Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od jakiegoś czasu zauważyłem że ze skrzynią zaczyna się coś dziać. od kupna było tylko delikatne szarpnięcie przy zmianie z 3 na 4 lub 2 na 3 i nie zawsze ale pojawiały się wachania obrotów w czasie jazdy, na dodatek samochód zaczął zastanawiać się nad zmianą biegu a teraz wyskoczył komunikat ze skrzynia działa w trybie awaryjnym i po wrzuceniu D auto nie rusza z miejsca, ze skrzyni wydobywa sie nie miły dzwięk tak jakby piszczenie czy rzężenie, dopiero przy 2tys obrotów samochod delikatnie zaczyna ruszac. na biegu wstecznym wszystko jest ok. auto ma przejechane 190tys km udokumentowane i chyba nigdy nie był wymieniany olej w skrzyni. czy sama wymiana oleju i filtra pomoże? czy może to być wina sprzęgła hydrokinetycznego ? nigdy wczesniej nie miałem automatu czy w promieniu 100km od konina jest ktoś kto jest dobry w naprawie automatu ? czy ktoś miał już taki przypadek ? ile kosztuje taka wymiana oleju? bo nie znalazłem nic na forum. proszę o pomoc :(
Opublikowano
olej już raczej nie pomoże, naprawa automatu 3-4tys bez względu na to co się zepsuło. Najprościej i najtaniej kupić skrzynię z anglika (1000-1500zł) podmienić i latać dalej.
Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu ;)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Miałem zmienić skrzynie według zalecenia mechaników ale zauważyłem wyciek oleju z chłodnicy oleju asb. chłodnica została naprawiona (zaspawana dziurka która była wielkości łepka od szpilki) wymieniony olej i filtr, skasowany tryb awaryjny asb i auto zmienia biegi jak nowe nawet nie czuć kiedy przerzuca. skrzynia działa idealnie. Wniosek z tego taki ze lepiej sprawdzić samemu co możliwe niż liczyć na pomoc ze strony mechaników którzy w większości oszukują i czekają jak sępy na ludzi ktorzy nie mają pojęcia o samochodach. Nie powiem że każdy mechanik to oszust ale większość tylko czeka na pieniądze z naszych kieszeni. mnie kosztowało to tylko tyle ile kosztuje wymiana oleju i filtra (300-450zł) a nie jak powiedzieli mi mechanicy ktorzy zajmują się naprawą asb 2500-3000zł naprawa mogłaby tyle kosztować ale po co naprawiać coś co jest dobre lub dać się oszukać.

Pozdrawiam

Opublikowano
Fajnie, że udało się zaoszczędzić. Jednak olej i filtr wymień. Ja regenerowałem skrzynie i mój magik zaleca wymianę oleju i filtru co 80-100 kkm. Pzdr.