Skocz do zawartości

gdzie znajduje sie filtr węglowy od oparów paliwa? 3.0si

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jest jedno wyjście z sytuacji. Zatankować do pełna, zakręcić i nie ruszać korka paliwa aż paliwo nie zejdzie do 1/4 baku. Od czasu jak nie pozwalam zejść poziomowi paliwa poniżej 1/4 błędu nie mam. Tylko masz w pamięci kompa błąd ( ale check-a nie wywala ), odnośnie niewłaściwego poziomu paliwa. Kilometry przybywają, a paliwa nie ubywa. Komp. wtedy trochę głupieje, myśli że jest czujnik od poziomu paliwa uszkodzony.
Opublikowano
Mogę potwierdzić to co kolega jerzy.h69 pisze. Ja też tankuję do pełna i mam spokój z tym błędem.
Opublikowano
Oki spróbuje zatankować do pełna a czy nie sądzicie, że podczas jazdy na lpg nie działa system evap czyli opary które idą do filtra węglowego powinny przez zawór zostać skierowane do kolektora i tam dopalone a na lpg ten zawór nie dział i wywala błąd bo mi błąd wyskakuje jak jadę powiedzmy 50 km na lpg a na krótkich dystansach nie bo wiadomo na początku na benzynie zawsze jade dopóki się nie zagrzeje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mój błąd to dokładnie p0444 Układ odprowadzania par paliwa, obwód ster.zaworu oczyszcz.- przerwa

Więc może faktycznie ten zawór szwankuje ale na benzynie jak jade to nie wyświetla błędu na gazie check i ten błąd po przełączeniu na benzynie check ginie po kilku odpaleniach auta

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam więc tankowanie pod korek pomagało dość długo teraz niestety nawet po zatankowaniu błąd wyskakuje wydaje mi się że to wina gazu czy istnieje jakiś emulator albo coś co by obeszło ten zawór dopalania par paliwa bo na gazie to na logikę nie działa a jak nie działa to wywala cheka i błąd p0444 układ odprowadzania par paliwa zawór sterujacy kasuje sam sobie to programem diagnostycznym Icarsoft ale drażni mnie to bo już teraz po 100 km się włącza dziś 3 razy kasowałem trasa 600 km.

pozdrawiam

Opublikowano

Po licznych tel w sieci STAG dostałem odpowiedz , że czasem głównie w BMW ze stanów tak się dzieje i że na gazie ten zawór działa a mój sterownik Qmax posiada funkcje kasowania automatycznie błędu nie mającego wpływu na prace silnika więc pojadę do gazownika żeby mi ten błąd zaznaczył do kasowania. Więc jesli wasz sterownik posiada taką funkcję to zaznaczcie ten błąd do kasowania i nie musicie już lać pod korek.

Pozdrawiam

Opublikowano
Czy nikt nic nowego nie da wszyscy tylko przegladają ten wątek bo mają problem a nikt nic nie pisze Panowie zalogujcie się na forum i napiszcie każdy na tym skorzysta.:)
Opublikowano

Kupiłem zawór odpowietrzania par paliwa spalanych w kolektorze jak wymienię to napisze o efektach aha nowy korek wlewu nic nie pomógł dalej błąd p0444 :mad2:

Jak to nie pomoże to w sterowniku od gazu zaznaczę do kasowania ten błąd i tyle

• 1 miesiąc temu...