Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, szukam dla żony auta z napędem 4x4 i znalazłem zadbane 325xi. Auto jest z 2002 roku w automacie, mam pytanie do was jak prowadzi się te auto w zimę i jak działa kontrola trakcji w tym roczniku bo z tego co się orientuje było jeszcze starsze ASP.
Spolszczenie CCC na PW ;)
Opublikowano
czyli, rocznik nie miał nic do kontroli trakcji? a jak z awaryjnością automatów?
Opublikowano

mial, od pewnego roku i miesiaca weszlo dsc do konca produkcji e46

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Automaty są lepsze niż te z diesla i z tego powodu ....wymiana używanego nie kosztuje majątku. Jest po prostu niski popyt na te skrzynie.
Opublikowano
Ok, powiedz mi jeszcze jak się sprawują te silniki, i jak z trwałością dołączanego przedniego napędu? To będzie pierwsza benzyna u nas, więc mam małą wiedzę na ich temat.
Opublikowano
W E46 jest napęd stały, przy czym moc i moment przekazywane są następująco 62% tył 38% przód. Jak dla mnie w zimę i w deszczu po prostu bajka. Jechałem w deszczowy dzień kolegi 320d i na łuku zapaliła mi się trakcja i aż się zdziwiłem, bo u mnie coś takiego nigdy nie miało miejsca :)
Opublikowano

Problem w przednim napędzie mogą sprawić jedynie półosie. Przy kupnie trzeba zwrócić na nie uwagę. Nowe kosztują majątek, ale można regenerować na bazie części które są dostępne (przeguby). Trzeba sprawdziić także skrzynię rozdzielczą. Urządzenie ma budowę tak prostą jak cep, ale niestety mogą występować luzy "na zębach" a tego zregenerować się nie da.

Silnik. Starzy Górale twierdzą, że podobno biorą olej te silniki. Nie wiem, nie znam się , zarobiony jestem :)

Opublikowano
W E46 jest napęd stały, przy czym moc i moment przekazywane są następująco 62% tył 38% przód. Jak dla mnie w zimę i w deszczu po prostu bajka. Jechałem w deszczowy dzień kolegi 320d i na łuku zapaliła mi się trakcja i aż się zdziwiłem, bo u mnie coś takiego nigdy nie miało miejsca :)

To mnie pozytywnie zaskoczyłeś, myślałem że jest dołączany w razie poślizgu, dzięki wszystkim za porady!! :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie nie, to nie golf i te nowsze auto. Napęd roździelany jest cały czas. :D. Raz kiedyś jechałem 330xi i powiem że bajka. Ale jak się na co dzień jeździ tylko tylnym napędem, to zimą zawsze 4x4 to bajka, nawet w golfie. Kolega zwrócił uwagę na skrzynię roździelczą i półosie. I to prawda. Praktycznie każdy kto miał IX powie to samo. Jeśli to jest sprawne, to nie pożałujesz.

PZDR>

Opublikowano
Witam. zaliczka za auto już wpłacona :D Powiedzcie mi jakie oleje dodatkowo wymienia się w 4x4, Silnikowy i płyn chłodniczy zmienię od razu, wiem, że pozostanie mi jeszcze w automacie. Co jeszcze pozostaje do wymiany?
Opublikowano

w dyferencjale mozesz zmienic

Opublikowano
Witam autko zakupione :D Mam tylko pytanie odnośnie automatu, czy podczas puszczenia hamulca na wzniesieniu auto powinno podjechać? Ponieważ nie stacza się w dół tylko stoi w miejscu, muszę lekko dodać gaz.
Opublikowano

na rownym napewno powinno sie toczyc powoli

Opublikowano
Na równym się toczy, zastanawia mnie tylko jak jest na wzniesieniach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie powinno zjezdzać, podjeżdżać nie bedzie pod górę. Trzeba dodać gazu. Przynajmniej mój tak ma.
Opublikowano
Czyli działa prawidłowo, dzięki za odpowiedzi :cool2: