Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas ostatniej zabawy z alternatorem, stwierdziłem, że pompa wody ma luz - nie osiowy tylko góra dół.

Jako, że auto ma już 9 wiosen i nakulane 245kkm, to chyba należałoby ją wymienić.

Jeśli chodzi demontaż pompy to chyba sobie jakoś poradzę.

Rozumiem, że korek spustowy płynu znajduje się gdzieś od spodu chłodnicy.

Znalazłem poniższy sposób odpowietrzania układu chłodzenia.

1. Odkręcić śrubę odpowietrzająca przy korku chłodnicy.

2. Nalewamy nowy płyn do momentu gdy ukaże się w korku odpowietrzającym.

3. Zakręcamy korek odpowietrzający.

4. Uruchamiamy zostawiając go na biegu jałowym (korek od chłodnicy odkręcony , ogrzewanie na max).

W miarę nagrzewania silnik samoistnie się odpowietrza w miedzy czasie dolewamy płynu jak wskaźnik poziomu opadnie na dno.

5. Po ok 15 minutach (termostat się otworzy ) dolewamy płyn wg wskazań pływaka zakręcamy korek i 4000 obr/min przez ok 30 sek.

6. Wyłączamy silnik ostrożnie odkręcamy korek.

7. Sprawdzamy stan ewentualnie dolewamy.

Proszę o jakieś uwagi, wskazówki dotyczące wymiany.

Czy opisany sposób odpowietrzenia jest ok?

Czy jest tylko jeden korek odpowietrzający?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak chcesz wymienić prawie cały płyn to na bloku po jego lewej stronie jest dodatkowo korek spustowy. Żeby wyjąc bez problemu pompę na jej obudowie są dwa otwory w które wkręca się śrubki /chyba tego samego wymiaru którymi jest przykręcona sama pompa/ i wtedy wkręcane śrubki wypychają pompę z otworu. Przy okazji możesz sprawdzić rolki napinacza, jak się kręcą i grzechocą to do wymiany. Nowe praktycznie po przekręceniu ręką rolki nie robią pełnego obrotu.
Opublikowano

Płyn był wymieniany rok temu.

Myślę nawet czy nie wlać ponownie tego co spuszczę.

Płynu chcę spuścić tylko tyle ile trzeba tzn. najlepiej do poziomu pompy.

Rolki i napinacz mają może z 15kkm.

O śrubach wkręcanych w pompę celem jej wyciągnięcia wiem.

Dzięki za wskazówki.

Ile km pompa wody w M54 wytrzymuje?

Opublikowano
110kkm :shock:

W takim razie 240kkm to dobry wynik.

Jak na trzecią pompę to nie wiem....

Opublikowano
110kkm :shock:

W takim razie 240kkm to dobry wynik.

Jak na trzecią pompę to nie wiem....

Nie rozumiem. :?:

Przejechałem na tej pompie 150kkm, auto kupione w 2007r. z przebiegiem 95kkm w Monachim i w niemieckiej historii serwisowania nie ma nic o wymianie pompy.

Historia niemiecka z ASO zgadza się z wpisami w książce serwisowej. Więc sumując te trzy fakty pompa przejechała 245kkm.

No chyba, że była wymieniana w niemczech i nie ma tego w historii, ale to mało prawdopodobne, bo niemcy wpisali wymianę np. cewki zapłonowej, zatrzasku tylnych siedzeń i opon.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie polecam wymiany pompy z powodu lekkiego luzu jeżeli nie podcieka, ja zrobiłem ten bląd i nowa ori po 2 latach / 20tkm też ma lekki luz, stara miała po 170 tkm w idelnym stanie wirnik plastikowy, a plastik miał jeszcze elastyczność
Opublikowano
Taki żarcik :)

No to Ci sięudał. :)

nie polecam wymiany pompy z powodu lekkiego luzu jeżeli nie podcieka, ja zrobiłem ten bląd i nowa ori po 2 latach / 20tkm też ma lekki luz, stara miała po 170 tkm w idelnym stanie wirnik plastikowy, a plastik miał jeszcze elastyczność

Nie mam doświadczenia, ale mam wrażenie, że luz jest duży, tak ze 2 może 3mm.

Oprócz tego wydaje mi się, że wydobywają się z niej jakieś dziwne odgłosy - tak jak bym miał świerszcza pod maską.

Metoda na odpowietrzenie układu ok?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
o to duży luz mi chodziło o taki lekki poł mm, metoda odpowietrzania ok, zajmuje się mechaniką na codzień i ten silnik nawet nic nie robiąc sam się odpowietrza
Opublikowano
nie polecam wymiany pompy z powodu lekkiego luzu jeżeli nie podcieka,

Tak, ale nie bał byś się jechać na takiej pompie w długą trasę? Ja bym się czuł strasznie niepewnie :) U mnie jest jeszcze stety czy niestety oryginalna pompa która ma prawie nalatane 300tys i jeszcze luzu żadnego nie ma i sam się zastanawiałem nad wymianą zapobiegawczo bo ma już kupę lat i znaczny przebieg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie pompa od chwili jak zaczęła świergotać do momentu jak się rozleciała zrobiła z 10km przy przebiegu ~120kkm. To było pierwsze 10km z ~800km które zrobiliśmy wtedy na wycieczce. Dobrze, że się rozpadła 10km od domu, a nie 400km. Akurat to jedna z wyjątkowo tanich części oryginalnych więc nie było dramatu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie polecam wymiany pompy z powodu lekkiego luzu jeżeli nie podcieka,

Tak, ale nie bał byś się jechać na takiej pompie w długą trasę? Ja bym się czuł strasznie niepewnie :) U mnie jest jeszcze stety czy niestety oryginalna pompa która ma prawie nalatane 300tys i jeszcze luzu żadnego nie ma i sam się zastanawiałem nad wymianą zapobiegawczo bo ma już kupę lat i znaczny przebieg

to wyjmij ją i zobacz stan wirnika i wszystko, to co fabryka montowała zawsze było najmocniejsze

Opublikowano

Pompa wymieniona bez namniejszych problemów.

W zasadzie nie ma co opisywać.

Niestety podczas nalewnia płynu do zbiorniczka wyrównawczego połamałem miarkę poziomu, tą pomarańczową.

Czy można dokupić samą miarkę?

Kupowanie nowego zbiornika nie uśmiecha mi się.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
"Trochę" inny silnik, ale polecam sprawdzanie pompy przed wyjazdem w dłuższą trasę..sam się o tym przekonałem, przy ostatnich 800 km trasy powrotnej lekko ponad 2000 km w jedną stronę, jak pierwszy raz ujrzałem kontrolkę niskiego stanu płynu, po dolaniu wytrzymała już tylko 200 km i byłem lekko załamany w niedzielny poranek u naszych zachodnich sąsiadów..jakimś cudem udało sie załatwić w niedzielę używaną i obyło się bez lawety. Moja była fabryczna..

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.