Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko odnośnie kodeksu drogowego.

Żeby nie było również nie porozumień chcę powiedzieć że nie jestem jakimś piratem drogowym, jednakże dosyć dużo jeżdzę, szczególnie w trasie a nie po mieście i niestety uzbierało mi się troszkę punktów karnych.

Czy ktoś orientuje się w jaki sposób punkty się kasują, bo słyszałem kilka wersji. A mianowicie:

1) kasują się po roku od otrzymania mandatu;

2) kasują się po roku od otrzymania mandatu pod warunkiem, że w tym okresie nie dostaniemy kolejnego mandatu bo wtedy ten okres wydłuża się o kolejny rok;

3) kasują się z początkiem roku kalendarzowego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy nie jest tak przypadkiem?? "kasują się po roku od otrzymania mandatu pod warunkiem, że w tym okresie nie dostaniemy kolejnego mandatu bo wtedy ten okres wydłuża się o kolejny rok"??
Opublikowano
Witam

Punkty ,na bank, kasuja sie po 12 miesiacach od ich otrzymania

Właśnie tak, bo inaczej to by duuuzo ludzi potracilo juz prawka :)

A jak uzbierasz kolekcje, to teścik aby odzyskac prawko, ale o tym to juz nie wiem za wiele jak to jest.

A tak z ciekawości zapytam ile to kolega Gelerth nazbierał :?: :norty:

Opublikowano
ja nazbieralem 30. I jedzilem z takim prawkiem 2 lata, po Polsce i Europie- 50 000 km zrobilem, i 2 stluczki mialem. Wszystko jednak szczesliwie sie dla mnie skonczylo, a w zeszlym roku- zdalem. Nie polecam tego, jak przekroczyles 20 to idz na kurs do drogowki- za 300 zl i chyba 16 godz kursu odejma Ci pare pnkt a jak przekroczyles "punkt K" to idz i zdaj.
Opublikowano
ja nazbieralem 30. I jedzilem z takim prawkiem 2 lata, po Polsce i Europie- 50 000 km zrobilem, i 2 stluczki mialem. Wszystko jednak szczesliwie sie dla mnie skonczylo, a w zeszlym roku- zdalem. Nie polecam tego, jak przekroczyles 20 to idz na kurs do drogowki- za 300 zl i chyba 16 godz kursu odejma Ci pare pnkt a jak przekroczyles "punkt K" to idz i zdaj.

Oj, to szalałeś, szalałeś. I nie zabrali ci prawka przy mandacie, w którym przekroczyłeś limit punktów :?: To bardzo dziwne... Bo raczej tak powinni robić.

To naprawdę nie masz się czym chwalić. I do tego jeszcze te stłuczki... to chyba niezbyt bezpiecznie jeździsz. Ty naprawde jesteś BAD boy :wink:

Ale jak to kiedyś widziałem podpis na forum: 'Kierowca BMW bez punktów karnych? No chyba, że uciekł...' Albo coś w tym stylu.

Opublikowano
to nie tak. Prawka nie zabrali bo nie sprawdzili konta tylko dali mandat i pojechali, przyszlo pismo po 2 tyg- skierowanie na egzamin. Poszedlem z marszu bo myslalem ze zdam i... 9 bledow. No to przekladalem nastepny egzamin... na nastepny miesiac... i tak zlecialo. I nie chwale sie, wprost przeciwnie- napisalem ze lepiej isc i od razu zdac, teraz widze jakie moglyby byc konsekwencje np wypadku itd.
Opublikowano

JJ -> Just Joking

Nie miałem zamiaru cię obrażać, ja sam mam na koncie 6pkt. po jednym zatrzymaniu :oops:.

A co do stłuczek, to niewiem jak to było, czy to była twoja wina, czy kogoś innego :?: Bo nawet jak ty dobrze jedziesz, to ktoś inny cię stuknie. Niedawno koleś skasował służbowe auto mojego kumpla, bo gadał przez telefon i nie widział co się na drodze dzieje.

