Skocz do zawartości

Po odpaleniu E46 320d (2003r) puszcza przez chwile niebieski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w tytule problem pojawił sie ostatnio. Ogólnie auto teraz jest bardzo mało używane (max 800km/miesiąc). Zaczęła puszczać niebieski dymek jak postoi dłużej nieodpalana, może to być spowodowane tym że podczas ostatniej wymiany oleju niestety nie wymieniłem odmy, a poprzedni właściciel nie wiadomo czy wogóle tam zaglądał kiedykolwiek?

Czy żeby wymienić teraz ewentualnie całą odmę muszę też od razu spuścić olej?

Opublikowano
Na początek wymień odmę, nie musisz spuszczać żadnego oleju. Robota jest banalnie prosta i zrobisz sam. Oczywiście przez zatkaną odmę jak najbardziej może puszczać dymka.
Opublikowano
Właśnie tak czytam i jeśli faktycznie nie trzeba sie z olejem bawić to mogę to chyba nawet zaraz zobaczyć, mam nadzieje że to wina tej odmy jest bo chce spokojnie tym autkiem do lata pojeździć i wymienić na jakiegoś Batmana
Opublikowano
na 100% odma przerabiałem to w kolegi bmw 320/150ps objaw był ten sam.Jest tam w środku taka membrama była przyklejona i nie pracowało ta jak powinno w naszym przypadku wszystko wyczyściliśmy i gra
Opublikowano
Rozebrałem to, i mam ten starszy filtr więc zamówiłem nowy, mam nadzieje że po wymianie wszystko wróci do normy.
Opublikowano
Mam taki sam objaw, a jeżdżę dużo. Bąk pojawia się tylko przy chłodniejszych dniach poniżej 10 stopni. Odma wymieniana na nową a właściwie plastikowy separator kompletny z obudową jakieś 25tyś km temu. Świece i sterownik nowe beru, turbo też.
Opublikowano

jesli auto przy pierwszym odpaleniu tylko po nocy puszcza delikatny dymek przy niskich temp to nie ma powodów do obaw

gorzej jesli puszcza takiego bąka jak jest cieplo czy na ciepłym silniku

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg