Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zakładam nowy tem żeby nie zasmiecac innego mojego.

Ogrzewanie daje mieszane powietrze zimne z cieplym z nawiewu nawprost glowy z podszybia zawsze leci gorace a temp. ustawiona na 16 stopni.

Pytanie czy jak wyjmowałem wszystkie bezpieczniki i wkladalem spowrotem(przy wlonczonej stacyjce) dlatego się tak stało ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak u ciebie jest to rozwiazane ale w M47N, jak miałem gorące powietrze na nogi i szybe, niezaleznie od ustawionej temperatury to padł elektrozawór klimatyzacji. Nawiew na twarz działał dobrze. Na schemacie to numer 7:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=64_1084&hg=64&fg=18

Na zywo to wygląda np. tak:

http://allegro.pl/bmw-e46-320d-136km-e83-z3-elektrozawor-wody-i3549659392.html

Kupiłem taki uzywany i działa od dwóch lat. Mój rozebrałem to okazało się ze jedna z tych wiezyczek to pompka, w kórej był wiatraczek. W moim połamały się wszystkie smigiełka i zablokowały zawór w drugiej wieżyczce. Wymiana banalna, płynu uciekło prawie zero.

Nie wiem jak jest w silniku M47 rozwiązane. Poszukaj na forum.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No masz spory wybór:( Najlepiej to jak pojdziesz do fury zlokalizujesz zawór i spiszesz z niego numer. To kominy jeśli są dwa, to w tym mniejszym jest pompka, a w tym większym zawór. Jak jest jeden to tylko zawór.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niestety 136 konnej wersji silnika nie widziałem nigdy. W moim 150 konnym zawór jest po stronie kierowcy zaraz za reflektorem.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zamontowalem dzis uzywana dodatkowa pompe wody(zwor wody) i to samo na glowe nawiew zimne mieszane z letnim,podszybie i nogi gorace.

Jak zalozylem zawor to na poczatku jak temp. silnika byla ponad niebieska kreska ledwo, to bylo wszystko ok zgasilem silnik pojechalem do miasta i juz wszysko niedzialalo tak jak trzeba. Dodam ze tem na 16, klima wlaczona i nie mrozi.

Moje pytanie jak sprawdzic czy ten tloczek dziala w zawoze np. czy sie zamyka?

Wyjac zawor, zdjac weze i podpiac te dwa kabelki i jak to jest temp na 16 stopni tloczek powinien sie zamknac czy odwrotnie byc otwarty ? jak to ogarnac???

Opublikowano

Czy to moze byc od rezystora dmuchamy( jez) od kat kupilem bmw byl problem z falowaniem dmuchawy, a od jakiegos tyg. dmuchawa raz dziala raz sie nie zalacza?

czy jak wsadze od innego auta panel klimatyzacj przed czy polifta wszystko bedzie dzialac?

Opublikowano

Chyba nie dochodzi prad do zaworu wody.

Wzielem zarowke H1 i H7 i sprawdzilem tak te 2 kable i nic zero reakcji zarowki?

Jak sprawdzic czy zawor dziala mozna podpiac jakos pod akumulator bezposrednio???

Czy w przekaznikach (skrzynce) pod maska jest jakis od tego zaworu zeby sprawdzic?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

zawór podłączony na krótko cyka i słychać jego pracę.

jak dmuchniesz w rurkę to nie ma przelotu przy załączonym.

nie podpinaj żarówek h7 bo tam bardzo cienkie kabelki idą i upalisz coś albo przekaźnik rozwalisz.

takie rzeczy to się woltomierzem sprawdza :duh:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

Opublikowano

Problem rozwiazany, jestem zly i zadowolony.

Zona miesiac temu byla na zakupach,zadzwonila ze niemoze samochodu otworzyc.Problem byl z modulem komfortu.

Wtedy na szybko sprawdzalem wszystkie bezpiecznii, pech chcial ze niewlozylem na miejsce nr. 62 i to on byl winowajca niebylo zasilania :mad2: :mad2:

:mrgreen: :duh:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnie moje pytanie w tem.

Kluczyk przekreckony w pozycje 2 tak zeby dmuchawa chodzila,OTWIERAM maske i nieslysze pompki przy filtrze paliwa tylko zawor wody caly czas pracuje i cyka(czyli zamyka otwiera). Czy tak ma byc ? czy zawor powinien pracowac dopiero po odpaleniu samochodu ?