Skocz do zawartości

e46 LPG automat problem ze skakaniem obrotów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od niedawna jestem wlascicielem bmw e46 318i przebieg 250 000 km. Dzis rano poczułem coś niepokojącego. Gdy auto jest na D lub R na postoju obroty skaczą w granicach 300-400 obrotów. Jeszcze dziś rano widziałem przez chwilę kontrolkę niskiego poziomu płynu chłodzącego. Podczas jazdy nie ma najmniejszych problemów. Co to może być?

Opublikowano

Czy na pewno

lub R
może miałeś na myśli ;P

Mnie jak

widziałem przez chwilę kontrolkę niskiego poziomu płynu chłodzącego

to dolewam płynu .

Temat często poruszany to na forum sporo na ten temat znajdziesz.

Może tu zobacz viewtopic.php?f=68&t=136129

A sprawdzałeś na odpiętej przepływce ?

Sprawdzić nieszczelności na przewodach.

A jak sam nic nie zdziałasz to podłączyć pod kompa z programem do BMW a nie takich uniwersalnych bo tz fachowcy od Fiata 126p wymienią Ci pół auta.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Dolanie płynu chłodniczego załatwiła sprawę, ale obawiałem się najgorszego, ponieważ wczoraj, w związku z mokrymi asfaltami w moim mieście trochę się nim pobawiłem. Jeszcze jedno mnie niepokoi. Płyn był uzupełniany1,5 tyg temu. Możliwe że wyciek?
Opublikowano
Dolanie płynu chłodniczego załatwiła sprawę, ale obawiałem się najgorszego, ponieważ wczoraj, w związku z mokrymi asfaltami w moim mieście trochę się nim pobawiłem. Jeszcze jedno mnie niepokoi. Płyn był uzupełniany1,5 tyg temu. Możliwe że wyciek?

skoro dolewałeś płyny 1,5 tyg. temu a teraz znów go masz mało to odpowiedź jest tylko jedna....możliwe, że masz wyciek sprawdź to koniecznie.

Opublikowano
Najczęściej płyn ucieka z okolic termostatu lub chłodnica u podstawy.Po płynie zostaje charakterystyczny różowawy nalot także dobrze przejrzyj układ chłodzenia.Co do falujących obrotów (przypuszczam,że działo się to na gazie) to oczywiste że jak jest mało płynu i parownik zapowietrzony to wtedy dzieją się takie rzeczy