Skocz do zawartości

bmw e36 m43 94 r. temp. na czerownym polu, silnik się grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ja miałem identycznie, krok po kroku wymieniałem to co Ty, najbardziej liczyłem że to wiskoza, też była uwalona ale ostatecznie niestety skończyło się na uszczelce pod głowicą... Ciągle mi się grzała bo układ non stop się zapowietrzał...
Opublikowano

Temat do zamknięcia.

Po robocie rozrusznika, mechanik pourywał kable do czujników, poprzepalały się. Dałem do solidniejszego serwisu auto. Auto jeździ. To nie była uszczelka pod głowicą.

• 6 lat później...
Opublikowano

Odgrzeję temat.

Posiadam Compacta 316i z silnikiem M43.

Czy ktoś wie, czy w kompocie można wywołać test numer 7 na zegarach i przejść do obserwacji temperatury podawanej przez czujnik w głowicy?

Udało mi się ustawić test numer 7, ale póki co pokazuje prędkość obrotową silnika. Spotkałem się jednak z rozpiską (gdzieś na YouTube) która sugerowałaby, że test numer 7, ma kilka opcji odczytu, między innymi odczyt temperatury. Nie wiem tylko jak przełączyć między 7.1, 7.2, itd.

Problem zasadniczy polega na tym, że płyn zaczyna się delikatnie gotować w okolicach chłodnicy, a wskazówka temperatury na desce rozdzielczej stoi w pionie. Wiem, że jest układ buforujący dla tej wskazówki, ale boję się podgrzewać silnik jeszcze bardziej, tylko po to żeby sprawdzić czy wskazówka ruszy dalej. Wolałbym mieć równoległy odczyt z czujnika obok.

Test zegarów wykonałem i jest ok.

UPDATE:

uszkodzony był pierwszy bieg chłodzenia wentylatora (nie dochodziłem już do tego czy to kwestia przekaźnika czy wiązki, czy uzwojeń silnika). Czujnik załączania wentylatora zwierał poprawnie, najpierw styk pierwszego biegu, a później drugiego, ale wentylator działał tylko na drugim biegu, stąd wskazówka długo stała w pionie a później nagle szybko szła do góry. Temat rozwiązany.