Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Temat pewnie trywialny, ale szukałem i nie znalazłem nic podobnego więc będę pierwszy i spytam:

- Jakie polecacie filtry powietrza, paliwa, oleju?

- Warto dorzucić grosza do czegoś droższego czy nie ma to znaczenia?

Wole nie brać bezpośrednio od mechaników z oczywistego względu (ceny).

Opublikowano
bosch, beru, mann, deplhi, ferodo, valeo i no-name to są firmy jakie ja używam i oleje Castrol-a

A ceną sugerować się? Działa tu zasada droższe = lepsze?

Opublikowano
Zamienniki mają czasami dziwną konstrukcje i nie pasują jak ori ..Poza tym nie spełniają swoich 100% funkcji ..Moge polecić Ci produkty firmy Mann jeżeli chodzi właśnie o filtry robią solidnie i są dobre
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Filtr oleju koniecznie z najwyższej półki polecam Bosch lub Mann, paliwa też lepiej coś porządnego, a przynajmniej nie najtańszy.

Filtr powietrza może być nawet filtron (tutaj już nie trzeba strzelać w najdroższe, tylko systematycznie wymieniać z resztą jak i pozostałe filtry, po prostu o nim nie zapominać), co do oleju to NIE polecam Castrola. Zdecydowanie lepiej dopłacić i kupić Valvoline!!!

Opublikowano

skorzystaj z tego sklepu, napisz do handlowca wyceni wszystko co trzeba, kupuje u nich zawsze jak czego potrzebuje, dobre ceny, świetna obsługa,

http://www.czescidobmw.pl/

co do oleju to zapomnij o Castrolu , moim zdaniem jest trzech producentów produkujących najlepszy olej - Millers, Amsoil, Fuchs ( mam benzynę i jeżdżę na Race pro S - rewelacja ale tylko do benzyny )

Opublikowano

Szkoda, że nie mają katalogu części do jedynek ale skoro polecasz napisałem prośbę o wycenę takich filtrów : ) - Dzięki za info!

Co do oleju..

Hm BMW oficjalnie poleca Castrola.. coś jest z nim nie tak? Skąd takie negatywne opinie?

Opublikowano
oficjalnie poleca bo na tym zarabia i to nie mało, moim zdaniem Castrol to marketówka jeśli zależy Ci na najlepszym oleju to polecam marki jakie wymieniłem wcześniej, wszystkie to najwyższa półka, specyfikacja ich przekracza wymogi BMW
Opublikowano
Castrol is the best :8) Na korku oleju jest napis Castrol, ale każdy leje jaki uważa za lepszy. Wole zalać Castrol-a i wymieniać co 5-10k km niż zalać najlepszy i wymieniać co 15-25k km bo właściwosci jego na pewno są gorsze bo większy przebieg wypracował plus różne pyłki i metale, które są w silniku. Dodam że znajomy pracował zagranicą przy produkcji olejów i mi opowiadał jak to dokładnie wygląda.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Castrol is the best :8) Na korku oleju jest napis Castrol, ale każdy leje jaki uważa za lepszy. Wole zalać Castrol-a i wymieniać co 5-10k km niż zalać najlepszy i wymieniać co 15-25k km bo właściwosci jego na pewno są gorsze bo większy przebieg wypracował plus różne pyłki i metale, które są w silniku. Dodam że znajomy pracował zagranicą przy produkcji olejów i mi opowiadał jak to dokładnie wygląda.

Poczytaj kolego opinie o Castrolu.... 9/10 odradza lanie catrolu. A wymiana, co 5tyś km to jakaś głupota, musiałbym co 2 miesiące zmieniać olej...

Uważam, że najlepiej zalewać lepszy olej niż castrol (ja jestem zwolennikiem Valvoline, wszystkie moje auta i motocykl na nim jeżdżą) i wymieniać dokładnie co 15tyś km lub raz do roku.

