Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pytanie do forumowiczow jak w temacie mam do kupienia skrzynie biegow od 525d automat z 2005 roku kompletna z kolem o oznaczeniu 6hp26

W moim aucie z tego co mi sie wydaje tez powinna byc montowana skrzynia 6hp26 czy to te same skrzynie ? Czy mozna je bez problemu wymienic?

Opublikowano
Skrzynie o oznaczeniu 6hp26 są takie same. Na każdej skrzyni powinna być tabliczka i ich numery powinny mniej więcej się pokrywać. Prócz numeru serii ,bo jak wiadomo każda skrzynia będzie miała inny numer seryjny( tzw kolejny) przynajmniej tak było w e39.

Używane części do BMW e36 e38 e39 e46 e53 e60 e87 e90 f01 f10 f30

tel .: 731 885 885 Zapraszam :)

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=39682621

Opublikowano
sam nie wiem czy konwerter okej wydaje mi sie ze jak jest zimny to zmienia biegi okej, a po trasie jakis 100 km ma problemy przy wiekszych obrotach czesto na kick downie sie zawiesza i wyskakuje blad skrzyni, nastepnie zmienia biegi tylko do 4 biegu i nie ma mozliwosci zmienic na reczne zmienianie biegow ani na DS. Nie znam sie na tym i sadze ze najprostszym wyborem bedzie wymienic kompletna skrzynie z konwerterem. Co radzisz?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wpisz skąd jesteś to może Ci ktoś doradzi dobrego fachowca. Nie podejmuj decyzji póki nie oceni tego ktoś kto ma pojęcie. Inna sprawa, że nie ma sensu naprawa, lepiej wymienić na drugą, szczególnie, że te skrzynie są bardzo tanie, bo się nie psują więc podaż przewyższa popyt.

O konwerterze pisałem, bo pasuje też od skrzyni poliftowej, a tam jest wytrzymalszy. Skrzynia nie pasuje.

Opublikowano
jestem ze Starogardu Gdanskiego, rozmawialem z facetem ktory rozbiera e60 na czesci i upieral sie ze od lifta jest inny konwerter, aczkolwiek czytalem na forach ze to to samo. Mysle ze nie warto zawracac sobie glowy naprawa bo koszt kompletnej skrzyni to okolo 2 tysie. Czym najlepiej diagnozowac Bmke kupilem sobie kabel z programem inpa ale ten program to jeszcze komuna ;) to moje pierwsze BMW zawsze mialem VW i z diagnostyka do nich nie bylo problemu wszystko moglem sobie sam zrobic a tutaj pojawily sie schody. Sciagam Disa moze to bedzie ciekawszy program od INPY
  • 7 lat później...
Opublikowano
WItam. Czy udał się komuś zabieg wrzucenia skrzyni 6hp26 z 530d \ 525d do 535d?

Zabieg nie ma sensu, bo 535d musi mieć dłuższe przełożenia niz kazde 530d a tymbardziej 525d. Bys zarznal na skrzyni z 525d. To inne silniki.

b28nl6U.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zabieg nie ma sensu, bo 535d musi mieć dłuższe przełożenia niz kazde 530d a tymbardziej 525d. Bys zarznal na skrzyni z 525d. To inne silniki.

Ty kolego naprawdę cokolwiek coś napiszesz, to co coraz większe brednie. Skąd Ty takie rzeczy bierzesz?

Po co w 535d dłuższe przełożenia? Jak pojemność silnika ma się do prędkości obrotowej?

Słyszałeś o przełożeniach dyfra? Wiesz co to jest konweter?

Poważnie zdobądź jakieś podstawy mechaniki, dopiero wtedy się wypowiadaj, bo aż oczy bolą od czytania Twoich wpisów..

Opublikowano

Ty kolego naprawdę cokolwiek coś napiszesz, to co coraz większe brednie. Skąd Ty takie rzeczy bierzesz?

Po co w 535d dłuższe przełożenia? Jak pojemność silnika ma się do prędkości obrotowej?

Słyszałeś o przełożeniach dyfra? Wiesz co to jest konweter?

Poważnie zdobądź jakieś podstawy mechaniki, dopiero wtedy się wypowiadaj, bo aż oczy bolą od czytania Twoich wpisów..

Sprawdz jakie ma przelozenia 535d na 6hp28, a potem zerknij na poliftowe 530d. Niebo , a ziemia. Bachus robi E60 na codzien i tez o tym wspominal jak mu swapa skrzyni ktos proponowal - zamowil skrzynie o tych samych numerach seryjnych z 530d - gosc Bmki ma w jednym palcu jak chcesz sobie poogladaj jego materialy ze swapa skrzyni biegow.

Jeszcze raz napiszesz do mnie cos personalnego to cie zablokuje.

b28nl6U.png
Opublikowano
Moje zapytanie dotyczyło zmiany skrzyni z przedlifta 6hp26 535d na 6hp26 z 530d.

?

Nie lepiej zamowic o dokladnie tych samych numerach co ty masz? Skrzynie do 535d kosztuja aktualnie grosze. Jakie masz problemy ze skrzynia? Nie myslales o regeneracji skrzyni biegow ?

b28nl6U.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdz jakie ma przelozenia 535d na 6hp28, a potem zerknij na poliftowe 530d. Niebo , a ziemia. Bachus robi E60 na codzien i tez o tym wspominal jak mu swapa skrzyni ktos proponowal - zamowil skrzynie o tych samych numerach seryjnych z 530d - gosc Bmki ma w jednym palcu jak chcesz sobie poogladaj jego materialy ze swapa skrzyni biegow.

W temacie jest pytanie czy 6hp26 z 530d/525d podejdzie do 535d gdzie siedzi 6hp26. A Ty piszesz cuda o jakichś innych przełożeniach i zarzynaniu skrzyni, a w ogóle to coś Cię nagle naszło na 6hp28 nie wiadomo dlaczego, który tylko w poliftach siedział. 6hp26 daje radę fabrycznie do 600 niuta, 535d ma fabrycznie 560 w przedlifcie, więc blokuj sobie co tam chcesz, taki urok forum, że bajki się weryfikuje, chcesz dawać z d... komentarze to polecam siać dezinformacje na grupach FB

Opublikowano

W temacie jest pytanie czy 6hp26 z 530d/525d podejdzie do 535d gdzie siedzi 6hp26. A Ty piszesz cuda o jakichś innych przełożeniach i zarzynaniu skrzyni, a w ogóle to coś Cię nagle naszło na 6hp28 nie wiadomo dlaczego, który tylko w poliftach siedział. 6hp26 daje radę fabrycznie do 600 niuta, 535d ma fabrycznie 560 w przedlifcie, więc blokuj sobie co tam chcesz, taki urok forum, że bajki się weryfikuje, chcesz dawać z d... komentarze to polecam siać dezinformacje na grupach FB

6hp26 wytrzymuje spokojnie 680-720 niuta przy 330-340 koniach. Chip tuning 535d pre lci.

6hp28 wytrzymuje nawet 750 niuta przy 350-360 koniach. Chip tuning LCI.

b28nl6U.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

6hp26 wytrzymuje spokojnie 680-720 niuta przy 330-340 koniach. Chip tuning 535d pre lci.

6hp28 wytrzymuje nawet 750 niuta przy 350-360 koniach. Chip tuning LCI.

I jak to ma się do tego co napisałeś powyżej?