Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Próbowałeś denaturatem?

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano

Narazie tylko benz ekstr

Denaturat nie udzkodzi lakieru?

Dodam ze slad jest dosc stary, ma ponad rok

Opublikowano

Są jakieś środki do czyszczenia pistoletów od pianki montażowej jakiej się używa przy wstawianiu okien itd.

Sąsiad tym robił jak miał oblepiony lakier woskiem z drzew iglastych i to ostro bo auto na wakacjach stało pod sosną kilka tyg. Benzyną schodziło ale trzeba było dużo machać a ten środek bardzo ułatwiał pracę i nie uszkodził lakieru. Jak to się nazywa i gdzie to można kupić to nie wiem.

Jeszcze możesz próbować rozpuszczać klej suszarką bądź opalarką, ale to drugie to trzeba ogromnie ostrożnie żeby nie zniszczyć lakieru

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Są jakieś środki do czyszczenia pistoletów od pianki montażowej jakiej się używa przy wstawianiu okien itd.

Sąsiad tym robił jak miał oblepiony lakier woskiem z drzew iglastych i to ostro bo auto na wakacjach stało pod sosną kilka tyg. Benzyną schodziło ale trzeba było dużo machać a ten środek bardzo ułatwiał pracę i nie uszkodził lakieru. Jak to się nazywa i gdzie to można kupić to nie wiem.

Jeszcze możesz próbować rozpuszczać klej suszarką bądź opalarką, ale to drugie to trzeba ogromnie ostrożnie żeby nie zniszczyć lakieru

Nie wiem po co używać środków przeznaczonych do zupełnie innych celów.

To, że na pierwszy rzut oka wydaje się, że preparat nie uszkodził lakieru nie znaczy, że tego nie zrobił.

Podesłałem Ci link do środków skutecznych a jednocześnie bezpiecznych. Podobnie jest ze zmywaczem silikonowym, który kosztuje ok. 13 zł/l, jest do dostania w każdym sklepie/mieszalni lakierów samochodowych i w każdym mieście go znajdziesz.

Na suszarkę czy opalarkę jest już za późno. Takiego sprzętu należało użyć przed usunięciem naklejki, aby klej zszedł razem z nią. Teraz to już się mija z celem.

Opublikowano

Za wszystkie porady dziekuje,

Poki co benzyna ekstrakcyjna nie pomogla, kupilem denaturat i uniwersalny rozcienczalnik

Jak nie zejdzie zakupie zmywacz silikonowy. Chyba ze zmywacz jest mniej inwazyjny od rozcienczalnika?

Slad ma ponad rok... wydaje mi sie ze ten ciemniejszy kolor to lakier juz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zmywacz silikonowy jest w 100% bezpieczny dla lakieru, czego nie można powiedzieć o rozcieńczalniku.
Opublikowano
Teraz sobie przypomniałem :duh: Spróbuj użyć środka K2 Truck. Chłopaki na myjniach używają go do czyszczenia ciężarówek - niby nic, ale jest cholernie mocny :cool2:

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
Są na rynku specjalne krążki na wiertarkę do usuwania kleju ,naklejek ,taśmy dwustronnej . Które to nie niszczą lakieru a szybko i bezproblemowo pomagają nam usunąć .
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jest na rynku środek który nazywa się "Środek do czyszczenia zabrudzeń bitumicznych" ja kiedyś tego używałem i czyścił wszystkie kleje, smary, asfalty, tylko że jak pobrudzisz sobie nim ręce a późnej dotkniesz nimi plasikowych kurków od kranu to się "rozpuszczą". Poza tym często do usuwania kleju z naklejek używam gumki do ścierania, polecam http://hergon.pl/media/images/pentel-gumka-zeh.jpg bo jest miękka
Opublikowano
Spróbuj może alkoholem, moze puści. Jak się nie uda to pewnie będzie trzeba poszukać specjalistycznych preparatów do czyszczenia.... Swoją drogą mocny klej, skoro nawet warunki atmosferyczne go nie starły.
Opublikowano
Spróbuj może alkoholem, moze puści. Jak się nie uda to pewnie będzie trzeba poszukać specjalistycznych preparatów do czyszczenia.... Swoją drogą mocny klej, skoro nawet warunki atmosferyczne go nie starły.

A Ty spróbuj może przeczytać wszystkie odpowiedzi ,aby dwa razy tego samego nie radzić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A Ty spróbuj może przeczytać wszystkie odpowiedzi ,aby dwa razy tego samego nie radzić

Kolega dopiero zaczyna przygodę z forum i nawet nie mając wiedzy, tłucze posty gdzie popadnie...

Opublikowano
Likwidowałem w lato purchle pod rejestracją i wszystko obkleiłem jakąś strasznie mocną taśmą. Po pomalowaniu i zerwaniu jej pozostawały resztki kleju i taśmy, których za cholerę niemożna było niczym zmyć, dopiero rozpuszczalnik poliuretanowy dał rade, nic się nie stało z lakierem ani lampami więc polecam.