Skocz do zawartości

[320D] E46 Wymiana sterownika silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam BMW E46 320D 2002r, wersja poliftowa, mam ją już prawie dwa lata, wszystko było dobrze dopóki nie zaczeły się problemy, wcześniej padła turbina teraz sterownik.

Od pewnego czasu, samochód dostał konkretnego muła, tj turbina jakby się nie załączała, wyczyściłem wszystko elektrozaworki, EGR, kolektor dolotowy, posprawdzałem wszystkie węże itp. Pojechałem dzisiaj na diagnostykę do Mysłowic "BM CARS" gdzie okazało się że padł mi sterownik silnika, trochę nie ciekawa sytuacja. Moje zapytanie do was, co zrobić, czy to da się jakoś zregenerować bądź naprawić? Czy też kupić używkę na allegro tylko jak ją potem zaadoptować? Posiadam interfejs taki z allegro nie mam pojęcia czy da się coś za pomocą niego zdziałać w tym kierunku. Cena nowego 5371 zł, więc kupować nowy się nie opłaca moim zdaniem bo to jakaś 1/4 wartości auta. Może ma ktoś do sprzedania takowy sterownik i pomógłby mi z tym problemem? Ewentualnie jak ktoś mieszka w okolicach śląska bądź małopolski i zna się na tym dobrze, to bardzo bym prosił o kontakt. Nr nowego sterownika który mi podali to: 13617783 443. Gdyby ktoś coś wiedział prosiłbym o kontakt, bo już nie wiem co mam robić.

Opublikowano

Wklej wydruki z kodami błędów a jak ich Ci nie dali to bądź ostrożny bo tą cenę co usłyszałeś to dech w piersiach zapiera.

Koniecznie do specjalisty od BMW .A na alegro jest pełno sterowników.

Ten NR sterownika co Ci podali to chyba z sufitu.

Może wydziwiam ale niezależna opinia wskazana i koniecznie wydruki z błędami.

Kiedyś widziałem na forum , to jest w tej samej okolicy to może Cię zainteresuje.

Elekto mechanika -specjalizacja BMW

Mysłowice ul. Obrzeżna Północna 15

czynne pn-py 9.00 do 17.00

tel kom . 507 040 768

tel kom . 501 266 292

P. SZYMON

e-mial:[email protected]

uliczke dalej niz ten bm cars.

Przyznam się że niewidem czy jeszcze istnieją i tam nigdy nie byłem.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Jednym z właścicieli BM CARS jest prawdopodobnie były pracownik M-AUTO.

W M-AUTO pracował na tzw. "recepcji serwisu".

Przez niego kupiłem część około 5 x droższą niż należało.

Mam wrażenie, że wprowadził mnie w błąd celowo, chcąc zrobić "pod górę" swojemu pracodawcy.

Wiedział, że odchodzi z M-AUTO i wiedział również, że M-AUTO nie zarobi na tej części nawet złotówki.

Przyjeżdżając z częścią na wymianę, facet już nie pracował, a ludzie z M-AUTO dziwili się co ja kupiłem.

Jeżeli moje przypuszczenia są prawdziwe to sugeruję omijać BM CARS szerokim łukiem.

Wracając do tematu.

Wymiana sterownika silnika na nowy to diagnoza typowa dla ASO.

Bardziej rozgarnięte serwisy powinny mieć kontakty z ludźmi którzy potrafią naprawić takie rzeczy.

Przy tej wysokości kosztach sugeruję potwierdzić diagnozę wszędzie gdzie się da nie omijając ASO.

Spróbuj również w M-AUTO, nie miałem z nimi większych kłopotów.

Diagnozy były trafione i nie unikali odpowiedzialności gwarancyjnej.

Opublikowano
A ile za takie kopiowanie sobie liczy mechanik? I gdzie go mogę ewentualnie znaleźć, bo nie wiem jak daleko mam do Ciebie. Po tym zabiegu auto smigalo jak należy?