Skocz do zawartości

328i separator oleju - wymieniać profilaktycznie czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wymieniony w temacie samochód z przebiegiem około 280 tys. km. Nie wiem czy kiedykolwiek separator był wymieniany. Na razie nic złego się z nim nie dzieje, ale idzie zima i wiadomo co oznacza zamarznięta odma. Zastanawiam się czy warto wymienić go profilaktycznie. Z drugiej strony, wymiana jest dość uciążliwa, bo trzeba odkręcić kolektor dolotowy, a i sam separator do najtańszych nie należy.

Jakie są Wasze opinie i doświadczenia w tym temacie?

Opublikowano

Jak kiedyś filterki odmy były papierowe to zalecano wymieniać co 50tys a całą odmę co 100tys.

A obecnie z plastikowym separatorem ? to przynajmniej wymyć co 50tys.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano

Powiadasz

a i sam separator do najtańszych nie należy

Jak to dasz mechanikowi to 300zł + odma zwykła 141zł lub zimowa +317zł + rurki chyba 3 po 100zł do tego dojdzie wymiana oleju i filtr + 220zł

Hmm... to prawie 1150zł a to tylko sprawa odmy a gdzie są inne profilaktyczne naprawy ?

Bi jak auto ma już swoje lata i kilometry to sie nie da oszukać kiedyś jedno po drugim trzeba zrobić.

Gdzie te stare czasy co mi w latach 1980 w 126p nic nie zamarzało i tylko raz palec rozdzielacza sie ułamał , a byłbym zapomniał o gałkach co się wyrabiały.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.