiem wchodzi 1,3L oleju...

To chyba jakaś pomyłka? Dobrze mi się wydaje? :?

Wydawało mi się, że więcej.

kolego u mnie ten sam zestaw , tylko z 10 litrami oleju , miska z filterm i uszczelką oraz tuleja wtyczki (której w w/w ofercie nie ma ) oczywiście ori to koszt 784

http://allegro.pl/sklep/26209178_ap-oil?category=699568&id=26209178

minus rabat forumowy, w hurtowniach są miski HANS PRIES także uważaj bo zasysa się w nich filterek i skrzynia działa z opóźnieniem lub ma słabe smarowanie (jest już kilka spraw w sądzie) :wink:

Opublikowano

kolego u mnie ten sam zestaw , tylko z 10 litrami oleju , miska z filterm i uszczelką oraz tuleja wtyczki (której w w/w ofercie nie ma ) oczywiście ori to koszt 784

minus rabat forumowy, w hurtowniach są miski HANS PRIES także uważaj bo zasysa się w nich filterek i skrzynia działa z opóźnieniem lub ma słabe smarowanie (jest już kilka spraw w sądzie) :wink:

Jesteś tego pewien Gorik? :)

Przeczytaj dokładnie co napisałem:

"...olej do silnika + filtry + olej do skrzyni + misa + filtr oleju..."

Na pewno uwzględniłeś olej silnikowy i filtry w cenie którą podałeś? ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesteś tego pewien Gorik? :)

Przeczytaj dokładnie co napisałem:

"...olej do silnika + filtry + olej do skrzyni + misa + filtr oleju..."

Na pewno uwzględniłeś olej silnikowy i filtry w cenie którą podałeś? ;)

o sorki nie doczytałem o oleju do silnika i filtrach, ale i tak będe mocno konkurencyjny :wink:

Opublikowano
czy wszytie filtry plus olej 5w30 castrol 8 litrow jest to koszt przekraczjacy 500 pln ? a olej i miska i filter do skrzyni mniej niz 800 ?
Opublikowano
Może mówili o manualu?

Nie ma czegoś takiego jak 335d w manualu.

Za duży moment obr. Skrzynie by padały.

Wiem. Ale skoro podali Ci takie wielkości, to może oni nie wiedzą :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy wszytie filtry plus olej 5w30 castrol 8 litrow jest to koszt przekraczjacy 500 pln ? a olej i miska i filter do skrzyni mniej niz 800 ?

coś w tym stylu z filtrami MANN, a do skrzyni ori ZF

Opublikowano
Witam a jak sprawdzic jaki typ skrzyni mam u siebie (czy stosowano jeden typ automatu w 320d) ?

Rozkoduj sobie VIN.

Tam będziesz mieć wszystko podane.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Ja jak kupowałem swoje auto w Niemaczech to dosć gruntownie je sprawdzałem w serwisie BMW. Okazało się, że auto miało wymieniany przez autoryzowany serwis BMW olej w skrzyni, więc wychodzi na to, że jednak należy to robić. Od ostatniej wymiany przez serwis BMW minęło 60tys km i sam teraz mocno się zastanawiam nad jego kolejną wymianą, tym bardziej, że planuje niec wzmocnić i zawirusować swoje autko :)