Opublikowano

Dyskusje na temat oleju na forum są dość powszednie i ile firm olejowych tyle opinii a każdy broni swojej.

Oczywiście Castrol jest olejem stosowanym nie tylko przez BMW więc i taki zły nie jest chociaż ja go nie stosuję.Wolę Motul :cool2: :cool2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
w hondyie CR250R robilem porwnanie olejów... castrol i motul.... i motul o tych samych parametrach mniej zuzywa tłok.... ale to crossowka a w aucie wg mnie nikt nie jest w stanie odczuć róznicy miedzy olejami z tej samej półki.... a odczucia subiektywne na tym ciszej na tamtym glosniej to bzdury.. zawsze jak zminimy na swiezy bedzie ciut inaczej.... ale również używam motula... zarówno w jedynce jak i piatce...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oj przepraszam, w e46 po zmianie z castrola na valvoline spadła "konsumpcja" oleju o ponad połowę i przestały hałasować regulatory wałków rozrządu (vanosy)... dlatego tak mocno obstawiam valvoline i krytykuję castrola.
Opublikowano
oczywiscie zmieniales na olej o tej samej lepkości i tej mowimy o tej samej klasie oleju tak?? spełniający te same normy wg. bmw?? co do konsumpcji oleju.... moze płukanka?? moze nagar siedzi w zgarniaczach olejowych?? ja swój płucze co wymiane oleju.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nigdy nie płuczę silnika przy wymianie oleju.

Olej valvoline który używam to:

http://www.valvolineeurope.com/polish/products/engine_oils/synpower/cid%281830%29/synpower_xl-iii_5w-30

Castrola używałem takiego:

http://castroledge.pl/oleje/5w-30

Więc ta sama lepkość... a jednak różnica między nimi jest i to spora... poza tym valvoline jest droższy o około 8pln /litr

Z resztą ktoś na forum pisał, że valvoline ma wyższą temperaturę spalania, i pewnie dlatego użycie się zmniejszyło.

Ja na pewno już do castrola nie wrócę, wolę wydać parę złoty więcej i już :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
przejeździłem 118d 100tys km i wymianiałem co roku filtry Filtron. Niedrogie i jakościowo niezłe. polecam

Popieram. Ostatnio też zakupiłem filtry Filtrona - kabinowy (węglowy) i powietrza. Mają bardzo duży wybór. Bardzo dobre jakościowo filtry. Z czystym sumieniem mogę polecić.

Solidne działające Stare POLSKIE TELEFONY RWT/T4 /wyprzedaż kolekcji/. Doskonałe jako ozdoba mieszkania, kancelarii, gabinetu lub biura

Więcej w linku: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=4319457

/Dla forumowiczów BMW-klub.pl możliwy rabat/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jeśli chodzi o filtron to faktycznie można śmiało je polecać filtry powietrza i kabinowe, w przypadku filtrów oleju wybrałbym np. Boscha lub Mana...

Sam używałem filtrów oleju filtrona, ale w poprzednim e46 zdarzyło mi się, że po przebiegu około 12tyś od wymiany z obudowy filtra oleju dochodziło czasem dziwne świszczenie?! Po wymianie oleju i założeniu filtra boscha, dźwięk więcej się nie pojawił. Nie piszę, że na pewno to była wina filtra oleju, ale po prostu takie zjawisko zaobserwowałem....

Opublikowano

Dobór filtrów w głównej mierze zależy od czasów między przeglądami oraz eksploatacji auta.

Jeżeli są to okresy 10-12 tyś. to można stosować tańsze zamienniki, jeżeli 30 tyś. to zaleca się wybierać filtry lepsze.

Są również w ofercie filtry szczególnie powietrza dla trudnych warunków. Nie mówię tu o sportowych :)

Ja z doświadczenia mogę polecić Bosch, Mann-Filter, Filtron. Z lepszych Knecht, Purflux.