Opublikowano

Szozdul dobrze gada. Punkty sie kasuja po roku tylko ze w tym czasie nie mozesz dostac kolejnych bo zaczyna sie od nowa. wiem na własnym przykładzie.

pozdrawiam

Opublikowano
Szozdul dobrze gada. Punkty sie kasuja po roku tylko ze w tym czasie nie mozesz dostac kolejnych bo zaczyna sie od nowa. wiem na własnym przykładzie.

pozdrawiam

Nieprawda, tak jest u wroga...

A u nas?

§ 6. 1. Organ prowadzący ewidencję usuwa z ewidencji punkty przyznane na podstawie wpisu ostatecznego:
(...)
3) jeżeli od dnia popełnienia naruszenia upłynął rok, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które liczba punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24 punkty, a w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 ustawy - 20 punktów;

Zrodlo:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 20 grudnia 2002 r.

w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego.

(Dz. U. z dnia 30 grudnia 2002 r.)

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano

pozdrawiam

Nieprawda, tak jest u wroga...

A u nas?

§ 6. 1. Organ prowadzący ewidencję usuwa z ewidencji punkty przyznane na podstawie wpisu ostatecznego:
(...)
3) [b]jeżeli od dnia popełnienia naruszenia upłynął rok[/b], chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które liczba punktów ostatecznych i wpisanych tymczasowo przekroczyła 24 punkty, a w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 ustawy - 20 punktów;

No i właśnie na jedno wychodzi, po roku od dostania punktów karnych są one kasowane, ale jak złapiesz w czasie tego roku następne punkty, to znowu od tej daty zaczyna sie od nowa rok, który trzeba odczekać, inaczej będzie jak przekroczysz dozwoloną ilość punktów.

Pozdrawiam
Opublikowano
No i właśnie na jedno wychodzi, po roku od dostania punktów karnych są one kasowane, ale jak złapiesz w czasie tego roku następne punkty, to znowu od tej daty zaczyna sie od nowa rok, który trzeba odczekać, inaczej będzie jak przekroczysz dozwoloną ilość punktów.

Otóż nie. Tylko przeczytaj dokładnie.

Art. 130.

(...)

2. Punkty za naruszenie przepisów ruchu drogowego wpisane do ewidencji usuwa się po upływie 1 roku od dnia naruszenia, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć przypisana liczba punktów przekroczyłaby 24 punkty lub w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 - 20 punktów.

(...)

Co oznacza, że jak będziesz miał 6 pt. i to za jednym razem, to NIE przedłużą ci ich o rok jak za pare miesięcy znowu dostaniesz 6 pt.

A dla jasności dodam:

Art. 140.

1. Decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdem silnikowym wydaje starosta w razie:

• (...)

3. przekroczenia, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego; decyzja o cofnięciu uprawnienia wydawana jest na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji;

(...)
Opublikowano

Interpretacja prawa nie zawsze jest łatwa, ja to rozumiem tak, bo w poprzednim poście może się nie wyraźnie do końca wyraziłem:

Jeżeli dostanę 6 punktów karnych w marcu 2006 roku to zgodnie z ustawą zostaną one skasowane w marcu 2007 roku, to pierwsza sprawa, ale jak w kwietniu 2006 dostane kolejne 6 punktów to rozumiem, że te 6 punktów będzie obowiązywało do kwietnia 2007 roku, czyli bede miał 12 punktów karnych. A kiedy w marcu 2007 roku skasuje się pierwsza ilość zdobytych 6 punktów to do kwietnie pozostanę jeszcze z 6 punktami z kwietnia.

Czy dobrze to rozumiem?

Pozdrawiam
Opublikowano
Interpretacja prawa nie zawsze jest łatwa, ja to rozumiem tak, bo w poprzednim poście może się nie wyraźnie do końca wyraziłem:

Jeżeli dostanę 6 punktów karnych w marcu 2006 roku to zgodnie z ustawą zostaną one skasowane w marcu 2007 roku, to pierwsza sprawa, ale jak w kwietniu 2006 dostane kolejne 6 punktów to rozumiem, że te 6 punktów będzie obowiązywało do kwietnia 2007 roku, czyli bede miał 12 punktów karnych. A kiedy w marcu 2007 roku skasuje się pierwsza ilość zdobytych 6 punktów to do kwietnie pozostanę jeszcze z 6 punktami z kwietnia.

Czy dobrze to rozumiem?

Exacly :!:

That's right.